OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Bergens nye lekestue for voksne

Lenge har det vært spekulasjoner i hva som skjuler seg bak dørene til lokalet som pleide å huse det som da het Exodus. Dørene åpnet i helgen, og vi har fått et lite innblikk i hva som venter oss i Bergens nye lekestue for voksne, Bar 3.

Lenge har det vært spekulasjoner i hva som skjuler seg bak dørene til lokalet som pleide å huse det som da het Exodus. Dørene åpnet i helgen, og vi har fått et lite innblikk i hva som venter oss i Bergens nye lekestue for voksne, Bar 3.

Kilde: Utetrend
Av: Julie Wilhelmine Helgaas

Foto: Lars Kristian Steen

Da leiekontrakten til gamle Exodus gikk ut var planen til Endre Søraas og gjengen å også avslutte sin tid i lokalene. Slik ble det ikke. Etter mye fram og tilbake bestemte de seg for å fortsette å leie i lokalet, men å starte helt fra bunn. ­

– Dette måtte gjøres helt annerledes enn Exodus. Exodus er død og begravet. ­Det er ferdig, forteller Søraas.

Tankene begynte å spinne og det store spørsmålet dreide seg rundt hva Bergen by manglet når det kom til utesteder. To vidt forskjellige ideer kom til overflaten. Den ene ideen var å starte en gigantisk Countrysalong, men den ideen slo de fort fra seg.

– ­Jeg har ikke lyst til å gå på jobb i en countryhatt, det er ikke helt meg, ler Endre før har fortsetter. Den andre ideen var den vi gikk for, som er dagens konsept. En lekestue for voksne!

NOE FOR ENHVER SMAK

Og en lekestue skulle det bli, en lekestue hvor du virkelig finner noe for enhver smak. Her er det meningen at man skal kunne gå sammen med en stor gjeng, med forskjellige ideer om hvordan kvelden skal utspille seg, og at alle skal kunne ha det kjekt. Du kan slå deg ned i loungen å prate mens du tar deg en drink, slå dine beste venner i en runde dart, eller spise enkel, men god mat servert fra Bar 3s eget kjøkken.

Variasjonene er stor både når det kommer til hva man kan gjøre og hva man kan drikke. Inne i lokalet finner du shuffleboards, biljardbord, dartbaner, flipperspill og enda mer som kan underholde deg i time etter time. Dersom du heller vil sette deg ned med en øl har Bar 3 et enormt utvalg. I tillegg til øl vil Bar 3 servere gode drinker og både rød og hvit vin i mangfold. Hva det gjelder mat er planen å servere enkle, men gode retter som hamburger og pommes frites, fish’n’chips og den slags. Maten kan du spise hvor du vil, for dette er ingen fine diner. ­

– Det skal bli en typisk amerikansk stil hvor man får maten servert i «basket kurver» og gjerne spiser uten bestikk. Ønsker man bestikk skal man så klart få det, sier Endre lattermildt.

CLASSY OG URBANT

Interiøret og utformingen av lokalet minner på ingen måte om det som en gang var Exodus. Gulvet er parkettlagt og de har brukt timevis på å pusse fram de gamle mursteinsveggene som var under flere lag med maling. De har fått en interiørdesigner til å finne en perfekt balanse mellom classy og urbant, noe du fort ser når du entrer lokalet. Sittegruppene langs veggen er i en sprek, turkis farge mens resterende stoler og sofaer er i fargerikt stoff i gult, grønt og sort. Alle fargene er jordfarger, noe som gjør at tross det spenstige fargevalget fungerer alt veldig bra.

Det er lett å se at det er brukt mye tid på oppussing, og man kan si at det var vel verdt det. Ikke en eneste skrue er igjen fra det som før var Exodus, så her har de virkelig startet men blanke ark.

Er det virkelig ingenting igjen fra Exodus her?

-­ Egentlig ikke. Alt er byttet ut, men vi hadde veldig lyst å ta vare på én ting. Den gamle telefonkiosken som sto like ved inngangen har vi satt opp i lokalet. Tanken er å gjøre den om til en ladestasjon for mobiltelefoner. Alle bruker jo telefonene sine og vil ofte lade de på by’n. Om vi har en egen ladestasjon slipper vi at bartenderne våre blir nedlesset med spørsmål om de kan lade telefonene bak disken for folk. Vi tenker at det er en utrolig kul greie. Dessuten: Hvem er det egentlig som har en telefonkiosk inne? poengterer Endre.

TAR UTSIDEN INN

Det er ikke bare telefonkiosken de har tatt med utenfra. Både utkledning til hus og gatekunst har funnet sin plass i lokalet. På veggene kan du se kjente bergenskarakterer som blant annet gamle Otto’en med sykkelen sin. Endre selv er fascinert av kunstnere som Dolk, og ønsket å ha den slags kunst på veggene.

Hvorfor ta med så mye elementer utenfra inn?

– ­Vi vil skape en følelse av at man går i små smau, som dem ute i Sandviken når man går rundt her inne, påpeker Endre.

EVIGGRØNN, SOM ET BARTRE

Lokalene til Bar 3 ligger i Rozenkrantsgaten 3, og det har derfor vært lett å trekke en tråd og tenke at det er derfra navnet Bar 3 kommer fra. Men det gjør det altså ikke: ­

– Haha, det kommer nok ikke derfra nei, men det passer jo egentlig veldig fint! For å gjøre en lang historie kort kom navnet til meg en dag jeg satt på bussen på vei til jobb i høst. Da så jeg opp i barskogen og tenkte Bartre, forklarer Endre før han utdyper: ­

– Et bartre er det eneste treet i skogen som er eviggrønn, og det passer bra til konseptet.

Tanken er at Bar 3 skal være åpen hver dag, hele året og rett og slett være eviggrønn. Da forslaget fra Endre kom opp på et møte likte alle ideen og da sa de seg ferdig med den prosessen. ­

– Det er mer enn nok valg å ta, så det er ingen vits i å dvele over navnet for lenge. Også har vi funnet en tøff logo! sier Endre fornøyd.

INKLUDERENDE ATMOSFÆRE

For Endre er det et ønske at alle skal kunne føle seg like velkommen på Bar 3, men en ting er viktig å få frem. Exodus er ferdig, tiden for russen er ferdig og Bar 3 er et sted for voksne. Aldersgrensen kommer derfor til å være 20 år til vanlig, men 23 på fredager og lørdager.

Stedet kommer ikke til å ha høy musikk til alle døgnets tider. Det mener Endre er uaktuelt, i hvert fall før midnatt. ­

– Vi skal kun ha bakgrunnsmusikk. Folk liker å kunne sitte rundt et bord og prate og er lei av å måtte skrike til hverandre for å kunne holde en samtale over overdøvende musikk.

I tillegg til alt dette har Bar 3 lag til rette for å kunne ha live musikk, stand up og diverse annet.

-­ Hovedpoenget er at man skal vite hva man går til når man kommer til Bar 3.