OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Festspillene 25. mai – 8. juni

– Vi skal forstyrre byen, forhåpentligvis på en bra og lekende måte.

– Vi skal forstyrre byen, forhåpentligvis på en bra og lekende måte.

Det understreker Anders Beyer, som har vært Festspilldirektør siden 2012. Beyer sier til byLIV at Festspillene, som oppstod i 1953, har utviklet seg til å bli Nord-Europas største musikk- teater- og
dansefestival, og han lover at det vil prege bybildet i månedsskiftet mai/juni.

– Du vil oppdage mye forskjellig. Bare på Festspillplassen vil det være tre forskjellige telt, sier direktøren, og ser frem til femten dager med liv og røre.

– Du kan ikke unngå å møte på Festspillene. Vi inntar byen.

Et brennhett tema
Årets tema er «Grenser», som handler om både mennesker og kunstens grenser. For eksempel blir publikum en del av teateret i en av årets forestillinger, ved å bli dratt med til ulike stasjoner i byen. Under åpningsforestillingen representeres tematikken gjennom kontrasten mellom mennesker i den tredje verden som blir undertrykket av vestlige industriforetak.

– Kunsten vil være grenseløs, og det blir fine debatter rundt temaet. Hvis du tar en titt gjennom programmet vil du se at tematikken gjenspeiles i det aller meste der, sier Beyer.

Ifølge direktøren legges tematikken vekt på når utstillere og artister søker om plass i det som etter hvert er blitt et svært prestisjetung arrangement å få vist seg frem på. Og spesielt i år er temaet brennhet – av
aktuelle og naturlige årsaker.

Det tematiserer blant annet flyktningesituasjonen i Europa, og spørsmålene vi stiller oss selv og andre. Det handler om fysiske grenser så vel som personlige grenser.

Tar du direktørens utfordring?
Årets Festspill skal altså sørge for femten dager med rundt 300 arrangementer, og flere tusen artister. Å samle festivalen i en liten by, hvor man kan gå mellom arrangementene, mener festspilldirektøren sørger
for en stemning få byer i verden kan måle seg med. Han er dessuten ikke i tvil om hvilken effekt Festspillene har på byen.

– Vi setter Bergen på verdenskartet. Når jeg reiser rundt i verden og forteller om Festspillene, vet alle hva jeg snakker om. Det er den lille byen på Vestlandet. Festspillene er med på å markedsføre Bergen som en førende kulturby, langt utover landegrensene, sier han. Når det gjelder opplevelser og inntrykk fra årets Festspill, har direktøren en klar oppfordring:

– Gå utover dine egne grenser. Prøv ting du ikke ville ha gått til. Jeg håper bergenserne bruker nysgjerrigheten og utsetter seg selv for noe som er grenseoverskridende. Noen ganger, når man blir forstyrret, er det det man husker best.