OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Yrkesprofesjon: Drager


På bildet kan man se kjøtthyttene som står foran stedet der Kjøttbasaren står i dag.

Det fantes selvsagt kjøttutsalg før Kjøttbasaren ble bygd. Bergenserne har kjøpt kjøtt på Vetrlidsallmenningen i over to hundre år. Ifølge Lyder Sagen ble 14-16 kjøtthytter ble satt opp av byens slaktere i 1776.

Rundt hyttene sto kjøttbærerne parat til å dra kjøtt rundt omkring til byens anstalter og familier, det var disse som kaltes «dragere». Dragere dro rundt på ikke bare kjøtt, men boss og tønner og alt som måtte fraktes omkring.

Den mest kjente drageren var byoriginalen «Kolbein drager». Han dro rundt på kjøtt, men også avfall. Avfallet kunne renne nedover nakken fra den tunge børen hans, men Kolbein fortsatte sin ferd uanfektet.

Kolbein

Kolbein hadde den merkelige uvane stadig å vrenge øynene og spisse munnen til de merkeligste fasonger. For kjuaguttene var han selvfølgelig et stort fornøyelsesobjekt.

— Sitat fra boken «Handelens Sete» av Jo Gjerstad og Erling T. Gjelsvik

Det tok tid før han lot seg hisse opp av kjuaguttene, men når han ble sint kunne han slå rundt seg med dragertauet og skrike noe voldsomt.

I anledning Rivelsruds 100-års jubileum i Kjøttbasaren, har vi gleden av å referere fra den ferske boken «Handelens Sete» som kommer ut i forbindelse med jubiléet.
Bildene er hentet fra boken.