OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Morsdag – Alle mødres dag

Morsdagen er en internasjonal hedersdag for mødre som feires på varierende dato i forskjellige land. I Norge startet tradisjonen da den første morsdagen ble markert i Bergen den 19. februar 1919, og siden den gang har morsdagen i Norge blitt feiret den andre søndagen i februar hvert år. I dag feires dagen ofte med frokost på sengen, blomster og kake til mor, og mange heldige mødre får gaver og hjemmelagde kort.

Feiringen av våre mødre begynte opprinelig i gamle Hellas når grekerne feiret titanen Rhea, som var alle guders mor. Videre utover i historien finnes spor fra morsdagen i kristendommens feiring av jomfru Maria. Det hele begynte i England på 1600-tallet, men spredte seg gradvis utover store deler av Europa. På denne tiden var feiringen en blanding av kirkelig høytid og en folkefeiring til ære for alle mødre. Det var ikke uvanlig at tjenere i større husholdninger fikk fri for å reise hjem og besøke mødrene sine. Tradisjonen døde senere fordi engelskmennene mente det tok for mye tid.

Morsdagen ble startet opp igjen i USA på slutten av 1800-tallet. Forfatter og kvinnerettighetsforkjemper Julia Ward Howe ønsket at man årlig skulle markere en «Morsdag for fred», men denne fikk aldri gjennomslag. Ward Howe var inspirert av Ann Maria Reeves Jarvis, som opprettet «Mothers Day Work Clubs» som et ledd i arbeidet for å forbedre de sanitære forhold under borgerkrigen. Men det var Anna Jarvis, sistnevntes datter, som startet arbeidet med å etablere den første moderne morsdagen i 1907. Dagen skulle ære det arbeidet som alle mødre utførte. Året etter, nærmere bestemt den 10. mai 1908 i Grafton, West Virginia ble den første morsdagen feiret i kirken der den avdøde Anna Maria Reeves Jarvis hadde undervist søndagsskole. Skikken spredte seg til 45 stater i USA, og ble erklært offisiell helligdag i begynnelsen av 1912. I 1914 erklærte daværende president, Woodrow Wilson, den første nasjonale morsdag.

Anna Jarvis ønsket at nelliken skulle være signaturblomsten for morsdagen. Hun mente den hvite nelliken representerte noen av morskapets viktigste dyder, som renhet, kjærlighet, ærbarhet og barmhjertighet.

I Norge feires morsdagen den andre søndagen i februar. Den første norske morsdagen ble som nevnt innledningsvis feiret i Bergen 9. februar 1919, og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner. Den har senere gått over til å bli en familiedag, der mødre oppvartes med for eksempel kaffe på sengen om morgenen, gave, blomster og kake.

Deler av artikkelen er hentet fra Wikipedia.