OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Lunsj på Bastant

Stølegaten ligger i en av Bergens koseligste bydeler, indre Sandviken, og i nr. 8 finner du Bastant Snackbar. Her mixes smaker, ingredienser og retter fra flere ulike verdensdeler. På dagtid anvendes en enkel, men smakfull lunsjmeny og på kveldstid går det over til småretter og tapas. Dra hit for et deilig måltid i avslappende omgivelser.

Stølegaten ligger i en av Bergens koseligste bydeler, indre Sandviken, og i nr. 8 finner du Bastant Snackbar. Her mixes smaker, ingredienser og retter fra flere ulike verdensdeler. På dagtid anvendes en enkel, men smakfull lunsjmeny og på kveldstid går det over til småretter og tapas. Dra hit for et deilig måltid i avslappende omgivelser.

Kilde: Utetrend
Av: Birgitte Skår

Foto: Dragana Kulovic

SMAKER FRA SØR-AMERIKA, EUROPA OG ASIA

Giovanni Sanchez kommer opprinnelig fra Chile, men han har nå bodd i Bergen i 25 år. Tidligere har han holdt til i Skostredet hvor han har drevet butikk i tillegg til å være aktiv i nabolaget. Giovanni stod blant annet bak paraply-prosjektet i september 2014 og noen år tidligere tok han også initiativet til å feste flere hundre sko på den ene husveggen.

I februar 2016 kom tilbudet om å ta over Bastant i Stølegaten. Det takket han raskt ja til, og tok med seg sin gode venn og kjøkkensjef Jakub Nadolski opp til indre Sandviken. Nå planlegger de å skape et kulturelt og aktivt nabolag også her.

Jakub kommer opprinnelig fra Polen, men han har også bodd mye i Spania og Costa Rica. Etter at han for noen år siden tok med seg Giovanni på sykkeltur rundt Barcelona ble de enige om å starte et samarbeid som inkluderer spennende smaker og variasjon på tvers av landegrenser.

Nå kommer både barnefamilier, turister, naboer, studenter og turgåere innom for et måltid. Noen vil bare ha en rask matbit, mens andre blir sittende timevis og finner gjerne roen i bakgården eller i sofakroken.

ET STED MAN KAN SLAPPE AV MED VENNER

Både Giovanni og Jakub påpeker at Bastant ikke skal være en vanlig restaurant. De ønsker å skape en avslappet atmosfære hvor folk kan komme for å lene seg tilbake og bare kose seg med god mat og drikke.

– Det skal ikke være stivt her. Vi vil at folk skal ta det helt med ro og slappe av når de kommer hit. Giovanni senker skuldrene og lener seg demonstrativt godt tilbake i stolen sin.

Gjennom å tilby småretter og et tapas-liknende middagskonsept tar Bastant avstand fra en klassisk norsk restaurant. Målet er å skape et sted hvor venner kan komme og nyte hverandres selskap i harmoni med den gode maten.

– Vi ønsker at det skal være litt som å invitere folk hjem til seg selv. Venner sitter rundt et bord og plukker og mixer med diverse småretter, smaker på nye ting og koser seg.

Hos Bastant er alle rettene hjemmelagede helt fra bunnen av. Dette inkluderer også både ketchupen de bruker, egenutviklede salsaer samt tropiske juicer og drinker.

EN TRERETTERS LUNSJMENY

Giovanni og Jakub har allerede lagt en plan for hva vi skal få spise når vi ankommer Bastant. Ut i bakgården kommer de bærende på en svær trefjøl med et utvalg småretter fra lunsjmenyen. Ved siden av får vi hver vår ferskpressede tropiske juice med paraply i.

Forretten består av to ulike supper. Suppene på menyen varierer omtrent hver andre dag, og det er alltid en med kjøtt og en vegetarsuppe å velge mellom. Vi smaker på blomkål- og brokkolisuppe toppet med spansk olivenolje og thai curry pork soup. Kjøttsuppen er sterk og fin med ingredienser som kål, sopp og kokosmelk.

Hovedretten i denne lunsjmenyen er sandwicher, og også her finnes det et vegetartilbud – hummussandwich. Den andre er en manchego- og serranosandwich med spanske smaker. Dette er for øvrig en av bestselgerne hos Bastant. Alle sandwicher serveres med ruccolasalat og dill, i tillegg til en hjemmelaget kanelbasert ketchup.

Jakub har ikke ligget på latsiden under dagens lunsj, han serverer oss nemlig hele tre forskjellige desserter. To ulike pannacottaer samt en muffin laget av blandet sjokolade- og vaniljedeig. Den ene pannacottaen er en espressobasert dessert med et hint av cognac, og dekket av en ingefærsaus. Den andre er publikumsfavoritten vanilje- og limepannacotta. Frisk og god med en jordbærsaus som innehar et hint av chili. Definitivt min favoritt!

NABOLAGSCAFÉ

Giovanni forteller om Bastant sitt uttrykk med stor entusiasme. De har en meny som varierer mellom morgen og kveld, og de fornyer den flere ganger i løpet av en uke.

Fra mandag til torsdag består lunsjmenyen av et utvalg supper, sandwicher og toast. Eventuelt kan du bestille det de kaller en happy meal. Det er dagens suppe kombinert med en av sandwichene ved siden av. Dermed får du altså smake litt forskjellig, og det til den nette sum av 140 kr.

– Det er viktig for meg at prisene er vennlige. Men samtidig vet de fleste som kommer hit at maten er god så de pleier ikke å spørre om hva prisen er, sier Giovanni.

Ukene er travle hos Bastant, og spesielt i helgene. Da skiftes hele lunsjmenyen ut med en fast brunsj som serveres lørdag og søndag kl. 12-18. Helgens gjeldende brunsjmeny annonseres på Bastants Facebookside og hjemmeside hver fredag.

Lokalene til Bastant er små, og desto koseligere. Skulle man ønske å samle et litt større selskap til bords i Stølegaten burde man dermed reservere bord på forhånd. Da kan du også be dem forberede en tre retters meny dersom det skulle være ønskelig.