OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Trikken har stanset på Nøstetorget

«Trikk 106» kjørte linje 1 mellom Minde og sentrum og hadde sin siste tur på nyttårsaften i 1965. Nå utgjør deler av den gamle trikken et vannhull/kafé på Nøstetorget.

«Trikk 106» kjørte linje 1 mellom Minde og sentrum og hadde sin siste tur på nyttårsaften i 1965. Nå utgjør deler av den gamle trikken et vannhull/kafé på Nøstetorget hvor det skal skjenkes, drikkes og hygges, mens gamle legender som Led Zeppelin, Van Morrison og Beatles surrer på høyttalerne i bakgrunnen.

Kilde: Utetrend
Av: Susann Hellesnes

Foto: Komander Borys

Det var på høy tid at Bergen fikk tilbake transportfenomenet «trikk». Derfor er det med stor glede vi deler nyheten om at «Trikken» endelig er tilbake i gatene, nærmere bestemt Nøstegaten 45B. På de nyrestaurerte veggene oser det kulturhistorisk verdi, og i baren finner du lokale varer så vel som ferskpresset appelsinjuice og ivrige bartendere.

KJØPTE HUSREKKEN FOR ÉN KRONE

Vi besøker den lille kafeen en vårkveld i mai. Trikken som kun har vært åpen i snaue tre uker, og kan by på morsomheter for både unge og eldre. Det sitter mye historie bakom det grønnkledde eksteriøret og stedfortreder for daglig leder, Lene Kristin Opsahl viser oss rundt. Lene forklarer hvordan «Trikken» gikk fra prosjekt til realitet, og startet som et samarbeid mellom Roger Iversen, Thorleif Hønsi og Glenn Hjertaker. Iversen kjøpte husrekken som «Trikken» ligger i for én krone, i bytte mot at han skulle restaurere bygget («Trikken» og Bordellmuseet).

-Da vi fant ut at vi kunne jobbe med Roger tente alle på idéen. Roger kjente i tillegg et ektepar som hadde deler av «Trikk 106» i kjelleren sin. Iversen ønsket egentlig å ha hele trikken i kafeen, men vi møttes på midten og beholdt deler av den til sittegruppen, og slik utviklet hele tematikken seg, forklarer Lene ivrig.

Interiøret er hentet fra blant andre; Fretex, Miljøhuset og Magnussens Antikvitetshandel. I tillegg har Lene jobbet på garasjesalget i Haugeveien, og fikk ta med seg interiør som betaling for jobben.

-Alt du finner her inne er brukt, utenom det du får i glasset, sier Lene med et lurt smil og viser barskapet hvor øl fra lokale bryggeri står linet opp på rekke og rad.

Hva ønsker dere å assosieres med?

-Kultur, historie og selvfølgelig utelivet i Bergen. Å få tilbake Nøstet som en bydel i bruk hadde vært fantastisk, for det begynner å skje ganske mye i området.

-Jeg vil gjerne ha tilbake den delen av historien hvor man dro til Grønnsakhandelen  for å handle grønnsaker og bakeren for å handle brød, om jeg kan si det på den måten. Vi er veldig glad for å kunne bidra til bydelen, legger hun til.

STAMGJESTENE ER ALLEREDE PÅ PLASS

Menyen er håndskrevet og skiftes ut med jevne mellomrom. I tillegg kan «Trikken» by på uteservering med havutsikt og ikke minst sol på en god dag. Mat kan de derimot ikke servere enda.

-Målet var å få det til fra starten, men vi hadde bare plass til én oppvaskmaskin. Da har man dessverre  ikke lov til  å servere egen mat med hensyn til mattilsynets reglement. Men vi venter på riktig aktør å jobbe med, og er på saken!

Til tross for at det ikke er mulig å ta seg en matbit i kveldssolen har stamgjestene likevel funnet veien til kaféen på Nøstetorget.

-Mange naboer har allerede begynt å ta oss i bruk og stamgjestene er allerede på plass, nå håper vi bare alle stolte patrioter vil ta turen og sjekke oss ut, sier Lene lattermildt.

-VI VIL FÅ IDÉENE PÅ HJUL FØR VI SENDER DE NEDOVER BAKKEN

Det er allerede snakk om å starte flere prosjekter på Nøstet. I tillegg har Roger Iversen på agendaen å grave opp uteplassen utenfor kaféen. Under ligger det nemlig fine trapper som de ønsker å hente frem.

Blir det flere «Trikken»?

-Om det blir flere «Trikken» vet vi ikke, det ville jo ikke vært helt rettferdig mot «Trikken» heller. Men om det kommer flere lignende prosjekter, det skal du ikke se bort i fra. Vi håper også å få til et par kulturarrangementer her. Med tanke på at det føles veldig kulturelt det vi har fått til her, så ønsker vi å få til noen arrangementer i tråd med det. Men vi er jo tross alt nyåpnet, så vi vil få idéene ordentlig på hjul før vi sender de nedover bakken, avslutter Lene.