OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Hansadagene 9.-12. juni

– Hansadagene er noen fantastiske dager hvor byen inntas av over 70 hansabyer fra blant annet Nord-Europa, Baltikum og Russland.

– Hansadagene er noen fantastiske dager hvor byen inntas av over 70 hansabyer fra blant annet Nord-Europa, Baltikum og Russland.

Det sier Haakon Vatle, prosjektleder for årets Hansadager til magasinet byLIVs reporter. Bergen er en del av et stort hanseatisk nettverk som består av over 180 europeiske hansabyer. Hvert år arrangeres hansadagene i en av disse, og ifølge Vatle melder byene seg på for å vedlikeholde det gode europeiske nettverket.

En yndet festivalby
Vatle selv erfarer at det er stor interesse for arrangementet, og at det engasjerer folk med ulik bakgrunn og alder. Blant annet har barnehager og skoler engasjert seg og gjort prosjekt i forkant.

– Et av hovedmålene med arrangementet er å øke bevisstheten blant byens befolkning og alle tilreisende om Bergens historie og betydning, både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Bergens historie engasjerer, understreker Vatle.

Og når det gjelders hansahistorie, er Bergen faktisk den eneste av de fire viktige hansakontorene fra den tiden som fremdeles har en klar og synlig arv fra hansaperioden gjennom Bryggen.

Men det er ikke bare derfor Vatle mener byen er midt i blinken for å huse festivalen.

– Bergen er festivalby nummer én. Folkefester engasjerer, og det er ingen som kan måle seg med engasjementet i Bergen for dette. Byen er bygget for slike arrangementer.

Folkefest i sentrum
Når det gjelder festivalprogrammet røper Vatle at det blant annet blir parader, gratis underholdning fra scener i sentrum, kokkekonkurranser og hansamarked hvor deltakerbyene får vise frem seg selv og sin by. Under hansadagene kan du dessuten få høre opera fra et fiskehjell på Festningskaien. Skal vi tro Vatles beregninger for helgen, kan det bli folksomt:

– Vi kan forvente oss noen fantastiske dager. Samme helg er det Bondens marked, Torgdagen og Regnbuedagene i Bergen, så det kommer garantert til å koke i sentrum.