OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Kriminelt gode bøker

Vil du forsvinne i en bok denne våren? byLIv har snakket med litteraturformidler Alf Kåre Blindheim ved Bergen Offentlige Bibliotek om hvilke krimbøker han anbefaler nå. For Blindheim dreier det seg spesielt om fire forfattere med tilknytning til Bergensområdet, og en islending.

Vil du forsvinne i en bok denne våren? byLIv har snakket med litteraturformidler Alf Kåre Blindheim ved Bergen Offentlige Bibliotek om hvilke krimbøker han anbefaler nå. For Blindheim dreier det seg spesielt om fire forfattere med tilknytning til Bergensområdet, og en islending.

Du finner hele saken i denne utgaven av byLIV

Tips 1: Monika Nordland Yndestad

Monika Nordland Yndestad skriver krimbøker med tema fra hver av de syv dødssyndene. Begjær er den første synden hun har gitt seg i kast med, i «Jentene fra balletten», som kom i 2012.
– Med krimjournalist Alice Bratt i BA som «etterforsker», går boken rett inn i dagens #metoo-debatt. En politimann oppnår stor tillit hos tenåringene, og det skal vise seg å bli katastrofalt når han utnytter sin posisjon på det groveste, sier Blindheim.

Yndestad er nå ute med bok nummer tre i serien, og med sin egen bakgrunn som krimjournalist i BA, gir dette en egen dimensjon til det spennende og samfunnsaktuelle krimmysteriet. I «Graven», som kommer i salg 12. februar, er det barnevernet som blir satt under lupen.
 

Tips 2: Ingebjørg Berg Holm

Historisk krim er en fascinerende sjanger. Ingebjørg Berg Holm er straks ute med bok nummer to om lensmann Thomas Tinnvik. Forfatteren og interiørarkitekten Holm har lagt krimgåten i sin første bok – «Stjerner over, mørke under» – til Hurumlandet og til året 1875.
– Boken er mer avdempet enn mange av dagens heseblesende krimfortellinger. Både naturskildringer og brevvekslinger rydder hun plass til i boken, som også skildrer kvekermiljøet og mørkets irrganger i menneskesinnet, forteller Blindheim.
Den nye boken – «Barføtt over isen» – er laget over samme lest, med lensmann Tinnviks brevveksling med sin bror.

Tips 3: Jørgen Jæger

«Guden» er den tiende boken med den nå pensjonerte lensmann Ole Vik i Fjellberghavn. Jørgen Jæger er blitt en bestselger i krimsjangeren og leserne blir heller ikke skuffet denne gangen, mener Blindheim. Forfatteren avstår fra de spekulative blodige skildringene, men med høyt tempo og godt plott, er dette krim for de fleste som liker sjangeren. Jæger belyser gjerne samfunnsproblemer, men aldri på bekostning av sjangerkrav. Med terror, kidnapping og russisk mafia har politiførstebetjent Cecilie Hopen nok å henge fingrene i, og vi leserne klarer ikke å legge boken fra oss før siste side er snudd.

Tips 4: H.K. Fauskanger

Med historisk presisjon tar H.K. Fauskanger oss med til Kristiania anno 1895. Frimureri, rovmord og hektisk forbryterjakt er ingredienser i romanen «Skrinet», som forlaget insisterer på befinner seg i krimsjangeren, men som forfatteren helst kaller kryptohistorie eller historisk mysterium. Sherlock Holmes blir med stor eleganse trukket inn i fortellingen, og gir den en ekstra dimensjon. Faller denne boken i smak, mener Blindheim at forfatteren har skrevet to bøker til med historisk bakteppe og mystiske ingredienser. «Skarlagenssalen» kom i 2013, mens «Skamtegnet» ble ferdig i 2015.

Tips 5: Arnaldur Indridason

Arnaldur Indridason er Islands mest populære forfatter, men også i Norge har han en stor leserskare. I de fleste bøkene er politimannen Erlendur Sveinsson hovedpersonen. I «Tvekampen» er det gamlesjefen Marion Briem som står i fokus. Vi er i Reykjavik sommeren 1972 og VM i sjakk mellom russeren Boris Spaskij og amerikaneren Bobby Fischer. Den kalde krigen er på sitt verste og sjakkbrikkene har en nærmest storpolitisk betydning. Midt i dette virvaret skjer det et drap på en ung gutt. Er det en storpolitisk hendelse, eller er det urmotivene svik, hevn, løgn og rettferdighet som gjelder? I sin sedvanlige litt melankolske og avdempede stil, dras vi inn i denne thrilleren.

– Skulle denne boken gi mersmak, har biblioteket 13 andre oversatte bøker av den produktive islendingen, avslutter byLIVs krimbokanmelder.