OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Pølsefest i 70 år

Hver uke er det pølsefest på en av de store kioskene, allikevel går pølseboden Trekroneren som aldri før i Kong Oscars gate. Snart 70 år med pølser og Bergens kanskje mest imøtekommende betjening. Oppskriften er enkel – Europas største utvalg av pølser og et glass bringebærsaft.

Hver uke er det pølsefest på en av de store kioskene, allikevel går pølseboden Trekroneren som aldri før i Kong Oscars gate. Snart 70 år med pølser og Bergens kanskje mest imøtekommende betjening. Oppskriften er enkel – Europas største utvalg av pølser og et glass bringebærsaft.

Kilde: Utetrend
Av: Inger Miriam Bertelsen

Foto: Lars Kristian Steen

Pølseboden har eksistert siden 1948, men det var i 1978 at Dag Hjellestad tok over og solgte wienerpølsene for tre kroner. Siden den gang er prisene gått opp, utvalget blitt større og populariteten økt. En ting har forblitt det samme, navnet Trekroneren.

– På starten av 90-tallet begynte vi med det utvalget som du ser her. Europas største utvalg i pølser med 24 ulike sorter, i tillegg til Europas største pølse på hele 250g. Det er enormt, og en utfordring i seg selv. Det gikk litt tregt i begynnelsen, men har gått seg til og blitt mer og mer populært, forteller Hjellestad.

LOKAL PRODUKSJON MED INTERNASJONAL INSPIRAJON

Konseptet er enkelt og ærlig. Boden er totalt strippet for overflødige finesser, og det eneste som har fått veggplass er menyen og et skilt med påskriften «Trekroneren – byens beste pølser». Ambisiøst vil noen si, men når vi får servert en meksikansk pølse med trekronerens egen urtesaus forstår vi at dette er langt mer enn de vanlige grillpølsene vi får servert på nærmeste bensinstasjon.

– Pølsene er av skikkelig kjøtt, laget av en lokal pølsemaker. Vi bruker oppskrifter fra Østerrike, Sveits, Tyskland i tillegg til to fra Norge. Det gjør at pølsene faller i smak uansett hvor du kommer fra. Alle som kommer liker det de får, enten det er barn eller eldre. Det er det som er det fine.

De som kjenner til Trekroneren snakker gjerne om den berømte bringebærsaften som du får servert i et plastglass dersom du kjøper en pølse. Tidligere kunne du også få servert varm buljong, men det ble for kostbart i lengden.

– Vi har begrensninger vi også, det er et lite sted, det er ikke en kjede.

Saften derimot er der fortsatt, og er i likhet med pølsene hentet inn fra en lokal forhandler.

KVALITET KOSTER

Bergen har aldri vært kjent for å ha overskudd av soldager, og når du driver en bod uten tørre sitteplasser eller sitteplasser i det hele tatt har det så klart en betydning for salget. Når vi besøker Trekroneren skinner påskesolen over bryggen og pølseglade kunder kommer strømmende. Bak disken møter du en hyggelig betjening, som gjerne gir deg anbefalinger og en ærlig personlig service.

– Når vi utøver en slik personlig service og gir anbefalinger prøver de fleste litt nye ting.

– Så hva er de tre beste?

– San Fransisco, Jaktwürst, ost og bacon – og reinsdyrspølse også.

Når store kjeder som Narvesen og 7’eleven kan ta seg råd til pølsefest og gode tilbud hver uke kan ikke trekroneren ta seg råd til å gå i konkurranse. De som allikevel tar turen rundt hjørnet og opp i Kong Oscars gate må altså belage seg på å betale for kvaliteten de får.

– De som vil ha kvalitet, de går her.