OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Festspillprogrammet 2010 er lansert

I arbeidet med årets program har Festspillene latt seg inspirere av vår fascinasjon for det skrekkinngytende og for lysten til å utforske det ukjente og ubehagelige. Men mye blir bare ren fryd.  Programmet spenner vidt – fra Schumann-symfonier til svart metall musikal, kultfilmen Koyaanisqatsi til korfest.

Festspillene presenterer også et bredt familieprogram. Forestillingen Inside out byr på fantastiske sirkusnumre, kilende action og live popmusikk med det svenske nysirkuset  Cirkus Cirkör og Irya’s playground.

– Dette er en vanvittig flott sirkusforestilling, som vi bare måtte ha på plakaten, sier festspilldirektøren, som under lanseringen selv prøvde seg på et lite sirkusnummer:  Flammeblåsing.

På familieprogrammet står også spøkelseshistorier med Dukkenikkerne, babyopera og racerspill med Arve Tellefsen og Stian Carstensen. Det blir også friske fraspark med FRIKAR dance company. 

Dans og heksedrama
Hallgrim Hansegård skal blant annet ha en urfremføring på sin solodans Jamsíis med nykomponert musikk av Terje Isungset. SE VIDEO!

Det blir også nye produksjoner av Carte Blanche og Jo Strømgren Kompani.  Det New York baserte Paul Taylor Dance Company er tilbake i Bergen etter sin store suksess her i 2001.

Sammen med Den Nye Opera og Forsvarets Musikkorps Vestlandet presenteres den dramatiske historien om Anne Pedersdotter som ble brent som heks i 1590 som utendørsopera.

Dypdykk i Bach og Schumann
I år er det flere rendyrkede sjangerserier på programmet. I Håkonshallen er det kammermusikk og i kirkene presenteres tidligmusikk med blant annet sagnomsuste Les Musiciens du Louvre. De fremfører alle Bachs Brandenburgkonserter.

Ellers får Schumann en spesiell plass på festspillprogrammet, og fiolinisten og dirigenten Nikolaj Znaider framfører alle hans fire symfonier sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Schumanns a-mollskonsert erstatter den tradisjonelle Griegs a-mollskonsert som avslutning.

– Men man trenger ikke bekymre seg, for Griegs a-moll spilles av fantastiske Gabriela Montero under en konsert med NDR Radiophilharmonie. Montero er også kjent for sine improvisasjoner og skal i tillegg ha en konsert der hun griper fatt i publikums ønsker, forteller festspilldirektøren.

Under lanseringen spilte Christian Ihle Hadland verk av Schumann og fortalte litt om sitt forhold til komponisten. SE VIDEO

Ole Bull-fest og eksperimentelle musikkuttrykk
Ellers markeres Ole Bull-jubileet med flere arrangementer. Det blir gratiskonserter i en sjelden instrumentutstilling og en storstilt festkonsert i Grieghallen.

– Her har vi har samlet et stort knippe av norske instrumentalister, og den russiske fiolinisten Vadim Repin. Det hele blir sydd sammen og ledet av Arve Tellefsen, forteller Boye Hansen.

Andre kjente navn på programmet er Leif Ove Andsnes og det Norske Kammerorkester, Terje Stensvold, Nils Petter Molvær og Det norske solistkor.

I Logen blir det ny satsing på eksperimentelle musikkuttrykk og på en og samme billett får man her høre f.eks en urfremføring av Ole Henrik Moe jr. og samspill mellom Blixa Bargeld kjent fra Einstürzende Neubauten/Nick Cave and The Black Seeds og teknokongen Alva Noto.

Festspillene åpner 26. mai,  utendørs på Koengen, gratis tilgjengelig for alle.

Les mer: www.fib.no