OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

The Tall Ships Races 2019

For femte gang har Bergen fått æren av å være en av vertskapsbyene for The Tall Ships Races. Sist gang seilskutearrangementet ble arrangert i byen var i 2014 med over 500 000 besøkende. Arrangørene håper på medvind også denne gangen.

The Tall Ships Races Bergen - Foto: Eivind Senneset

For femte gang har Bergen fått æren av å være en av vertskapsbyene for The Tall Ships Races. Sist gang seilskutearrangementet ble arrangert i byen var i 2014 med over 500 000 besøkende. Arrangørene håper på medvind også denne gangen.

– The Tall Ships Races fra 2014 var en spektakulær folkefest. Målet er å gjenta suksessen, og vi håper at værgudene er med oss, sier arrangementssjef Morten Dahl Sebjørnsen.

Han gleder seg stort til verdens største skuteregatta arrangeres i Bergen mellom 21. og 24. juli.

The Tall Ships Races er et årlig seile- og ungdomsarrangement som organiseres av Sail Training International (STI), og minimum halvparten av mannskapet må være mellom 15 og 25 år.

– Undersøkelser viser at gjennomsnittsalderen på de som deltok på arrangementet sist gang var 45 år og oppover. I år ønsker vi å gjøre det annerledes, og legger til rette for at barnefamilier skal ha det bra her, forteller arrangementssjefen.

The Tall Ships Races Bergen - Foto: Eivind Senneset

Fest for hele familien

Arrangøren avslører at de har et tettpakket kulturprogram med noe for enhver smak. De vakre seilskipene kan oppleves fra både land og dekk. Det blir en fantastisk mannskapsparade, fyrverkeri og piratshow.

– På Koengen vil det på dagtid være aktiviteter som er spesielt rettet mot barn. Lunds Tivoli vil være der for første gang. Det vil også være hoppeslott, ponniridning, trampolinepark og et 200 kvm stort sandområde med badminton, sandvolleyball og sandkasse for de yngste.

Det vil også være markedsplass fylt med gøyale aktiviteter.

– Vi samarbeider med Bergen Spillfestival som kommer til å stille med store og morsomme spill på området.

På kveldstid blir det musikk og underholdning fra flere scener. Det vil være en scene på Koengen og en nordvendt scene ved skur 11 på Bryggen.

– Artister som Ausekarane, Kakkmaddafakka, Boy Pablo og MGP jr. artister som Vilde og Anna er blant noen av de som kommer, røper Sebjørnsen.

 

The Tall Ships Races Bergen - Foto: Eivind Senneset

Nyt en middag på et skutedekk

Både på dag- og kveldstid vil det være alkoholservering, i tillegg blir det flere restauranttelt og matvogner på området.

– Nytt denne gangen er at flere av skutene langs Bryggen blir gjort om til restauranter på kveldstid. På den måten kan alle kjøpe tilgang til skutene og nyte et godt måltid og en unik opplevelse på et skutedekk, svarer Sebjørnsen.

På Bradbenken og indre del av Festningskaien skal det lages en maritim landsby.

– I samarbeid med Sjøfartsmuseet og Bergen Kystkultursenter skal vi fortelle litt av byens maritime historie. VilVite vil også være der med maritime aktiviteter for barn og unge.

Gratis arrangement

64 skip fra fire verdensdeler ankommer byen søndag kl. 14.00. Det er litt færre skuter enn sist gang, men til gjengjeld er det enda flere større skip.

– To av dem er like lange som Brann Stadion. «Dar Mlodziezy» fra Polen og «Mir» fra Russland.

Skipene vil ligge tettpakket i nesten hele Vågen.

– På grunn av trafikk får vi dessverre ikke tatt i bruk Strandkaiterminalen, men vi bruker Holbergskaien og Munkekaien, i tillegg til alt kaiareal fra Børshopen til Festningskaien for å få plass til alle skutene, forklarer Sebjørnsen.

To sjørøverskuter kommer også til å delta på skutefesten. Blant annet den russiske skuten «Shtandart».

– De er et flott skue, og den ene skuten er en replika av Peter den Store sitt stolte krigsskip fra 1703 – en ordentlig sjørøverskute! Her planlegger vi flere piratfester for barna.

Arrangementssjefen forteller at de har et budsjett på 24,1 millioner kroner, men regner ikke med å ha en eneste krone i overskudd.

– Dette er Europas største årlige gratis arrangement. Dermed er alt av underholdning og mye av aktivitetene gratis. Men noen aktiviteter slik som restaurantskutene må vi ta litt betalt for slik at vi kan dekke inn noen av kostnadene vi har, forteller Sebjørnsen.