OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Når ølet går inn, renner vettet ut

I 2011 var det snakk om at den lille perlen i Sandviken skulle vende tilbake til gamle røtter da tanken var å starte spa på det gamle folkebadet. Det ble med tanken. I dag driver far og datter, Rolf og Linn-­​Serenne Nitter, pub i det 8-​­kantede bygget som i 1889 ble reist til minne om Joachim Wiesener.

I 2011 var det snakk om at den lille perlen i Sandviken skulle vende tilbake til gamle røtter da tanken var å starte spa på det gamle folkebadet. Det ble med tanken. I dag driver far og datter, Rolf og Linn-­​Serenne Nitter, pub i det 8-​­kantede bygget som i 1889 ble reist til minne om Joachim Wiesener.

Kilde: Utetrend
Av: ​Julie Wilhelmine Helgaas
Foto: ​Lars Kristian Steen

Da Dr. Wiesener så ut til å ha en framtid som spa, ble det et folkekrav å få puben opp å gå igjen, og initiativet til å starte et folkeaksjeselskap ble tatt. I dag er det 528 aksjonærer som eier​ bygget og eiendommen. På folkemunne heter det at «hele Sandviken har aksjer i Dr. Wiesener», men Linn­​-Serenne forteller at de har aksjonærer fra både Kråkenes og Bønes, men at de aller fleste på et vis har en tilknytning til Sandviken.

­- Folket krevde at vi skulle åpne 17. mai i 2012. Så dagen før bestemte vi oss for å holde åpent 17. mai for så å stenge igjen for videre oppussing. Så kom 18. mai, og mai ble fort til november også ble vi bare aldri stengt, ler Rolf, og fortsetter: ­ – Vi kan vel si at vi har hatt prøveåpning siden da.

ET STED FOR ALLE

– Nei, god morgen Birger, takk for i går!

Rolf slår av en hyggelig prat med en av mange stamkunder som smiler fra øre til øre. Rolf og Linn-​­Serenne hilser på de fleste med fornavn og er veldig generøs med klemmer og kyss på kinnet. Her skal folk føle seg sett, velkommen og likeverdig.

­- Vi har ingen stamkundepriser, her skal alle betale det samme. Vi syntes det er viktig at folk behandles likt, forteller Rolf.

Klientellet har endret seg en del med årene. Nå varierer det fra barnefamilier, til 18­-åringer, til 80-90-åringer som en gang i sin tid kanskje har tatt en dusj på det gamle badet.

­- Ofte ser man unge buekorpsgutter som sitter og prater med gamlekarene fra buekorpset. Så det finnes ingen fasit på hvem som kan gå her, dette er et sted for alle, bekrefter Linn​­-Serenne.

VI ER BUEKORPSNØYTRALE

Det er strålende vær ute, og som seg hør og bør på en solskinnsdag i Bergen hører vi et buekorps i det fjerne. Jo lengre vi prater, jo nærmere kommer lyden, og til slutt ser vi de små og store buekorpsguttene gå i takt midt i gaten.

­- Vi er buekorpsnøytral, sier Rolf og smiler stolt før vi reiser oss opp og lener oss over rekkverket med resten av gjestene for å se på det flotte korpset gå forbi.

SPISER MAT SOM FILANTROPER

Søndager pleier å være en god dag for matservering på Dr. Wiesener. Da pleier det å være en del turgåere som kommer innom for å spise enten kjøttsuppe eller sosekjøtt til middag. Sosekjøtt er fast meny hver søndag, og på torsdager gjelder det samme for raspeballer. Ellers har Dr. Wiesener en fast À la Carte meny med noen unntak.

-­ Vi lager alt fra scratch, så hvis vi får tak i gode råvarer som for eksempel fisk, lager vi gjerne en fiskesuppe eller bacalao, påpeker Linn-​­Serenne.

Mens vi sitter ute i solen og prater, kommer kokken Marco ut med hvert vårt fat med mat. Vi får servert store, ferske reker med brød og tilbehør på siden. En perfekt måte å starte dagen på. Det smaker fantastisk, og ingenting kunne gjort denne deilige vårdagen bedre.

