OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Lunsj på Smakverket

Smakverket åpnet dørene i 2008 og har siden da klar å realisere sin visjon om å skape et spisested i Bergen by hvor kaffe og lunsj er likestilt. Kokker og baristaer er begge essensielle tannhjul for å holde maskineriet i gang. Det viktigste her er god smak – både i flytende og fast form.

Smakverket åpnet dørene i 2008 og har siden da klar å realisere sin visjon om å skape et spisested i Bergen by hvor kaffe og lunsj er likestilt. Kokker og baristaer er begge essensielle tannhjul for å holde maskineriet i gang. Det viktigste her er god smak – både i flytende og fast form.

Kilde: Nettmagasinet Utetrend
Av: Birgitte Skår

Foto: Lars Kristian Steen

Olav Egeberg er gründer, og én av to eiere av Smakverket. Han utgjør kaffeentusiasten i dette samarbeidet, og innehar rollen som barista. Angus Hugøy er kjøkkensjef og dermed matentusiasten. Til felles har de at begge er lidenskapelig opptatt av gode smaker.

Smakverket finner du i Rasmus Meyers allé 3, vegg i vegg med KODE kunstmuseene i Bergen.

HOS SMAKVERKET SKAL ALLE BEHOV DEKKES

Klokken har så vidt passert 11 på en fredags formiddag. Vi kommer inn dørene hos Smakverket og ser Olav sitte med en kaffekopp i et hjørne. Lokalet fylles raskt opp av sultne cafégjester, men atmosfæren og betjeningen er likevel behagelig og smilende.

Olav forteller oss om Smakverkets visjon og ønske. Det finnes mange gode caféer i Bergen. Mange som er opptatt av å lage god, sunn og smakfull lunsjmat. Også finnes det mange kaffebarer som er eksperter innenfor kaffeverden. Men det finnes ikke så mange steder som vekter matens og kaffens kvalitet like mye.

– Her har vi kokker og baristaer på samme sted, og alle er opptatt av smak. Maten og kaffen er likestilt, og vi skal være god på begge deler.

Lunsjmenyen hos Smakverket er i stor grad basert på nordmenns spisevarer. Vi har lange tradisjoner med å inkludere bakst i måltidene våre, og spesielt i lunsjen. Hos Smakverket får du dermed ferske bakverk med til flere av rettene. Menyen er likevel variert, og den er utformet for å skulle imponere!

– Alle rettene skal være spennende, og de fleste innehar varme elementer. Det er jo også viktig for oss at folk faktisk blir mett når de velger å spise lunsjen sin her.

ÆRLIG MATLAGING

Det er viktig for Olav og Angus å ta vare på lidenskapen hos Smakverket. De brenner for yrket sitt, og de befinner seg selv på arbeid i caféen daglig. Alt som serveres er hjemmelaget med gode råvarer. Brødene bakes bak på kjøkkenet hver morgen, og alle rettene lages på bestilling.

Smakverket er opptatt av å støtte en positiv næring, og mye av maten er kortreist og økologisk. Men det viktigste er likevel smaken.

 – Stikkordene for Smakverket er gode porsjoner, gode råvarer og gode teknikker.

Porsjonene er definitivt mettende, og prisene er vennlige – til og med for en student!

LIDENSKAP FOR KAFFE

I tillegg til å være barista, er Olav også lærer i den brasilianske kampsporten capoeira. De mørke krøllene hans indikerer kanskje en enda dypere tilknytning til Brasil, men ikke la deg lure, han er kav norsk.

– Da jeg bodde i Brasil la jeg egentlig min hat på kaffe og min elsk på forelesning. Men lidenskapen for kaffe har vokst frem i ettertid heldigvis, flirer Olav.

Når det gjelder kaffe bruker Smakverket i hovedsak brennerier som Kaffa, Tim Wendelboe, Solberg & Hansen og Supreme Roastworks. Alt brennes på bestilling, og utvalget dekker hele smaksspekteret.

Kaffe er noe mange av oss drikker hver eneste dag. Olav er oppgitt over hvor mange som ikke bryr seg om det vi heller i oss er bra eller dårlig kaffe.

– Folk er jo så ekstremt opptatt av ulike smaker på vin, så hvorfor ikke kaffe? Visste du at det finnes mye flere ulike smaker innenfor kaffe enn innenfor vin?

OFFISIELT HEKTET PÅ POSJERT EGG

Jeg vet ikke om kjøkkensjef Angus prøver å imponere meg eller om han alltid er like flink på kjøkkenet. En ting er i alle fall sikkert, jeg fikk servert de nydeligste posjerte eggene jeg noen gang har smakt.

Den første retten er posjert egg med hollandaise saus og bacon fra Brakstad. Brødet er naturligvis hjemmelaget og ved siden av kommer frisk salat.

Jeg blir ikke helt mettet og får videre prøve enda en variant av posjert egg! Denne gangen med kaffemajones, kjakebacon og maisbrød. Fortsatt hjemmelaget, ferskt, og varmt – men den foregående klassikeren forblir likevel min favoritt.

Til slutt kommer en duggfrisk salat på bordet. Den er lett og enkel, men likevel smakfull og saftig. Noen av nøkkelingrediensene er asparges, spekeskinke og småpoteter.

Jeg forlater Smakverket god og mett, og med en ny facinasjon for posjert egg. Jeg hadde glemt hvor godt det kunne være!