Festivalen er avhengig av de gode råvarene vi leverer. Slik inspireres kokkene til å få frem gode smaker og retter. Og det er de virkelig gode på. Så Bergen Spiser-gjestene kan virkelig glede seg, sier daglig leder Øyvind Dagestad og salgssjef Ves Erling Bakke hos Bama Storkjøkken Bergen.
Bergen Spiser

Gjør Bergen Spiser ferskere og sunnere

Både gjester og kokker kan glede seg over sesongferske varer på restaurantfestivalen Bergen Spiser. Det lover Bama storkjøkken Bergen, Norges råeste ferskvarehus.

Både gjester og kokker kan glede seg over sesongferske varer på restaurantfestivalen Bergen Spiser. Det lover Bama storkjøkken Bergen, Norges råeste ferskvarehus.

– Festivalen er avhengig av de gode råvarene vi leverer. Slik inspireres kokkene til å få frem gode smaker og retter. Og det er de virkelig gode på. Så Bergen Spiser-gjestene kan virkelig glede seg, sier daglig leder Øyvind Dagestad og salgssjef Ves Erling Bakke hos Bama Storkjøkken Bergen.

– Dere leverer jo til hotell, restaurant, kantiner, offentlig sektor, catering, servicehandel samt jobb- og skolefrukt. Altså alt utenom dagligvare. Men hvilke varer er det?

– Frukt, grønt, sjømat og vilt. Av dette er cirka 40 prosent grønt og 20 prosent sjømat. Resten er frukt, kokkeklare produkter og ellers alt som trenger å fryses eller stå kaldt.

80 prosent norske råvarer

– Kokkeklare produkter? Men skal ikke kokken ha noe å gjøre?

– Vi kaller det kokkesmarte produkter, for vi hjelper kokken. Det er bedre at de bruker tiden på å lage spennende retter av gulrøtter, enn at de vasker og skreller de.

– Det er jo et godt poeng. Hva ellers har dere av varer kokkene blir glade for?

– Vi er veldig opptatt av lokal mat. I sesong er 80 prosent av varene våre norske. Når du spiser ute i Bergen hos for eksempel Sabrura eller Fish Me, kan det være du får fisk fra Bøvågen eller Sotra. Oskjell, kamskjell og teppeskjell får vi fra Skall marine. Så selv om vi er store, tar vi vare på både lokale produsenter og kystkulturen.

Sesongens varer

– Frukt og grønt har vi vel også mye av nært oss i Bergen?

– Absolutt! Vi får mye grønt fra Lærdal, og frukt fra Hardanger. Noen bønder lager kun produkter vi ønsker til oss.

– Alt kan likevel ikke komme fra Norge dersom kokkene skal bli blide. Dere har også fristende sesongvarer fra hele verden, får en anta?

– Ja! Akkurat nå er det for eksempel mange som lager mat med nyplukkede Amalfisitroner fra Italia.

Smaken av bærekraft

– Noen varer må altså komme langveis fra. Vi er ikke selvforsynt. Det er likevel trygt å spise alt fra Bama Storkjøkken?

– Det er det. Vi har alt av sertifiseringer innen matsikkerhet. Blant annet har vi sporing på alt av mat vi leverer til våre 12.000 kunder i hele landet. Som en seriøs leverandør jobber vi også hver dag etter FNs bærekraftsmål.

– Og dette er ikke bare skryt. Det er faktisk mulig til og med å smake?

– Ja, bare prøv Berga-juice! Det er en matredder-juice laget av minst 80% berget frukt og grønt. Med Berga tar vi enda et grep i kampen mot matsvinn. Frukt og grønnsaker får en ny sjanse, uansett størrelse – liten, stor eller litt snål.

Stolt sponsor av Bergen Spiser

– Med så mange varer fra mange leverandører, er det mange ledd som er involvert før de kommer under kokkens kniv?

– Det er få som forstår hvor mange vurderinger som gjøres og hvor mange hender som er i sving før blomkålen havner hos kokken. Fra frø settes i jorda, til den plukkes, pakkes inn, lastes på og av. Bare fra Bama i Oslo til anlegget vårt i Bergen går det 15 semitrailere 6 dager i uka med varer.

– Bama Storkjøkken Bergen lever etter tre dimensjoner: å ta vare på planeten, ta vare på folk og sikre økonomien. Hvordan passer Bergen Spiser inn i dette?

– Vi gjør alt hva vi kan for kokkene! Vi håper vi kan inspirere til at flere går ut for å spise, så en kan se bredden, ulikhetene og det unike til hver kokk. Flere gjester er verdifullt både for lokale produsenter, restaurantene og et levende sentrum. Vi er derfor stolt sponsor av Bergen Spiser!