OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Bergen Sølvskatt

På Vestlandske Kunstindustrimuseum (VK) kan du nå oppleve “Sølvskatten”, en ny fast utstilling med Bergensk sølvsmedkunst. I utstillingen kan man se mer enn 600 gjenstander i sølv og gull. Drikkekanner, begre, skjeer, smykker, vindusemalje er bare noe av det du kan finne i et spektakulært utstillingsrom, som er formet som et skjærereir.

Permanentens nye faste utstilling "Sølvskatten – Bergens gullsmedkunst" ble åpnet 7. mai av Dronning Sonja. Størst oppmerksomhet fikk imidlertid finansmannen Christen Sveaas som har deponert 359 gjenstander til den utrolige utstillingen i Permanenten. Han avsluttet sin tale under åpningsseremonien med å fortelle at han har omgjort sitt vedtak om å deponere til å donere alle gjenstandene til Bergen og Permanenten. Dette resulterte i stormende jubel og trampeklapp fra de vel 500 som var til stede under åpningen.

Flere kilder
Nå er utstillingen basert på gjenstander fra flere kilder enn bare Sveaas sin private samling. Kunstindustrimuseet har selv en betydelig sølvsamling, og Bergen museum har deponert flere sentrale verk til utstillingen.

Skjærerede
I utstillingen kan man se mer enn 600 gjenstander i sølv og gull. Drikkekanner, begre, skjeer, smykker, vindusemalje er bare noe av det du kan finne i det spektakulære utstillingsrommet, som er formet som et skjærereir, med 40 glassmontre som danner ”pinnene” i redet. Det er Kristin Jarmund Arkitekter AS som har designet skjærereiret.

I særklasse
Bergen har i mange hundre år vært landets viktigste produksjonssted for vakre og prestisjefylte gjenstander i gull og sølv. Gjenstandene har vært viktige markører og symbolgjenstander i både det offentlige og i det private liv. Gjenstandene representerer Norges ypperste klassiske kunsthåndverk, som også er på europeisk kvalitetsnivå og derfor svært ettertraktet som samlerobjekt.

Les mer: www.kunstmuseeneibergen.no