gift_img
BELIGGENHET
Gatenavn: Dreggsalmenningen 3
ÅPNINGSTIDER

Mandag – fredag 10.00 – 15.00 *Torsdag 10.00-18.00

Lørdag – søndag 10.00 – 16.00

Stengt 1. og 17. mai

HOVEDUTSTILLING: UNDER JORDEN

Bryggens Museums hovedutstilling Under Jorden bruker tusenvis av gjenstander og nyere forskning til å la deg komme nært på Bergen og Vestlandets middelaldermenneskers liv og hverdag. Runeinnskrifter med sladder, dikt og besvergelser vitner om tro og kjærlighet, mens keramikk fra Europa og Midtøsten viser et stort og internasjonalt handelsnettverk. Den nye utstillingen huser også den unike Guddaldrakten – et nesten tusen år gammelt myrfunn som er et av de ytterst få relativt intakte klesplaggene vi har fra norsk middelalder.

DA BERGEN BLE EN BY OG BRYGGENS MUSEUM

Bryggen i Bergen har vært et travelt bymiljø helt siden middelalderen. I 1955 brant deler av Bryggen, og den 13 år lange arkeologiske utgravningen som fulgte avdekket tykke jordlag med hundretusenvis av gjenstander. Utgravningene – som også representerer startskuddet for den moderne middelalderarkeologien i Nord-Europa – ga et helt nytt innblikk i liv og hverdag i middelalderbyen.

Etter brannen gikk diskusjonen varmt rundt Bryggens fremtid, der et flertall av byens befolkning ville rive den resterende trehusbebyggelsen. Heldigvis snudde stemningen, godt hjulpet av de nye og til da ukjente historiene om byen som nærmest ble gravd frem. Et resultat av dette – og med Universitetsmuseet i Bergen og førstekonservator Asbjørn Herteig som pådrivere – var etableringen av Bryggens Museum i 1976.

Museet rommer Universitetsmuseets arkeologiske materiale fra Bergens og Vestlandets middelalder, der det rike funnmaterialet fra Brygge-gravningene og senere års byarkeologiske undersøkelser står sentralt. Bryggens Museum er bygd over restene av Bergens eldste bebyggelse fra første halvdel av 1100-tallet – bygningsrester som fremdeles er en viktig del av den faste utstillingen – og gir deg opplevelsen av livet i middelalderens Bergen.

Aktivitetshefte med premie for barn, ta med egen blyant!

Byen og Laget!

Gullet kom hem, og Bymuseet er tilbake med 2. omgang av vår populære utstilling om byen og laget i våre hjerter.

Utstillingsperiode 24. november 2022 – 16. april 2023.

Les mer her

Kjøp billetter til Bryggens Museum her

Forhåndsbestilling for grupper utenom ordinær åpningstid, send e-post til booking@bymuseet.no