OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Beffen: Verdens minste cruiseskip

Den lille fergen har fraktet passasjerer trygt over Vågen i over hundre år og er fortsatt aktiv. Vi tok en tur med den sjarmerende turistattraksjonen.

Den lille fergen har fraktet passasjerer trygt over Vågen i over hundre år og er fortsatt aktiv. Vi tok en tur med den sjarmerende turistattraksjonen.

Kilde: Nettmagasinet Utetrend
Av: Erik Aasebø

Foto: Borys Kommander

I mer enn hundre år har den hardtarbeidende lille fergen utrettelig fraktet Bergensere og turister fra Bradbenken på bryggesiden over til Munkebryggen på Nordnes.

Etter at faren døde i 2006 tok Linda Holmedal over ansvaret for Beffen. Hun forteller at det fortsatt er grunnlag for å drive fergevirksomhet over Vågen, og at den lille båten kjører over hundre turer dagen.

– Man blir ikke millionær av å drive Beffen, men det er fortsatt behov for den, spesielt turistene bruker den flittig, forteller Holmedal.

Les også om trikken som har stanset på Nøstetorget her. 

FERGETRAFIKK OVER VÅGEN

Historien om Beffen begynte ifølge fergens egne nettsider i 1894 da ingeniør Jacob Trumpy fikk innvilget sin søknad om konsesjon til å drive fergetrafikk over Vågen. Med det stiftet han A/S Bergens Elektriske Færgeselskab, med forkortelsen BEF — som senere gav opphav til kallenavnet «Beffen». Med dårlige veier gjennom ulendt terreng var dette en tid hvor transport oftest foregikk over vannet, og fergevirksomheten på Vågen var en verdifull og travel del av Bergens infrastruktur.

Holmedal forteller om spesielle besøkende på Beffen, som alt fra kongefamilien til Kurt Nilsen, og mini-fergen har til og med vartet opp til bryllup.

– Man opplever mye forskjellig når man jobber med Beffen, og man møter turister fra utallige land, sier Holmedal.

DEN ENESTE GJENLEVENDE FERGEN

Med nye broer, tunneler og bedre veier skulle det yrende fergelivet på Vågen etterhvert avta. Den dag i dag er Beffen det eneste gjenlevende minnet fra vågsfergenes storhetstid. Men fergen er i høyeste grad aktiv, med avganger hvert tiende minutt trenger du ikke vente lenge på Beffen der du står på kaien.

Vi anbefaler å bruke en av dagene med sol nå i sommer til å spasere på Bryggen, ta en tur over Vågen med Beffen og nyte livet i Nordnesparken. Bruk den lille fergen for det den er verdt!