OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Skinnspesialisten med flere hemmeligheter

Skal du ha ny pels- eller skinnjakke faller det naturlig å ta en tur innom Gullaksen. Men var du klar over at denne forretningen også har ført andre tekstilvarer i over 40 år?

Skal du ha ny pels- eller skinnjakke faller det naturlig å ta en tur innom Gullaksen. Men var du klar over at denne forretningen også har ført andre tekstilvarer i over 40 år?

Over en tredjedel av varene i butikken er andre varer enn hva folk tror, sier eier Anders Gullaksen.

– Vi er en av de eldste buntmakeriene i Norge, så det som overrasker folk er at vi også driver salg av tekstiler og andre varer. Men dette er ikke noe nytt vi har startet med, dette har vi gjort i flere tiår.

For i tillegg til å tilby vakre jakker, hatter og vester i skinn og pels, har Gullaksen også det siste innen regntøy, ulljakker og dunjakker med hetter med pelskant, og ikke minst de svært populære saueskinnsjakkene.

Moteriktige pelsprodukter
Hos Gullaksen selges god kvalitet til fornuftig pris. Pels og skinn er et tradisjonsrikt materiale som aldri går helt av moten, men tilpasser seg stadige endringer i motebildet. Pels er en naturlig, slitesterk, fornybar, og miljøvennlig ressurs, og med riktig stell vil pelsen vare i flere generasjoner.

– Vi ser fremdeles jakker fra 60- og 70-tallet som er fremdeles i bruk, sier Anders Gullaksen.

Handler du hos Gullaksen får du også mange nyttige tips på veien. Av erfaring blir tunge ting hengende i skapet mens lette ting blir hyppigere brukt.

– Så har kunden mulighet til å velge mellom en tung og en lett kåpe anbefaler vi at vedkommende velger et lettere produkt.

Det viktigste er selvfølgelig at kunden velger noe han eller hun er fornøyd med, og ikke lar andre velge for seg.

– I blant har konene lett for å velge ut klær for mennene, og i noen tilfellene ser vi lett at disse aldri kommer til å bruke jakkene etter å ha forlatt forretningen, og det er ikke noe vi ønsker. Vi vil jo at alle skal bruke jakkene de kjøper hos oss.

Stort variert utvalg
For å holde seg oppdatert på markedet følger Anders Gullaksen nøye med på motene og reiser årlig til Copenhagen International Fashon Fair. Danmark har en stor pelsindustri, og står blant annet for over 25 prosent av all verdens minkeksport.

– Pels og skinn er et fantastisk, flott og fornybart håndverk som vi håper bergenserne får øynene mer opp for.

Hos Gullaksen kan du få alt i fra lærjakker og skinnbukser til pelsprodukter laget av mink, blårev, kanin ekorn, ulv, vaskebjørn og bever.

– Akkurat nå er produksjonskostnadene på pels svært lave. Mens en kåpe på 80-tallet ville ha samme verdi som en liten Golf vil samme kåpe nå koste like mye som et par eksklusive felger.

Gullaksen følger også godt med på sine leverandører. Er man ikke god nok avsluttes samarbeidet tvert. For en god pels skal vare i lang tid.

Også populært blant yngre
Blant dagens unge og nyutdannede er tilbehør som sjal, skjerf, og luer svært populært. Da kan Gullaksen friste med hodeplagg som minkhatt, lue med blårevsdusk, kaninsjal, kaninhatt kaninlue, strikkelue med pelsdusk og pelshatt. Vester er også svært populært og kan brukes både til daglig til jeans og genser eller til festantrekket ditt, og en lekker pelsveske frisker alltid opp antrekket. Gullaksen fører også andre kjente produkter som Merker, Jofama, og Moltan, og de svenske merkene Saki, Alexandra og Roc’n Blue er godt kjent for sin eleganse, gode kvalitet og passform.

For tiden er blant annet Roc’n Blue en av de hotteste merkene på markedet, og blir hyppig sett på de mest trendy klubbene i London, Berlin og Stockholm. Dette er et merke som appellerer til de verdensvante og motebeviste.

Lysere og luftig lokale
I våres pusset Gullaksen opp butikken. Nå har det 160 kvm store lokalet byttet ut den mørke innredningen som stjal mye lys. Igjen står et stilig, moderne og delikat innredet lokale med et bredere og større utvalg

– I over 25 år måtte jeg lide meg gjennom 1980-tallsinnredning, men jeg kunne ikke si noe da det var faren min som drev dette stedet, humrer Anders Gullaksen.

I over hundre år har Gullaksen holdt til i Nygårdsgaten. Ifølge eieren er det ikke mange familiebedrifter som klarer å holde det gående i så lang tid.

– For å lykkes har vi hele tiden måtte se fremover, fornye oss og ha gode produkter.

Forhold som varer livet ut
Anders Gullaksen startet selv som feiegutt for faren sin, og fikk på den måten en god innføring i hele produksjonskjeden. Og Gullaksen er ikke den eneste som har tilbrakt betydelig tid i forretningen.

– Verksmesteren vår jobbet her helt siden han var 16 år og syersken vår jobbet her helt til hun sluttet da hun var 80 år, så vi har lange ansettelsestider.

Nå ønsker den hardarbeidende forretningsføreren at flere bergensere får like lange og gode forhold til pelsmarkedet slik at de kan nå nye høyder.

Tiden da pels kun ble brukt til fest er definitivt forbi, nå skal pelsen brukes til hverdags. Har du ingen jakke til å holde deg varm denne vinteren er det på tide å avlegge Gullaksen en visitt.
 

A. Gullaksen