OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

En ny kreativ arena i hjertet av Gågaten

«Det har vært en krevende prosess, men vi har visst fra dag én at denne drømmen skulle ut i live. Det var bare et spørsmål om tid.»

«Det har vært en krevende prosess, men vi har visst fra dag én at denne drømmen skulle ut i live. Det var bare et spørsmål om tid.»

Kilde: Utetrend

Av: Susann Hellesnes
Foto: Lars Kristian Steen

«En stor triumf startes av små ting.» Gutta bak klesbutikken «Regn» hadde en visjon for nabolokalet. Kort tid etter begynte ballen å rulle. Denne uken står de klar med «Galleri 77», et pop-up lokale  i hjertet av Gågaten – side om side med storebror «Regn». Dette blir byens nye arena for blant annet kunst og kreativ utfoldelse.

Karene bak Gågatens ferskeste tilskudd er ingen ringere enn Henrik Børnes, Odin Oddekalv, Jan-Erik Hauer Århus og Johannes Tvedt. Firkløveren er alle grundere i 20-årene, kamerater og store drømmere. Med bra teamwork og gode gjennomføringsevner er guttene nå klare for åpning av galleriet allerede på fredag klokken 10:00.

– Det gleder vi oss veldig til. Samarbeidet mellom oss fire har fungert veldig bra til nå. Det blir jo alltid problemstillinger, men vi har møter jevnlig, tar opp problemene fortløpende og er flinke til å legge problemene til side når vi går ut fra kontoret. Å drive virksomhet med bestekamerater er nok ikke for alle, men det fungerer bra for oss, sier Henrik.

Meld dere på åpningseventet her.

-HVIS DET ER NOEN SOM FÅR DET TIL, ER DET DISSE GUTTA

Galleriets navn kommer enkelt og greit fra gatenummeret til lokalet – nummer 77.

-Vi ville ikke gjøre så mye med navnet. Det skal være enkelt og lett å kommunisere.

Allerede da de åpnet «Regn» begynte de å snuse litt på nabolokalet som stod tomt. Etter en hyggelig prat med huseieren ble det fart på sakene. Johannes forklarer at det har vært en krevende prosess, men at det aldri har vært tvil om at drømmen skulle ut i live. Det var bare et tidsspørsmål.

Vi har veldig lyst til å få Gågaten opp og frem, så da lå det i kortene å smi mens jernet fortsatt var varmt. Vi jobber kontinuerlig for at Gågaten skal kunne få samme popularitet som før, tilsvarende Strøget, forteller Johannes og refererer til den 1,1 kilometer lange gågaten i København.

Det er viktig for guttene å sette Gågaten på kartet. En gate som mer eller mindre har havnet i skyggen av den travlere Torgallmenningen. Nå har de virkelig fått satt sitt preg på gaten med både klesbutikk og kunstgalleri. Dette settes pris på fra flere hold.

-Vi i Gågaten synes dette er kjempekult og er veldig spente på hva som skjer videre. Hvis det er noen som får det til så er det disse gutta her, forteller Ingvild Skodvin Prestegård, leder i Gågatens velforening.

-Vi ønsker å være åpen for alle, og skal ikke bli sånne som prøver å være sær og kun når ut til lukkede grupper. Vi vil generelt at folk skal få øynene opp for kunst og nye talenter innenfor kreative områder. Alle er velkommen her, forklarer Johannes, som ikke kan få understreket det godt nok.  

Guttene er både bestekamerater og kollegaer. F.v; Johannes, Odin, Henrik og Jan-Erik

Hva kan vi forvente oss av arrangementer her på Galleri 77?

-Det kommer til å bli et vidt spekter av ulike arrangementer. I hovedsak booker vi inn kunstutstillinger og pop-up stores, der vi får inn skandinaviske klesmerker som holder butikk i et begrenset tidsrom. Lokalet vil også bli utleid til forskjellige arrangementer, for eksempel til bergensere som har for mye klær i skapet. Vi er åpen for at det ikke finnes noen helt tydelige grenser for hva som kan skje der inne. Vi er ikke låst til noe, men er allikevel veldig selektive til hva vi sier ja til, forteller Odin og Johannes.

