OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Syv sorter i glasset

I desember byr The Tasting Room på syv sorter, tradisjonen tro. – Drikken står alltid i fokus her hos oss. Her kan du bokstavelig talt drikke deg til god julestemning denne måneden, sier daglig leder Frode Harring med et bredt smil.

I desember byr the Tasting Room på syv sorter, tradisjonen tro. – Drikken står alltid i fokus her hos oss. Her kan du bokstavelig talt drikke deg til god julestemning denne måneden, sier daglig leder Frode Harring med et bredt smil.

Baren The Tasting Room er en av teaterets nærmeste vannhull, og kan være et hyggelig pitstop for dem som har tenkt seg videre for å nyte litt av det kulturlivet Bergen har å by på. Ikke at man egentlig trenger noe påskudd for å stikke innom den hyggelige baren, annet enn at man skal leske strupen med noe godt. Her mikses helt nye cocktails hver eneste måned. Sortimentet er så mangfoldig at alle vil finne noe de liker her, lover Harring.

DRIKKEN I FOKUS
– Vi serverer egentlig ikke mat, men caterer mat til selskaper som leier lokalet i underetasjen. Det sies at det er en veldig hyggelig plass, forteller Harring og legger til: – Det cateringbyrået vi bruker, lager det aller meste, så arrangørene har mye å velge mellom. Men her hos oss er det drikken som står i fokus. Og som logoen vår sier, er vi veldig mye mer enn en whiskybar, insisterer Harring. Den rutinerte bartenderen er en smule oppgitt over at publikum tror at the Tasting Room bare serverer Whisky. – Vi er langt fra bare en whiskybar. Vi har selvsagt veldig mye whisky, men cocktails øl og akevitt er absolutt i fokus her. Vi lager nye cocktailmenyer hver eneste måned, etter sesong og vær, sier han og legger til at menyen er temabasert.

Staffan Alexanderson jobber side om side med Harring, som kreativ bartender i baren. Det vil si at han har mest å gjøre med hva som havner på menyen hver måned. – I oktober hadde vi oktoberfest, og da var øl implementert i alle cocktailene med reduksjoner eller toppings. I november blir det kaldere i luften, og mange lengter bort. Da blir temaet mer sydlandsk, med paraplyer, ild og røyk. I desember er det jul, og da er det selvfølgelig 7 sorter, sier Alexandersson. I fokus står akevitt og tradisjonskrydderier, og med det har bartenderne på the Tasting Room det de trenger for å lage jul i glasset. 

– Syv sorter i glasset til jul på The Tasting Room

POPULÆR JULEMENY
Det var i fjor jul at de bestemte seg for å starte med månedsmenyer for cocktails.

– Det fungerer veldig bra med månedlige menyer. Det er utrolig gøy når folk kommer inn her en av de første søndagene eller mandagene i måneden, for å prøve ut den nye menyen, synes Harring.

Han mener det beviser at de har gjort noe riktig med å kunne tilby kundene 5-6 nye drinker hver måned. Det har etter hvert bygget seg opp til et helt vanvittig utvalg. Og smakene er det aller beste.

– I fjor hadde vi topping med pinnekjøtt og kålrabi. Vi lager og cocktails i løpet av året med brunost og selvplukket bark fra Fløyen, forteller Harring. Han skryter av kollegaene Staffan og Erik Danilo, samt Madelen som skal være helt rå på å sette sammen ting.

– Pinnekjøtt og kålrabi smaker overraskende bra. Men det var litt stress å mikse, medgir Staffan, og dermed baserer de seg heller på de tradisjonelle, syv julekakesortene i år.

–Vi kommer til å ha et søtt alternativ, en varm cocktail, en syrlig, en bitter, et spritdrevet alternativ og et fruktig, understreker Staffan.

Mange av cocktailene vil også komplimentere godt juleøl sånn at man helt uproblematisk vil kunne ha en julecocktail på siden. – Øl går det mye av hele året. Før gledet jeg meg sånn til julebordsesongen, for da kom juleølet, men nå er det så mye godt øl hele året gjennom, at det får en til å lure på hva produsentene har tenkt å finne på til jul, ler Harring som ser frem til juleølslippet når byLIV snakker med ham.

– I Bergen er det meg og en til som har hatt juleølsmaking i oktober, før presse smakingen i Oslo. Det er åpent for alle. Dit kommer bransjefolk og mannen og damen i gaten. Det er mange som er interesserte, sier han.

SMAK AV JUL
Gutta bak baren kan røpe at whisky garantert vil bli innhold i noen av julecocktailene. Akevitt står og litt i fokus.

– Akevitt er tradisjon for mange i julen, men nå ser vi faktisk at det drikkes hele året. Det er veldig fokus fra leverandørene på å gjøre dette til en mer folkelig og tradisjonell drikke hele året, forteller Harring. Han får full støtte fra Staffan som har sett akevitten spise seg innover det internasjonale markedet.

– Nå har New York fått øynene opp for det norskebrennevinet. Flere bestiller det direkte fra Norge, sier han som har god erfaring med å bruke brennevinet i cocktails.

– Akevitt kan fint brukes som miks i  drinker. I Norge fins det så mange typer. Noen er myke, og har forskjellige krydderier i, sier han.

På spørsmål om det er mulig å blande alle julesmakene og ende opp med en god cocktail er svaret klinkende klart:

– Det går ikke an å pakke all julen i en cocktail. Kanel, granskog, stjerneanis, appelsin – nei, jeg tror det blir for mye smak av jul. Da er det bedre å separere litt, og heller kjøre på tema, avslutter Harring.

The Tasting Room åpner klokken 16 på hverdager, og 14–14.30 på fredager og lørdager.