Har du en kokk i magen? Bli inspirert på Bergen Spiser!
Bergen Spiser

Smatt på en matskatt under Bergen Spiser

ASKO Servering har mer på tallerken enn logistikk. De vil gjerne være med på å rekruttere flere til bransjen, og håper Bergen Spiser kan inspirere!

ASKO Servering har mer på tallerken enn logistikk. De vil gjerne være med på å rekruttere flere til bransjen.

– Hva som er gøy med Bergen Spiser? At folk kommer seg ut, og våger å smake på ting de ikke har forsøkt før. Vi har så mange matskatter som bare venter på å bli oppdaget!

Nina Halbjørnsen i ASKO Servering i Bergen bobler over av entusiasme over restaurantfestivalen. Det er ikke bare på grunn av at de daglig frakter inn mat, drikke og kjøkkenartikler til serveringsstedene. ASKO Servering er med som hovedsponsor mer enn «bare» som logistikkpartner.

Alle kan ikke bli akademikere

– Alt vi gjør av sponsing, er inn mot rekruttering!

– Det tenker kanskje noen er overraskende. Hvorfor?

– Fordi vi vil at våre kunder skal være der i morgen. Vi kan gi gode priser og gode logistikkløsninger, men bransjen skriker etter folk. Så vi i ASKO Servering bruker vår taletid på å heie frem alle som jobber i serveringsbransjen: fra kokk, og servitør til produktutviklere, selgere og rådgivere.

Nina Halbjørnsen håper derfor at alle som koser seg med mat og drikke under festivalen, kanskje også blir inspirert. Enten til å vise frem bransjens yrker til egne barn, store som små – eller kanskje selv få lyst på en karriereendring. For Norge mangler i dag for eksempel 1450 kokker og 800 servitører. Da er det viktig at hele bransjen og myndighetene jobber sammen for å øke rekrutteringen.

– Vi ønsker at spesielt flere unge skal besøke Bergens Spiser. Der kan de bli inspirert til å lage mat, og kanskje velge restaurant- og matfag? Alle i dette landet kan ikke bli akademikere.

OL neste?

Det er langt fra en kjedelig bransje du vil bli en del av. Stressmestring blir du god på, og gleden av å se fornøyde gjester. I tillegg kan det være du får smake på noen av ASKOs godbiter. De har nemlig mer enn logistikk på tallerken. De samarbeider nemlig med Norges Kokkers Landsforening (NKL), med en felles interesse i å styrke norsk matkultur og rekruttering til serveringsbransjen.

– Vi tar med oss utvalgte lærlinger når de Norske Kokkelandslagene konkurrerer i OL og VM. I februar reiser vi til Kokke-OL i Stuttgart. Flere av lærlingene som vi har hatt med oss på tur, har selv har endt opp som utøvere på kokkelandslaget. Vi sponser også ASKO Servering Norgescup som er Norges største konkurranse for kokke- og servitørlærlinger. Serveringsbransjen er en fantastisk bransje å jobbe i, og vi ønsker flere velkommen.

Bra å være firkantet

For ASKO er miljøet selvsagt også i fokus. Ikke bare skal alle lastebilene være elektriske innen 2026, så langt er det 10 av dem i Bergen. Nei, her jobbes det også med design for å være klimasmart. Det er nemlig noen ganger lurt å være litt firkantig.

– Et av målene er å frakte så lite luft som mulig. Så sammen med leverandørene er syltetøyglass som før var rund, nå blitt firkantig. Dermed kan det stables enda mer optimal. Hele verdikjeden samarbeider heldigvis mer og mer.

Smatt på en matskatt

Nina Halbjørnsen følger selvsagt sin egen oppfordring, og skal besøke flere av sine favorittrestauranter under Bergen Spiser. Hun håper mange setter pris på alle som lager og serverer måltidene, men også jobben som er gjort forut.

– Vårt unike naturmangfold har gitt opphav til en ekte skattkiste av lokalmat som både forbrukere og kokker kan glede seg over. ASKO Servering er stolt av å levere disse delikatessene til serveringsbransjen. For vi heier på norsk landbruk, og alt det gode som kommer derfra -fra mat til sider!