OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Randy Newman på Bergenfest fredag 30. april

Den spydigste fyren fra Los Angeles legendariske musikkscene på 60- og 70-tallet er en av rockens fremste komponister og en sann original. Ikke uten grunn bærer han tilnavnet ”rockens Mark Twain”. Fredag 30. april kan du oppleve Randy Newman under Bergenfest i Peer Gynt salen, Grieghallen.

En god del mennesker vil påstå at 2010-utgaven av Bergenfest allerede er reddet når vi kan meddele at Randy Newman er klar for festivalen! Å kalle dette artistbesøket for en høytidsstund er rett og slett et understatement av de sjeldne.

Da han i 2008 ga ut ”Harps And Angels”, som var hans første album på et tiår – og muligens det beste siden mesterverket ”Good Old Boys” for 35 år siden – ble det mottatt til strålende kritikker. Dagbladet kvitterte med terningkast fem og en overskrift som oppsummerer denne gudbenådete artisten på glitrende vis: ”Mesterklo på hugget – skalpellskarp satire og hjerteskjærende kjærlighetsviser: Randy Newman er gudskjelov tilbake for fullt.”

Da Randy Newman på senhøsten 2008 endelig skulle opptre på en scene i Norge igjen var det for første gang siden slutten av 80-tallet. Konserten i Oslo ble da dessverre avlyst på grunn av sykdom. Det gjør det desto hyggeligere å kunne ønske ham velkommen til Bergenfest når han nå legger ut på veien igjen. Mange har ventet lenge på anledningen.

Randy Newman debuterte i 1968 med albumet ”Randy Newman Creates Something New Under the Sun”. Platen ble omfavnet av kritikere og musikkintellektuelle, men oversett av det store publikum. Året etter ga han ut den skitne og countryinspirerte ”12 Songs” uten at det fikk andre enn musikkjournalistene til å juble. Samme år spilte Harry Nilsson og Newman inn den sterke platen ”Nilsson Sings Newman”. Newman fikk sin første kommersielle opptur med ”Sail Away” i 1973. Platen regnes i dag som Newmans mesterverk. Utover 70-tallet ga han ut svært sterke plater, som dessverre ble oversett av publikum. På 70-tallet fikk Newman hjelp av drevne musikere, for eksempel Ry Cooder, The Eagles, Toto og Jim Keltner. I 1977 fikk Newman sin første og eneste hitsingel med "Short People", hentet fra albumet "Little Criminals". Sangen synges i «jeg-form» og handler om en mann som hater kortvokste mennesker. Det hele var et humoristisk spark mot intoleranse og rasisme, men ironien gikk dessverre over hodet på flere kortvokste mennesker. Spøk ble til alvor da Newman mottok dødstrusler. Newman ga ut to plater på 80-tallet: "Trouble In Paradise" i 1983 og "Land Of Dreams" i 1988 som ble til med hjelp fra Dire Straits.

Randy Newman sin desidert største inntektskilde er all filmmusikken han har laget. Det er særlig hans samarbeid med Pixar/Disney som har vært innbringende, ikke minst takket være filmmusikken til suksesser som ”Toy Story”, ”Toy Story 2”, ”Monsterbedriften”, ”Småkryp” og ”Biler”.

Er du Spotify-bruker? Klikk her for Bergenfest 2010 Playlist:

Billetter og info: Bergenfest 2010

PS: Billetter til alle byens scener kan kjøpes med Sentrumsgavekortet på billettkontoret til Revy og Teaterservice i Grieghallen.