OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Lunsj på Hem

HEM kan definitivt kategoriseres som en av Bergens koseligste barer. Den ligger kanskje noe bortgjemt i Teatergaten 14, men vi kan forsikre deg om at den lille gåturen rundt hjørnet fra Engen er vel verdt kreftene.

HEM kan definitivt kategoriseres som en av Bergens koseligste barer. Den ligger kanskje noe bortgjemt i Teatergaten 14, men vi kan forsikre deg om at den lille gåturen rundt hjørnet fra Engen er vel verdt kreftene.


Kilde: Utetrend
Av: Birgitte Skår

Foto: Lars Kristian Steen

Utenfor inngangsdøren står en gammel ergometersykkel samt et lite respatexbord med to stoler. Allerede her merker man retrostilen som er et gjennomgående tema på HEM. Når du kommer inn døren møter du et oransje rom med mye gammelt inventar. Sofaer, bord og stoler som ikke hører sammen, men som på en eller annen måte passer perfekt sammen likevel.

LILLEBROREN TIL FERDINAND PÅ ENGEN

Storebroren til HEM er ingen ringere enn Ferdinand på engen, som ligger snaue 100 meter unna. Ferdinand på engen er for øvrig også verdt et besøk dersom du ikke allerede har vært der. De serverer hjemmelaget pizza hele kvelden og natten frem til stengetid kl. 02:00.

HEM og Ferdinand på engen eies og drives av fire kompiser, og man merker på stilen og stemningen at det er mye personlighet i disse barene. Vi satte meg ned med én av dem, Alexander Arnø, han fungerer som daglig leder.

– VI ER LITT SÆR

Hem feiret 1 årsdag i begynnelsen av desember 2015. Dette er altså en av Bergens yngste barer, men likevel har de allerede klart å opparbeide seg en solid andel stamgjester.

Alexander forteller at de bevisst har unnlatt å henge opp skilt utenfor baren. Det hang de heller inne i lokalet. De har også valgt å ikke markedsføre seg selv i noen som helst grad. Målet er ikke å tiltrekke seg all slags folk, men heller å samle en smal kundemasse.

– Vi er litt sær. Vi ønsker å tiltrekke oss bra folk.

Når man ikke markedsfører er det naturlig at det tar litt tid før gjestene begynner å komme, men nå virker det som folk flest har oppdaget at Hem finnes. Baren har en jevn strøm med gjester syv dager i uken.

PORNOBLADER FRA 60-TALLET

Lokalet er innredet som en gammel stue med detaljer fra både 50- 60- og 70- tallet. Baren og bordene har eierne snekret selv, mens lampene er laget av deler fra gamle rekkverk med lampeskjermer fra 70-tallet. De har også klart å grave frem diverse fasinerende magasiner, som gjestene kan bla i.

– Det er sykt tidig. På en onsdag klokken tre på ettermiddagen sitter det kanskje en voksen mann her å spiser suppe mens han blar i vintage erotikkmagasiner fra 60-tallet. Alexander forteller entusiastisk og ler mens han slenger en bunke gamle blader på bordet.

Gjestene som besøker HEM er ofte par som er på date, eller venner som møtes for å catche opp over en øl eller fem. Mange kommer også innom hovedsakelig på grunn av maten. Alexander forteller at chili con carne er den mest populære retten, men snart kommer også sandwichene tilbake på menyen.

Hem er ikke bare en bar, men det er vanskelig å skulle plassere dette stedet i en bestemt kategori. På dagtid fungerer det nemlig i stor grad som kafé. De serverer flere gode supper og er for tiden også i gang med å utvide denne menyen.

– Vi driver å tester forskjellige ting akkurat nå. Blant annet indisk blomkålsuppe, afrikansk peanøttsuppe, betasuppe og marokkansk lammegryte. Alexander nevner i fleng, men hva som blir stående på menyen er ikke helt bestemt enda.

CHILI CON CARNE

Ettersom chili con carne er den mest populære retten på menyen må jeg naturligvis prøve den. Alexander forsikrer meg om at den er ganske sterk.

– Altså skal det være chili, så skal det være chili.

Til tross for at maten ser veldig god ut blir jeg og mine sensitive smaksløker litt nervøse for å gå løs på dette måltidet. Etter et par skjeer merker jeg fort at det begynner å svi så smått i halsen, og etter halvspist skål begynner svetteperler å danne seg i pannen. Jeg må be om et glass vann.

Chilien serveres sammen med creme fraiche. Ved siden av fås også brød og smør. Brødet kjøper Hem fra Stefano, en italiensk baker som holder til i Strandgaten.

Jeg må forsyne meg grådig av creme fraichen for å komme helskinnet gjennom måltidet. Men dersom du er av den litt mer tolerante sorten og opererer in the chilli business, så vil du klare deg utmerket.

Både chilien og den marokkanske lammegryten smaker upåklagelig godt. Porsjonene er store nok til at man blir god og mett, og prisene er studentvennlige.

– VI ER ET LITE STED, VI HAR IKKE PLASS TIL TULL

Atmosfæren på HEM er veldig behagelig. Når kvelden sniker seg på begynner lokalet å fylles opp med ulike typer gjester. Både småbarnsfamilier, vennegjenger og gamle kompiser møtes her. Og alle blir vartet opp med smilende betjening og god service.

– Det er service vi skal være god på her. Vi ønsker å ta vare på folk slik at de har det kjekt her og vil komme igjen.

Alexander snakker varmt om kundene som besøker HEM. De er flinke til å oppføre seg fint og kommer normalt ikke til HEM dersom de bare har tenkt å drikke seg full.

– Vi er et lite sted, vi har ikke plass til noe tull her. Det gidder vi ikke.

Dersom du er interessert i et godt måltid, enten alene eller sammen med andre, burde du vurdere å ta turen til HEM. Det serveres også gode drikkevarer, og de ansatte kommer gjerne med anbefalinger dersom du ønsker det. Men hovedfokuset til HEM er ikke å tilby byens bredeste øl-utvalg.

– Jeg savner egentlig at en øl bare er en øl. Er det virkelig nødvendig med ni typer IPA?

Dette er altså ikke stedet du går for å finne den særeste ølen eller den beste dansemusikken. HEM er perfekt for en rolig lunsj eller middag på dagtid, og det er fort gjort å bli sittende til langt ut på kvelden.