Når det kommer til interiør og innredning var guttene klar på hvilken stil de ønsket, men den som har jobbet mest med interiøret er Odin. Han forteller at lokalet hadde innredning som en bank på 1980-tallet da de tok over.

-Det var hvelv i underetasjen og hele pakken. Vi valgte å rive opp det gamle stygge gulvet, og arbeide oss helt ned til betongen og heller pusse den ned. Stilen på Galleri 77 blir en blanding av rustikk og industriell minimalisme. Hvis jeg sier hvite vegger, betonggulv, stål, stein og grovt tre, så kan fantasien din gjøre resten, smiler Odin lurt.

– Jeg tror den kombinasjonen vil se vanvittig bra ut. Det er rent, industrielt og lekkert, fastslår Henrik.

Guttene kom hele veien ned til betonggulvet da de pusset opp lokalet.

Guttene kom hele veien ned til betonggulvet da de pusset opp lokalet.

-KLÆRNE PASSER GODT MED VÅR PROFIL

Det er klesmerket «AKD» som får æren av å starte åpningshelgen med sin egen pop-up shop i galleriet.

-Vi gleder oss til å ha det bergenske klesmerket «AKD» på åpningsprogrammet vårt. De er gode venner av oss som har stått på lenge. Det skader heller ikke at og klærne passer veldig godt inn med vår profil, smiler Johannes og retter litt på luen.

«AKD» er en forkortelse for Another Kind Of Denim, og Christoffer Liljegren og Vasko Rakipi står bak merket. Den svenske designerduoen ser frem til å få vist arbeidet sitt i pop-up shopen.

-Vi håper å nå ut til flere kunder og skape god stemning på fredag, forteller Christoffer fra AKD.

Han mener et pop-up lokale lover bra for moten i Bergen.

-Det kan være vanskelig å nå ut til den ”vanliga killen i streeten” når man er ny i bransjen. I tillegg er det alltid positivt når det kommer noe nytt og spennende til byen, da det nesten bare finnes kjedebutikker i Bergen, forklarer Christoffer.

Christoffer og Vasko har showroom i Lodin Lepps gate, på bildet; Christoffer Liljegren og Vasko Rakipi.

Christoffer og Vasko har showroom i Lodin Lepps gate, på bildet; Christoffer Liljegren og Vasko Rakipi.

Hva vil du si er DNA-et til AKD?

-Det er å våge å være seg selv og trives med den man er. Gå din egen vei og bare kjør på. Vårt slagord er: «No attitude. No revoloution»

KUNSTEN SPRER SEG SOM EN SYKDOM, DU VIL BLI SMITTET

«Galleri 77» har eiere som er over gjennomsnittet glad i stencil-kunst, så det er en selvfølge at denne kunstformen vil representeres hyppig. Allerede om to uker skal stencil-kunstneren Endre Boland aka «Ebola» ha sin første utstilling i lokalet. Han har vært fascinert av stenciler fra første gang han så Banksy, og har i mange år hatt på planen å prøve det ut selv. I mai 2015 ble første bilde laget, og siden det har han vært hektet.

-Dette er min første utstilling. Jeg synes det er utrolig moro å få muligheten til å vise frem stilen min, og håper bildene vil bli tatt godt imot av publikum. Håpet er å kunne spre mine bilder inn i de norske hus og bedrifter. Jeg er veldig glad for å kunne drive med dette, og ikke minst å sette liv i publikums ideer. Derfor elsker jeg å kunne lage bilder på bestilling, sier Endre.

Endre gleder seg til åpningshelg, her poserer han med et bilde av rapperen Notorious B.I.G.

Endre gleder seg til åpningshelg, her poserer han med et bilde av rapperen Notorious B.I.G.

Da er det bare å glede seg til åpningshelg, pop-up shop og fargerik gatekunst.

-Jeg synes det var på tide at det kom et slikt tilbud, for jeg vil  tro det er mange, både yngre og eldre som vil sette pris på dette. I tillegg styrker det miljøet og mulighetene for nye ukjente til å prøve seg, avslutter Boland.

Følg @Galleri.77 på Instagram og bli med i konkurransen hvor du kan vinne et av Endres bilder til en verdi av 4000 kroner.