OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Utstilling om sko på Bryggens Museum

Fredag 19. oktober kl. 19.00  åpner kommunaldirektør Harm-Christian Tolden Bymuseet sin egenproduserte utstilling "SKO" på Bryggens Museum. Utstillingen tar for seg ulike sider ved skoen gjennom 1000 år.

Foto: Norvin Reklamefoto/Universitetsbiblioteket Bergen

Utstillingen viser vår lokale skohistorie fra middelalderen til i dag, og presenterer et mylder av sko, moter, håndverk og gode råd . Vi presenteres også et 30-talls helt personlige skohistorier om folks forhold til sko. I utstillingen finer du sko fra Leif Ove Andsnes, Tomas Espedal, Kirsten Maraton Melkevik og Bo Andre Namtvedt m.fl.  I utstillingen viser vi mye materiale fra egne samlinger,  men også innlånte sko og tilbehør fra privatpersoner. Vi har også lånt sko fra Vestlandske Kunstindustrimuseum, Universitetsmuseet, Bergen Sjøfartsmuseum og Bergenhus Forsvarsmuseum. I tillegg har vi samarbeidet med skonæringen. Skobutikker i Bergen har bidratt med sko, og andre samarbeidspartnere har vært T-Michael, Birk Nygård, Bebel AS, R.C. Rieber, Aurland Skofabrikk AS, Voss Skofabrikker, og Drevelin m.fl.

Med utgangspunkt i det vi vet om sko og skoproduksjon i middelalderens Bergen har vi laget en utstilling som tar for seg ulike sider ved skoen gjennom 1000 år. Fra arkeologiske utgravinger på Bryggen og i Skostredet har vi tusenvis av arkeologiske spor som kan belyse både skomakernes og brukerenes kår. I utstillingen har vi bygget opp et fiktivt «Skostred», men i stedet for å stoppe i middelalderen bruker vi dette som springbrett for å fortelle spennende historier om ulike sider av skoen. I «Skostredet» finner du et skomagasin, en skofabrikk, et skomakerverksted, Skokjelleren, en skobutikk, den runde skopusserboden til Bjørnekrem og designeren T-Michael. I tillegg har vi bygget et skomuseum , hvor sko fra ulike perioder de siste 1000 årene vil være representert.

På selve åpningsdagen handler det om å se og bli sett! Inviterte gjester er oppfordret til å ta på seg sine mest vågale, morsomste eller stiligste sko!  Utstillingen er åpen for publikum fra lørdag 20. Oktober, og vil stå i ca. ett år. Åpningstidene til Bryggens Museum er mandag-fredag kl.11-15, lørdag 12-15 og søndag 12-16.

For mer informasjon om utstillingen, kontakt prosjektleder og førstekonservator Janicke Larsen på e-post janicke.larsen@bymuseet.no  eller på telefon 55308032/472 92 567.