OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Lunsj på Bergen Kaffebrenneri

Bergen kaffebrenneri var tidligere akkurat det, og kun det – et kaffebrenneri. Nå er det ikke lenger kun et kaffebrenneri, men et sted hvor man også kan spise en deilig lunsj eller kose seg med kaker av ulike slag. Dersom det skulle være ønskelig kan man til og med ta seg en dukkert i badestampen på utsiden.

Bergen kaffebrenneri var tidligere akkurat det, og kun det – et kaffebrenneri. Nå er det ikke lenger kun et kaffebrenneri, men et sted hvor man også kan spise en deilig lunsj eller kose seg med kaker av ulike slag. Dersom det skulle være ønskelig kan man til og med ta seg en dukkert i badestampen på utsiden.

Kilde: Utetrend
Av: Birgitte Skår

Foto: Lars Kristian Steen

I seks år har Bergen kaffebrenneri (BKB) brent og servert kvalitetssikker kaffe i brenneriet på Møhlenpris. For halvannet år siden utvidet de driften, og åpnet en kafé i Kong Oscars gate. I Vågen Fetevares gamle lokaler finner du nå et koselig møtested for både store og små.

SANDWICH MED BRIE, PORTVINSGELE OG VALNØTTER

I inngangsområdet møter jeg en gammel rustikk stil, og ved vinduet sitter en jente og leser en bok mens hun drikker kaffe. Jeg beveger meg videre inn i den avlange kaféen og arkitekt Inge Fornes sitt egenbygget interiør kommer til syne. Han har tegnet og bygget både benker og bord i kaféen. Jeg møtes av et gammelt ektepar som sitter innerst i hjørnet og spiser kake mens de blar i en av de gamle bildebøkene som ligger fremme på et av bordene.

Natalia Fernandez, som er daglig leder ved kaféen kommer til meg med en rykende fersk kaffekopp og en sandwich. Carlos Espresso Spunk Light Roast heter kaffen. Jeg sliter litt med å huske navnet, men den smaker digg.

Daglig leder, Natalia Fernandez.

BKB sin lunsjmeny består av sandwicher, supper og kaker. Jeg har allerede prøvd mange ulike supper blant Bergens ulike serveringssteder de siste ukene. Derfor går jeg for sandwich denne gangen. Den inneholder salat, brie, portvinsgele og valnøtter. Etter min mening en perfekt kombinasjon av skarpe og søte smaker. Portvinsgeleen danser rundt smaksløkene og avgir en spennende aroma.

Jeg lener meg tilbake mett og fornøyd. Foran meg sitter et par som er på tinder-date. Jeg blir vitne til et par småpinlige samtalestartere, men så kommer Natalia smilende mot meg med et fat utvalgte kaker. Jeg får smake på både brownies, tysk eplekake (strudel), og almond pear pie. Jeg kan gå god for alle sortene.

– Alle kakene våre er hjemmelaget, og brownien er til og med glutenfri! Vi pleier å lage de kakene vi får lyst på selv.

OPPSTARTEN AV BERGEN KAFFEBRENNERI

Natalia setter seg ned og begynner å fortelle om Bergen Kaffebrenneri. Eierne av stedet er Carl Johannesen og Kenneth Rasmussen. Carl hadde kjøpt seg en roaster i Italia og begynte å brenne kaffebønner på hobbybasis for flere år siden. Etter hvert ble han kjent med Kenneth som tilfeldigvis gikk forbi kaffebrenneriet på Møhlenpris og kjente lukten av nybrent kaffe. På den tiden brant han selv kaffen sin i en gammel popkornmaskin.

– Carl snakker med alle han treffer på. Så da Kenneth gikk forbi brenneriet til Carl på Møhlenpris, slo de av en prat, og det var begynnelsen på Bergen Kaffebrenneri.

Nå er det Carl som står for den daglige driften, mens Kenneth er kaffebrenneren.

I Kong Oscars gate har kaféen eksistert i ca. halvannet år. Foreløpig er det kun en kafé, men planen er å utvide til å bli bar også.

– Vi ønsker å starte opp både DJ-night, tango-night, og poetry-night. Men det fungerer nok best hvis vi har alkohol-rettigheter først, smiler Natalia.

Carl bekrefter at alle rettighetene allerede er på plass, så i slutten av mai kan vi nyte både sider fra Hardanger, godt lokalt øl og gode viner. Planen er også å etablere en signaturdrink eller to.

LIDENSKAP FOR KAFFE

Gjestene som besøker Bergen Kaffebrenneri er i stor grad kaffeelskere, men det kommer også mange som bare er interessert i et koselig sted å spise lunsj. På sommerstid er stedet veldig populært blant besøkende turister.

BKB brenner ulike typer kaffebønner. Noen av sortene de selger er faste, men det produseres også egne blends til ulike samarbeidspartnere.

– Til Colonialen lager vi en egen blend, med en egen label. Det har også Nobel Bopel fått.

Alle kaffebønnene fås kjøpt hos BKB, men de har også utsalg gjennom flere forhandlere i Bergen. Det kan du lese mer om på BKBs hjemmesider. Du kan finne bønner fra både Colombia, Panama, Guatemala, India, og Brasil. Her finnes kaffe for en hver smak, og dersom du ikke har kaffekvern hjemme kan BKB kverne bønnene for deg før du går.