OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

En helt spesiell dugnad

Med over 100.000 besøkende årlig er Pepperkakebyen verdens største arrangement av sitt slag. Det mest spesielle er likevel at den er en dugnad til inntekt for gode formål, og at den eies av alle.

Med over 100.000 besøkende årlig er Pepperkakebyen verdens største arrangement av sitt slag. Det mest spesielle er likevel at den er en dugnad til inntekt for gode formål, og at den eies av alle.

Pepperkakebyen er den største publikumsattraksjonen for Bergen i førjulstiden, sier Kristoffersen.

Det mest spesielle med Pepperkakebyen er likevel at den er en dugnad som alle kan bli med på, uansett alder og evner.

Et viktig mål hvert år, er å skape et arrangement som er så attraktivt at det kan bidra videre til gode formål for barn.

Helt siden starten i 1991 har Pepperkakebyen bidratt med mange millioner kroner blant annet til Redd Barna, SOS Barnebyer, Children At Risk Foundation og Hjertefondet.

Hvordan er dette mulig?

Pepperkakebysjef og daglig leder i Bergen Sentrum AS Steinar Kristoffersen forklarer:

– Nøkkelen ligger i eierskapet, organiseringen og filosofien om at det vi skaper sammen også skal deles.

TIL INNTEKT FOR BARN
Uten at barnehager, skoler, barn, ungdom, voksne og familier, bedrifter, lag og organisasjoner hadde bidratt med alle slags pepperkakebyggverk, hadde det ikke blitt noen Pepperkakeby.

– Alle som bidrar med et pepperkake-byggverk får også gratis inngang til Pepperkakebyen, sier Kristoffersen.

Alle andre kan bli med på dugnaden ved å betale inngangsbillett og ved å kjøpe pepperkaker til inntekt for de gode formålene.

PEPPERKAKEBYEN EIES AV ALLE
Arrangøren av Pepperkakebyen, Bergen Sentrum AS, eies av store aktører som Bergen kommune, Bergen Næringsråd, Bergen Reiselivslag og en rekke medlemmer som alle jobber til felles beste.

Dette sikrer at eventuelt overskudd fra driften kan kanaliseres tilbake til felles utvikling og gode formål.

25-ÅRSJUBILEUM
Den første Pepperkakebyen ble åpnet 2. desember 1991 av daværende ordfører Bengt Martin Olsen i Galleriets 5. etasje. Siden har det vært fast tradisjon at Bergens ordfører har åpnet byen.

Pepperkakebyen hadde tilhold i Galleriet til og med julen 2006.

Etter det har den vært arrangert i Skostredet (2007), på Torgallmenningen (2008-2011), i DNBs banksal (2012-2013), og i Sentralbadet fra 2014.

TRENGER HJELP TIL Å FINNE PERMANENTE LOKALER
– Pepperkakebyen gir store muligheter for Bergen. Det viktigste som skal til er permanente lokaler. Sentralbadet er perfekt. Lokaler som gir enkel tilgang både for barnevogner og rullestoler vokser ikke på trær midt i sentrum. Vi håper derfor at alle gode krefter vil bidra til å gjøre Pepperkakebyen til en del av fremtidens løsning for Sentralbadet, sier Kristoffersen.

VIL UTVIKLE JULEBYEN BERGEN
Bergen Sentrum AS, som står bak Pepperkakebyen arbeider for at Bergen sentrum skal leve og blomstre. Hver dag. Hele året. Vi ønsker blant annet  at byen skal være like attraktiv midt på vinteren som på sommeren. Blant det vi ønsker å realisere fra 2017 er et stort julemarked på Festplassen og nærliggende områder.

– Men først skal vi gjennomføre årets Pepperkakeby, stadfester Kristoffersen, og ønsker alle store og små hjertelig velkommen fra 19. november til 31. desember.

PEPPERKAKEBYEN 2016
Sentralbadet, Teatergaten 37
19. november – 31. desember

Åpningstider:
Hverdager kl. 9-21 (også i romjulen)
Lørdager kl. 9-20 (også i romjulen)
Søndager kl. 10-19
Julaften kl. 9-13
1. juledag lukket.
2. juledag kl. 13-18
Nyttårsaften kl. 11-15

Barn under 12 år: gratis.
Ungdom: kr. 70.
Voksne: kr. 90
byVENNER får 25% rabatt ved visning av gyldig kupong i appen.

Pepperkakebyen