OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

kanye West på Koengen 9. august

Da er det like før det braker løs med nok et storfint artistbesøk til Bergen! Tirsdag 9. august er det Kanye West som spiller hovedrollen i det som meget vel kan bli stående som årets konsert her i Bergen. Konsertene hans så langt i år har blitt møtt med ekstatiske kritikker fra en samlet musikkpresse. Dette er en artist som ikke sparer på noe og som vet å utnytte det store konsertformatet for alt det er verdt. Stedet er Bergenhus Festning – Koengen. Portene åpner kl 18.00 og før Kanye West entrer scenen har Lars Vaular og Timbuktu stått på scenen og gjennomført hver sine konserter fulladet med hits. Det er fremdeles billetter igjen til denne begivenheten. Kjøp via Billettservice’ utsalgssteder og ved inngangen på Bradbenken ved Thon Hotel Bergen Brygge fra kl 17.30 på konsertdagen.

Få artister har påvirket moderne musikk på samme måte som Kanye West. Han har produsert noen av de beste rap- og poplåtene på 2000-tallet, men det er når han får boltre seg på sin egen scene som artist, kunstner og frontfigur at Kanye West virkelig kommer til sin rett.

Kanye West dukket først opp som én av to husprodusenter på Jay-Z sitt grensesprengende album ”The Blueprint”, hvor han produserte i ”Izzo (H.O.V.A.)”, ”Heart Of The City” og ”Takeover”. Ikke lenge etter debuterte han som soloartist, hvor han sang om sin egen bilulykke i ”Through The Wire” og viste hvor episk hiphop kan bli med den marsjerende, hypnotiserende ”Jesus Walks”.

Så fulgte solosuksesser på rekke og rad: ”Late Registration”-albumet ga oss singlene ”Touch The Sky” og ”Golddigger”, og sistnevnte triumferte på 1. plass på Billboard Hot 100. Så kom ”Graduation”, hvor Kanye West tok europeisk klubbmusikk inn i rap da han samplet Daft Punk og stormet listene med ”Stronger”.

Etter tre plater som alle solgte multiplatinum i USA, altså over to millioner kopier, i et stupende platemarked, bestemte Kanye West seg for å utfordre seg selv. Han omfavnet vokaleffekten autotune, og ga ut det følelsesladde albumet ”808 & Heartbreak”. Det delte både kritikere og fans, men står igjen som en kunstnerisk triumf av de sjeldne, en plate som vokser og vokser for hver dag som går.

Hans store kunstneriske triumf sparte Kanye West likevel til sin femte soloplate, ”My Beautiful Dark Twisted Fantasy”. Etter å ha blitt skjelt ut av en samlet musikkbransje for å ha avbrutt Taylor Swifts takketale på MTV Music Awards, gravde han seg ned i studio, skrev intense tekster om seg selv og sitt ego, og kom ut på andre siden med en plate breddfull av overskudd, fantastiske tekster og gjester som Jay-Z, Rick Ross, Bon Iver, Nicky Minaj og John Legend. NRK Lydverkets Andreas Øverland var bare en av mange anmeldere som ga ”My Beautiful Dark Twisted Fantasy” terningkast 6, og han beskrev den på følgende måte:

"My Beautiful Dark Twisted Fantasy” er rett og slett blitt et monsteralbum, av det slaget som kommer en gang hvert femte eller tiende år og blir stående. Og som definitivt kommer til å være verdig merkelappen “årets viktigste album – uansett sjanger” en gang i desember. Herregud, for en skive!

Med disse fem soloplatene og dusin på dusin med hits i bagasjen, er det en ære å få lov til å ønske popgeniet Kanye West velkommen til Bergen. Det blir årets mest spektakulære konsert i Norge, se bare hva nettstedet Pitchfork skrev om Kanyes triumf av en konsert på South By Southwest i Texas i mars:

Kanye West’s SXSW-closing throwdown was a triumph of spectacle, connections, art direction, and one man’s tireless ambition to become the biggest and best thing in music. In a converted, awesomely lit power plant, Kanye (…) put on a massive display of pop-music dominance. (…) It did show what can happen when a massive pop star does everything he can to throw a memorable party. Mission accomplished. That show could headline virtually any festival in the country, and people would go home happy.

Les mer om billetter og praktiske detaljer på arrangørens hjemmeside: www.bergenlive.no