Kjøttsuppen på Dr. Wiesener får du servert fra åpning til stengetid. Med sine tre typer kjøtt, forskjellige grønnsaker og helt uten krydder og tilsetningsstoffer er suppen noe for seg selv. I fjor solgte de hele 4014 porsjoner av suppen, og de regner med at i år blir det mer. De har nemlig som den eneste restaurant i Norge inngått et samarbeid med Den Norske Kirken. Sammen med Mariakirken og den nye presten der, Hildegunn Isaksen, leverer de kjøttsuppe til kirkegåerne etter gudstjenesten hver søndag.

­- De som kan betale for seg de gjør det. Men om noen ikke kan betale, da står vi i det! Vi mener at vi alle kan ha felles interesser, gjerne ikke på et religiøst grunnlag, men på et mer filantropisk grunnlag, forteller Rolf, som er veldig stolt over samarbeidet med Mariakirken.

Om sjømat er mer din greie kan du glede deg til høsten. Første helgen i November hvert år arrangerer de krabbefest på puben. Da kokes det krabbe på terrassen og når søndagen kommer er det ikke én eneste klo igjen.

-­ I fjor kokte vi 850 krabber, og det er mye krabber om du lurte på det, ler Rolf før Linn-­​Serenne fortsetter:

­- Krabbene serveres i buffet og folk kan slå de ihjel med hammer selv!

FOLK OG BLOMSTER SKAL PYNTE OPP STEDET

På veggen inne i puben henger et portrett. Det er Joakim Wiesener, mannen som bygget i sin tid ble reist til ære for.

­- Vi har ikke mye bilder på veggene, men det er gjort helt bevisst. Vi ønsker å få fram selve bygget også ønsker vi at det er menneskene og blomstene som skal være det som pynter opp her, forteller Rolf, og peker på en blomsterbukett.

Og blomstene er ikke akkurat plukket langs veien. Nei, de kommer nemlig langveis fra Holland. Én gang i uken får Dr. Wiesener en leveranse med blomster som brukes til dekorasjon.

­- Vi har et veldig høyt blomsterbudsjett kan du si! Pappa er rene blomstermannen, forteller Linn-Serenne stolt om sin far.

Om et par måneder lover Rolf og Linn​­Serenne at man kan se nærmere hundre solsikker spredt i bedene rundt bygget. Disse kommer ikke fra Holland, men er dyrket fra frø hjemme hos blomstermannen selv, Rolf.

BADEAND, SKJØNNER DU?

Noe annet som fanger øyet inne i lokalet er mangfoldet i badeender som står på hyllen over baren, og ved døren.

­- Siden dette er et bad, så måtte vi jo ha en badeand, skjønner du? Spøker Linn­​-Serenne før hun forteller videre:

­- Når folk drar på ferie til andre steder kommer de gjerne tilbake med en badeand til oss. Vi har ender fra både New York, Tiroll og England!

Under badeendene står det skrevet i gamle runer: «Når ølet går inn, går vettet ut», en tekst Linn­-Serenne mener passer ypperlig.

SKAL DU HA DEG EN BADIK?

Dr. Wiesener har sympatiske priser, og utvalget er stort.

­- Vi har rundt 60 forskjellige typer øl her. Det som er vittig med det, er at jeg kan se hvem som har vært på jobb kvelden før på hvilke tomgods som ligger igjen. Du har de som er veldig flink med ­ og interessert i øl, som gjerne får folk til å prøve nye ting og dermed selger et bredt spekter. Også har du meg da. Hos meg går det gjerne mest i Hansa, ler Rolf.

Om du vil prøve noe du garantert ikke har smakt andre steder, kan du kanskje fristes til et glass av husets egenproduserte øl.

-­ Det heter Badebrygg, eller Badik​ ​​, som det kanskje ville hett på skikkelig bergensk, smiler Rolf

-­ Skal du ha deg en Badik? Spør han.

Før vi vet ordet av det står vi alle bak bardisken og Linn​­-Serenne som er utdannet både øl- og​ vinkelner viser oss hvordan man skal tappe øl fra kran, før vi får prøve på egen hånd.

Oppskriften har de laget selv, sammen med Voss Bryggeri. Det stopper heller ikke der for Dr. Wiesener. De lager nemlig også sin egen vin i Spania, på en vingård eid av et søskenpar med navn Jesus og Maria. Faren til søskenparet heter Josef, så det å lage vin lå på en måte litt i kortene for dem. Vi får med oss en flaske og takker for oss.

­- Ikke tenk på det, sier Rolf. Husk at det er lettere å gi enn å få!