OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Ny og god musikk på Bergenshimmelen

Et vell av gode musikere holder hus i byen vår og lar seg inspirere av den. byLIV tok en prat med Tor Tessem på Apollon i Nygårdsgaten om noen av de artistene vi bør holde ørene oppe for.

Et vell av gode musikere holder hus i byen vår og lar seg inspirere av den. Mange er fortsatt helt i startgropen, og har enda ikke gitt ut plate, mens en del artister kun gir ut musikken sin digitalt. byLIV tok en prat med Tor Tessem på Apollon i Nygårdsgaten om noen av de artistene vi bør holde ørene oppe for.

Bergen er i en særstilling i Norge når det gjelder god musikk. Det er få andre byer som har like mange gode artister å by på. Bergen er stor nok til at du har et miljø, men byen er såpass liten at alle kjenner hverandre likevel. Det gjør at miljøet ikke blir klikkete, men samarbeidet går på kryss og tvers. – Det er ikke uhørt at folk i Enslaved samarbeider med elektronika-musikere. Det ville kanskje ikke funket i andre byer, men det skjer her. I tillegg var Bergen kommune tidlig ute med å støtte populærmusikken gjennom Brak (kompetansesenter for alle som driver med musikk i Hordaland og Sogn og Fjordane) som har vært ekstremt viktig for formidling av øvingslokaler og kursing av musikere. Institusjonaliseringen av rockescenen bærer frukter, sier Tor Tessem. 

– Bergen er i en særstilling i Norge når det gjelder god musikk.

SIGRID RAABE
At Sigrid Raabe blir den neste Aurora er allerede opplest og vedtatt. Sunnmøringen med adresse Bergen, var en av dem som fikk mest oppmerksomhet under showcasefestivalen Vill Vill Vest som gikk av stabelen i Bergen i høst og Sigrid signerte en internasjonal kontrakt med Island Records i England dagen etter hun spilte på Vill Vill Vest. 19-åringen ligger i det episke poplandskapet som Aurora ligger i, men hun er hakket mer popete og tilgjengelig. Hun kommer etter all sannsynlighet til å gjøre det stort. Hun har en god stemme, kanonlåter og en fantastisk utstråling. Hun har alt som skal til. Av de artistene som er lokalt forankret, har hun kommet lengst. Hun har og den karismaen og utstrålingen som skal til for å nå ut til publikum fra en scene.

GREAT NEWS
Bandet består av Lars Henrik Platou, Even Kjelby og Ole Kristian Einarsen. Bandet har holdt koken noen år lokalt, og fått mer og mer «buzz». De har gitt ut et par singler, og holder på med album. Great News er tilbakelent hipsterindie med sjarm og svært gode låter.

JUNK MACHINE
Tessem trekker forsiktig frem «Junk Machine» et band Apollon har på egen label, Apollon Records. Junk Machine består av låtskriver Daniel Thornhill, trommis Kristoffer van der Pas og live lydtekniker og produsent Jonas Skarmark. Bandet er en slags skurrete krysning av Black Keys og Tame Impala. Thornhill er superb gitarist og en låtskriver som har kommet opp med noen virkelige killer-låter. Dette er et band som også burde ha et stort potensiale utenfor landets grenser. Album kommer i november.

CHAIN WALLET
Popmusikk med skeive sjøsyke gitarer som fenger med en gang og drar deg inn i musikken. De har gjort et meget bra debutalbum «Chain Wallet» som kom i oktober. Stian Iversen, Christian Line Tvedtun og Frode Boris Bakken utgjør bandet.  Gruppen har sluppet to singler: – Stuck in the Fall/Same Place og Shade.

HOWLIN’ SUN
Dette er et ungt rockeband som er godt inspirert av tung bluesbasert syttitalls-rock. Denne typen rockeband kan lett bli generiske, men Howlin’ Sun har den udefnerbare faktoren som gjør at de stikker seg litt ut fra andre i sjangeren. De har det klassiske rockebandformatet; trommer, gitar, bass og to gitarister.

MISTY COAST
Misty Coast består av etablerte folk, det er en duo med Linn Frøkedal og Richard Myklebust (begge to er fra det kjente og prisvinnende indiebandet «The Megaphonic Thrift»). Misty Coast er svevende og betagende drømmepop med nerve og tilstedeværelse.

SOFT RIDE
Soft Ride er soloprosjektet til Arne Håkon Tjelle og er i indiepop/rock-sjangeren. Selv kaller han det indie-western-soft-psych-pop og det er vel en beskrivelse like god som noen. Her står låtene i fokus og Soft Ride leverer. Soft Ride kommer og med album i 2017.

DÅRLIG VANE
Lars-Kristian «Kikkan» Vikne Holme og Martin Steen-Hansen i «Dårlig Vane» synger breial Bergens-hiphop og er veldig på vei opp. Tekstene er på kav bergensk og de byr dermed på klassisk hiphop i bergensk ånd.

HESTER V75
Mer hiphop på kav bergensk. Hester er hakket sløyere en Dårlig Vane med bruk av tilbakelente rytmer og med ei stor tå inne i groovejazzen og funkens verden. Hester er nylig ute med ny EP som trygt kan anbefales.