OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Bergen Matfestival 2.-4. september

– Vi kommer til å forsterke det vi gjorde bra i fjor, med blant annet flere restauranter, mer mat, flere internasjonale innslag, og flere barneaktiviteter.

– Vi kommer til å forsterke det vi gjorde bra i fjor, med blant annet flere restauranter, mer mat, flere internasjonale innslag, og flere barneaktiviteter.

Det lover Gunnar Nagell Dahl, som er festivalsjef for Bergen Matfestival. Lokalmatfestivalen, som ble arrangert for første gang i 2000, ble fra i fjor av flyttet fra Bryggen til Koengen. Det ga større tumleplass til et stadig økende publikum.

– Det er jo derfor vi driver med dette. Det er enorm respons fra publikum. På Bryggen har det vært så mye folk at det ikke har vært fremkommelig. Det er en av grunnene til at vi har flyttet festivalen til Koengen, og det ser ut som om folk har funnet veien bra, sier festivalsjefen til byLIV.

Nagell Dahl forteller nemlig at fjorårets matfestivalen samlet rundt 40 000, mens ølfestivalen samlet nok så nøyaktig 23 000 besøkende. Festivalsjefen har stor tro på at
årets oppmøte blir like godt.

– Det viser jo at folk vil ha og ønsker seg denne festivalen. Vi begynte med festivalen som et tilbud for å selge varer. Nå er det så stor etterspørsel etter lokalmat at man nesten ikke klarer å levere nok.

Den aller beste tiden for matfestival
Bergen Matfestival arrangeres i samarbeid med Bergen Ølfestival, og i år arrangeres begge fra 2. til 4. september. Til tross for at høstmånedene stort sett er regntung i byen mellom de syv fjell, har det ikke bydd på store værmessige utfordringer før, ifølge Nagell Dahl.

– Vi har vært heldige med været de siste årene. Men bergenserne bryr seg generelt ikke så veldig mye om været, så det er ikke så farlig. I september er vi jo inni den beste sesongen for frukt og produkter og grønnsaker, og det er den beste årstiden å ha matfestival på, sier festivalsjefen.

Han legger dessuten til at flyttingen til Koengen har gjort at også alternative lokaler ved dårlig vær har blitt lettere.

En mengde varer og smaker
Nagell Dahl sier til byLIV at det finnes et rikt mangfold av spesielle matvarer i vest, blant annet spekemat, lefser, flatbrød, pølser, kjøtt, syltetøy, og ikke minst ost. Vestlandet er, ifølge festivalsjefen, den regionen i landet som har flest lokalmatprodusenter, og Bergen matfestival er den største lokalmatfestivalen i landet.

Hvert år samler festivalen rundt 100 utstillere. Fjorårets festival samlet rundt 135, mens ytterligere 400 stod på stand. Det tallet er festivalsjefen ikke i tvil om at de matcher i år.

– Det har vært rekordpåmelding så langt. Et halvt år før festivalen var det over 50 utstillere påmeldt, og det har aldri vært så stor pågang så tidlig, sier Nagell Dahl.