OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

Alt for damene i 45 år

I 1971 åpnet Christine Gram-Knutsen klesbutikken Titt Inn. Siden da har hun flyttet til nye lokaler, kledd opp en rekke kjente fjes, og tilpasset seg nye tider.

I 1971 åpnet Christine Gram-Knutsen klesbutikken Titt Inn. Siden da har hun flyttet til nye lokaler, kledd opp en rekke kjente fjes, og tilpasset seg nye tider. 

– Damer pyntet seg mer for 45 år siden. Før var alt mer formelt, og ofte ble jeg bedt om å dresse noen opp til en spesiell anledning. Det er det mindre av i dag.

Det sier Christine, innehaveren av Titt Inn på Galleriet til byLIV. Hennes ferd i klesbransjen startet imidlertid med overtakelsen av morens undertøysbutikk i 1971, som het Korsett Salonen og lå i Olav Kyrres gate, og fortsatte da hun kom hjem etter å ha opplevd verden.

Reiser, studier og jobb i London, og en tid som flyvertinne i Pan Am, ga Gram-Knutsen inspirasjon fra storbyene. Vel hjemme i Bergen ønsket hun at butikken skulle ha et internasjonalt preg med et utvalg klær og tilbehør fra store europeiske motehus. Derfor åpnet hun en boutique.

I dag reiser Christine ofte på innkjøpsturer til messer og showrooms i stor byer i Europa. Selv om den internasjonale moten ikke alltid passer bergenske ønsker og klima, vet hun hva hun skal se etter.

– Jeg kjøper ofte inn ting basert på det jeg vet at de faste kundene mine ønsker seg.


En annen tid

Titt Inn-innehaveren forteller at nye tider i bransjen har gjort at hun nå må tilfredsstille en større kundegruppe enn før. Men Christine syns det både er  spennende og utfordrende at aldersspennet hos kundene øker, og at ønskene blir annerledes. 

For da det før var typisk å selge hele antrekk og drakter, kjøper kundene i dag oftere enkeltplagg i ulike butikker. Plaggene er dessuten mer praktiske.

– Stilen er mer sporty og praktisk i dag enn den var for 40-45 år siden. Det fins jo og så mange muligheter med ulike plagg, tekstiler og passformer, sier Christine.

Selv om markedet er godt for å selge spesielle plagg og særegne ting, skulle likevel gründeren ønske at bergensdamene tør litt mer. Hun har derfor en oppfordring:

– Vi er blitt litt for komfortable i joggeskoene og allværsjakkene våre. Vi må ikke være så redde for å være feminine, og vi må leke oss litt mer med klær, farger og mønstre.


Foss og Myhre 

I dag ser Christine tilbake på 45 fine år med Titt Inn. Hun forteller om da de ansatte i butikken titt og ofte kunne slå til med mannekengoppvisninger i byen, blant annet under festspillene, og da hun en formiddag serverte sherry til kundene i butikken.

Ikke minst kan hun fortelle om celebre gjester i lokalene.

– Både Wenche Myhre, Toppen Beck og Wenche Foss har handlet klær hos meg, sier Christine med et smil, og røper at sistnevnte Wenche fikk alt levert direkte til hotellet.  

Selv når spesialforretningene i sentrum i dag trues av høyere leie og dyrere parkering i sentrum, er Titt Inn-eieren glad for at hun driver spesialforretning. Hun er nemlig opptatt av byens overlevelse og at Bergen skal ha et pulserende sentrum.

Christine forteller om fornøyde kunder som syns det er kjekt å kle seg i ting de ikke ser overalt, og hun får gode tilbakemeldinger på imøtekommelse og personlig service i butikken.

– Spesialforretninger har bedre service og bransjekunnskap, og vi kan veilede kundene på en annen måte enn andre, sier butikkeieren, og understreker:

– Det er den lille forskjellen.