OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Neil Young på Koengen

Tirsdag 26. august står Neil Young & His Electric Band på scenen på Bergenhus Festning – Koengen.

Hva kan vel være bedre enn en sensommerkveld med Neil Young som fremfører klassikere som ”Hey Hey My My (Out of The Blue)”, “Needle And The Damage Done”, “Heart Of Gold”, "Rockin’ In The Free World", "Helpless", "Harvest" og "Cinnamon Girl"..?

Det er en hitparade av de sjeldne han fremfører sammen med Ben Keith (gitar og steelgitar), Rick Rosas (bass), Chad Cromwell (trommer), Larry Cragg (banjo), Anthony Crawford (piano) og Pegi Young (vokal).

Komponisten, vokalisten og gitaristen har i over 40 år vært en av rockens store personligheter. Han har gitt seg i kast med ulike musikalske sjangre, alt fra country og blues til new wave, industrirock- og garagerock, men hans mest dominerende uttrykksformer har vært enten den rå og upolerte elektriske rocken eller den mer stillfarne folk/countrystilen.

Da Neil Young gjestet Bergen for første gang i 2003 var det den sistnevnte utgaven som bergtok publikum. Denne gangen blir det også plass til den rockete versjonen og ifølge anmeldelsene i kjølvannet av den pågående sommerturneen viser Neil Young en spilleglede og vitalitet få andre artister forunt.

Han har høstet fantastiske kritikker på Europaturnéen. Både VG, Aftenposten og Dagsavisen kvitterte ut terningkast seks etter konserten på Roskilde-festivlaen 5. juli i år og han fikk terningkast seks på nytt etter konserten i Oslo Spektrum 11. august både av Aftenposten og Dagsavisen, men Dagbladet og VG kvitterte ut terningkast fem.

Les Dagsavisens anmeldelse her: Les anmeldelsen

Hver generasjon har sine favoritter, kun de helt unike artistene klarer å stige over generasjonsbarrieren – Neil Young har gjort dette mer elegant enn kanskje noen artist. Han var en lysende fakkel for Woodstock-generasjonen ("After The Gold Rush" (1970) er ett av rockens viktigste album), han skjønte punkbevegelsen da andre etablerte stjerner ikke fulgte med (ref. albumet "Rust Never Sleeps" i 1978), han eksperimenterte på 80-tallet til Geffen Records fortvilelse – fordi han aldri ville hvile på gamle laurbær, alltid være fremoverlent, alltid rastløst på vei – og landet som Kurt Cobain og Nirvanas mentor under grunge’en på 90-tallet (re. Albumet ”Ragged Glory” (1989)). Han gjorde country kult tiår før "markedet" skjønte disse røttenes vitale betydning (monumentet ”Harvest” (1972)), han bringer teknikere og lydfolk til fortvilelse med sine krav til perfeksjon og kompromissløshet. Han ledet Living With War-turneen sammen med Crosby, Stills & Nash i 2006 med det hardeste angrep på Bush-regimet av noen kunstner noensinne. Med risiko for egen sikkerhet og helse.

Han er også filmkunster med Living With War-filmen ute nå i disse dager etter flott omtale på Berlin-festivalen i vår. Hans versatilitet er imponerende; i 2005 laget han konsertfilmen ”Heart of Gold” innspilt i salige Ryman Auditorium i Nashville. Neil Young brenner sin fakkel like sterkt, om ikke sterkere, enn noen gang. Av mange er han regnet som nummer tre på rockhistoriens alter med kun Elvis og Dylan foran det kanadiske geniet.

Neil Young gir alt hver gang som skulle det være den siste. Av alle de konserter som har vært i Skandinavia dette tiåret, er det to konserter som peker seg ut som ekstra glitrende: Neil Young på Roskilde og i Oslo Spektrum sommeren 2001. Han endte med å rive strengene av gitaren etter å ha tatt avslutningsnummeret ”Like A Hurricane” helt ut i stratosfæren. Publikum ga seg ende over. Vi ser frem til 26. august med funklende forventinger.

FAKTA

Dato: Tirsdag 26. august
Sted: Bergenhus Festning – Koengen
Arrangør, billetter og info: www.bergenlive.no

Husk at billetter til alle byens scener kan kjøpes med Sentrumsgavekortet hos Revy- og Teaterservice i Grieghallen.