OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Smakebiter fra Musikkfest Bergen på byLØRDAG 23. april

Musikkfest Bergen som går av stabelen 4. juni har som formål å hylle det bergenske musikkmiljøet. Men allerede på byLØRDAG 23. april kan du oppleve musikalske, delikate smakebiter fra et knippe av byens mest spennende artister på scenen på Torgallmenningen. Helt gratis!

Musikkfest Bergen

Musikkfest Bergen som går av stabelen 4. juni 2016 ønsker å hylle det bergenske musikkmiljøet. Men allerede på byLØRDAG 23. april kan du oppleve musikalske, delikate smakebiter fra et knippe av byens mest spennende artister på scenen på Torgallmenningen. Helt gratis!

Forretningsideen til Musikkfest Bergen er ikke ny og ukjent, den er inspirert av den årelange tradisjonen som startet i Frankrike i 1982 av daværende kulturminister, Jack Lange. Den har røtter i den nå veletablerte festivalen som avholdes i over 100 byer verden rundt, samt i alle norske storbyer. Bergen er en by som har oppfostret mange flinke og kjente artister. Felles for dem alle er at de har begynt i det små og har kommet dit de er i dag, ved hjelp av mange års hardt arbeid, men og med hjelp av musikkmiljøet i Bergen, som er flinke til å ta vare på og støtte hverandre. Det er dette miljøet vi ønsker å hylle og vise frem for publikum i alle aldre. Derfor arrangerer vi Musikkfest Bergen, der kjente og ukjente artister og band får stå på samme scene.

Opplev smakebiter fra Musikkfest Bergen på Torgallmenningen byLØRDAG 23. april

Musikkfest Bergen drives på frivillig basis, der Inga Falch fra IN Management er festivalsjef. Av samarbeidspartnere kan vi nevne Zachen, Inside, Apollon, Bergen Sentrum AS, Konsertsystemer (tidl. PAP), Bergen Backline, Daniel Engen Productions, IN Management m.fl. Festivalen samarbeider også med de øvrige Musikkfestene (Oslo, Stavanger, Trondheim og Tromsø).

Viktigheten av å opprettholde denne tradisjonen er kanskje spesielt stor for band i oppstartfasen. Det dannes stadig nye band i Bergen og mange spiller i flere ulike konstellasjoner. Dette gjør det enda vanskeligere å slippe gjennom, spesielt når det gjelder spillejobb. Klubbene sliter økonomisk og stadig flere velger å booke «trygt», det de vet trekker publikum.

Til tross for at vi har gode livescener i Bergen, finnes det publikum disse ikke når.  Som en følge av kutt av «kulturtimen», har flere arrangører uttalt at dette kommer til å bety kutt i konserttilbud for uetablerte og up-and-coming band. Med Usig (arrangør av konserter med usignerte band) som legges ned, gjenstår kun Musikkfest Bergen som en mulighet for disse band å få spilt konserter på profesjonell scene.

Vi tenker også på barn og unge, som eksempel på viktig kundegruppe. Til vanlig er de ekskludert ved aldersgrense fra å høre visse typer musikk. Vi mener at de vil ha stor glede og nytte av å kunne oppleve konserter og musikk i ulike sjangre.

Tall fra SSB viser også at de fleste konsertgjengere er kvinner og personer med høy utdannelse og inntekt. Dette ønsker vi å gjøre noe med, ved å gjøre kvalitetsmusikk tilgjengelig for alle. Med å holde gratis utendørskonserter, vil man nå ut til mange flere.

Livemusikk er kjent for å skape god stemning og dette er også en av våre viktige satsninger. Vi vil gi byens innbyggere og besøkende en opplevelse de vil huske i lang tid.

Bergen er en by i vekst, på alle områder, spesielt kultur. For å opprettholde denne veksten, er det blant annet nødvendig å følge med andre norske storbyer og ivareta tradisjonen med Musikkfest.

2014 var prøveår, der ting gikk over all forventning. Vi fikk inn over 90 henvendelser og søknader til 36 ledige spot. På kvelden kom veldig mange bort til oss og ytret ønske om å få spille igjen. Dagen hadde vært helt magisk, vi følte samholdet blant musikere, interessen for å høre om hverandre mm. Vi følte at vi var godt på vei til å skape et arena der man møtes for å høre andre band i Bergen, utveksle tips og erfaringer, i tillegg til det å gi dem den nødvendige sceneerfaringen og tilbakemeldinger fra publikum og bransjen.

I 2015 økte vi med enda en dagscene og to nye samarbeidspartnere, Apollon og Inside. Vi har kommet så langt at vi har inngått samarbeid med Utkant festivalen, som vil tilby to spot på sin festival. I tillegg til våre lokale artister, kom det tilreisende band fra bl.a Oslo, Kristiansand, Lillestrøm og Porsgrunn.

Nytt for 2016 er at en av byens mest sentrale aktører Zachariasbryggen tilbyr hele huset til disposisjon. Årets utescener blir da Zachen (uteserveringen), Taket, Apollon (bakgården) og smauet utenfor Inside i Vaskerelven. På kvelden fortsetter konsertene på uteserveringen, samt Mikrobryggeriet og The Flying Dutchman på Zachen.

En festival som før oppstarten ble spådd å bli en døgnflue av enkelte, siden den arrangeres samtidig som «Goliaten» Festspillene og Nattjazz, viser seg å ha fått sin plass i kalenderen og ikke minst, hjertene til alle våre støttespillere og frivillige.

– Samarbeidet rundt byLØRDAG, med Bergen Sentrum AS er svært viktig for eksistensen vår, sier festivalsjefen Inga Falch og tilføyer: I tillegg til at vi får promotert festivalen på et allerede kjent og kjært arrangement, gir entusiasmen og støtten fra Bergen Sentrum oss inspirasjon til å stå på og drive videre selv når motstanden er på sitt verste

Artistliste byLØRDAG 23. april – Torgallmenningen:

12.00 Sofye
13.00 Majorleap
14.00 Anne Hvidsten
15.00 Patrick Jørgensen