OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Lou Reed’s Metal Machine Trio: MM3

Når Lou Reed kommer til Bergenfest tirsdag 27. april er det med et prosjekt som har fått navnet Metal Machine Trio: MM3 og har undertittelen ”A Night of Deep Noise”.

Hva er så Lou Reed’s Metal Machine Trio: MM3? Det er Lou Reed (electric og processed guitars & mini continuum), Ulrich Krieger (tenor sax & live electronics) og Sarth Calhoun (live processing & continuum) som sammen deler scene for å improvisere frem musikk og lydlandskaper.

De bruker gitarer, saksofoner og en hel rekke elektroniske virkemidler for å utforske det de selv omtaler som ”deep acoustic space, drawing on new music, free jazz, avant-rock, noise and ambient in a set of intense conceptual pieces and intuitive improvisations.”

Det startet med albumet Metal Machine Music som Lou Reed ga ut i 1975. Musikalsk er det regnet som en viktig bidragsyter til støysjangeren. Og enkelte opplevde det som ikke noe annet enn støy, faktisk var det flere som ville returnere albumet i platebutikken da de trodde det var en feil på platen. Lou Reed skrev i sine liner notes til albumet at dette var starten på heavy metal. Albumet var utvilsomt en forløper til den industrielle rocken som sjanger og bevegelse. Selv om albumet fikk hard medfart ved utgivelsen, solgte det over 100.000 eksemplarer i USA og har siden blitt gjenutgitt både i 1997 og 2000.

En avgjørende innflytelse, og en viktig kilde til en forståelse av Lou Reed’s prosjekt med albumet, var La Monte Young ‘s ”Theater of Eternal Music” på midten av 60-tallet, et dronemusikkstykke med John Cale, Tony Conrad, Angus Maclise og Marian Zazeela. Både Cale og Maclise var også medlemmer av The Velvet Underground, og dermed kolleger av Lou Reed.

Den oppmerksomme leser vil nok allerede ha forstått at musikken Lou Reed turnerer med denne gangen ikke er en gjennomgang av hans mest kjente låter. Det er rett og slett et radikalt avvik fra resten av Lou Reed’s katalog slik den er kjent for folk flest. Dette kan gjerne karakteriseres som en kveld med musikk for kjennere, mennesker som vet hva de vil og vet hva som venter dem. Men, det er også en enestående anledning til å oppleve noe av det som har vært innledningen til flere musikksjangre og som har vært en viktig inspirasjonskilde for mange kunstnere de siste tiårene.

Les intervju med Lou Reed om Metal Machine Music og Metal Machine Trio i TIMESONLINE her:

Les mer om Lou Reed, Sarth Calhoun og Ulrich Krieger her:

Er du Spotify-bruker? Klikk her for Bergenfest 2010 Playlist:

Billetter og info: Bergenfest 2010

PS: Billetter til alle byens scener kan kjøpes med Sentrumsgavekortet på billettkontoret til Revy og Teaterservice i Grieghallen.