OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Bling

En rosa sløyfe på jakkeslaget, en glatt ring på fingeren, piercing, neglelakk, frisyrer, luer, belter og sko… Hvordan vi kler og pynter oss forteller hvem vi er, eller hvem ønsker å være.

Begrepet bling-bling, eller bare bling, refererer til smykker som man i dag har på seg eller med seg, eller tilbehør som diamantbelagte mobiltelefoner eller små selskapshunder. Begrepet bling oppsto i den amerikanske hiphop-kulturen, men er ikke lenger forebeholdt hiphopere. I dag snakkes det om bling i alle miljøer. Men kan vi snakke om bling i forbindelse med middelalderen?

Bryggen Museum/ Bymuseet i Bergen har i samarbeid med Middelaldersamlingen/ DKS/ Bergen Museum produsert utstillingen: Bling. Pynt og klær i middelalderen. Utstillingen åpnet 13. mai og holder åpent ut hele 2009.

Åpningstider er: 1. september – 14. mai: mand – fred. kl. 11 – 15, lørd. kl. 12 – 15 og sønd. kl. 12 – 16.  15. mai – 31. august: alle dager kl. 10 – 17.

Myten om middelalderen som grå, brun og kjedelig blir i dag avvist av arkeologer og historikere. Middelalderens overklasse var til tider kledd i klær som overgår dagens moteikoner, både i design og i økonomisk verdi. Og andre samfunnsgrupper tok etter og skapte sine egne moter. Små biter av arkeologisk materiale av gull, silke og keramikk viser at det har vært viktig å vise hvem man var gjennom klær, smykker og annet blingete tilbehør.

Selv om spredningen av mote gikk saktere før i tiden, og gjennom helt andre kanaler enn i dag, kan vi trekke paralleller fra middelalderen til vårt samfunn. I denne utstillingen ønsker vi å vise både likheter og kontraster mellom middelalderens og dagens motebilder. Med moderne design og spesialkomponert musikk inviterer vi publikum til et sanselig møte med våre forfengelige forfedre.

Utstillingen er designet av Martin Kvamme, som er en av Norges mest kjente designere med en lang rekke oppdrag bak seg, blant annet for artister som Turboneger, Bertine Zetlitz, Cloroform, Magnet og Gluecifer, og for den store brettprodusenten Burton. Musikken er komponert av John Erik Kaada, kjent som både soloartist, som bandmedlem i Cloroform og som mannen bak filmmusikken til "Mannen som elsket Yngve", "Hawaii, Oslo", "O’Horten" og mange flere.

Utstillingen er et resultat av et samarbeid mellom Bymuseet i Bergen, Bergen Museum, eksterne kunstnere og elever i videregående skole. I tilknytning til utstillingen vil vi gjennom hele 2009 vise middelalder-inspirert Bling produsert av ulike videregående skoler på Vestlandet.

Gjenstandsmaterialet i utstillingen forvaltes av Bergen Museum, og er fra hele Vestlandet.

For den som vil fordype seg i det spennende middelaldermaterialet, finnes det en bok med 23 ulike artikler om blingete middelalderfunn og deres fascinerende kontekst. Boken "Bling" er til salgs på Bryggens Museum og flere av Bymuseets arenaer.

Les mer på: www.bymuseet.no