OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Artikler

200 år med Ole Bull

200 år med Ole Bull

Til neste år er det to hundre år siden Ole Bull ble født. Det skal markeres med flere arrangement i løpet av året.

Bergen kommune har tatt initiativ til å opprette prosjektorganisasjonen Ole Bull 2010. Organisasjonen er en del av Kunstmuseene i Bergen og skal samordne aktivitetene gjennom hele jubileumsåret, hvor en rekke organisasjoner og privatpersoner skal bidra i feiringen av Ole Bull sitt 200 års jubileum.

Mandag 15. juni holdes det pressekonferanse på DNS. Da vil vi få vite mer om alle planene for 200 års jubilanten Ole Bull i 2010.

Kunstneren Ole Bull
Ole Bull ble født i Bergen 5. februar i 1810 og døde på Lysøen i Os kommune utenfor Bergen 17. august 1880. Bull var den første kunstneren som satte Norge på det internasjonale kartet. Han turnerte som fiolinist i Europa og Amerika i femti år, og ble på sin tid betegnet som en av verdens fremste fiolinvirtuoser. 

Han ble også en sentral skikkelse i nasjonsbyggingens første år, og han arbeidet hele sitt liv for utviklingen av en nasjonal identitet i politikk, kunst og kultur. Ole Bull var inspirator for en hel generasjon av norske skuespillere, malere, forfattere og historikere, og han var et viktig forbilde for komponister som Rikard Nordraak, Halfdan Kierulf, Edvard Grieg og Johan Svendsen.

Teaterets mann
Ole Bull etablerte og finansierte Det norske Theater (det som senere ble Den Nationale Scene), og tok initiativet til et nasjonalt musikkakademi. Han ga norske folkemusikere og dansere selvtillit ved å anerkjenne deres prestasjoner og ta deres kunst i bruk. Han inspirerte Aasmund O. Vinje og ga Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson en enestående sjanse til å utvikle seg som dramatikere. Bjørnsom sa følgende i sin tale i Ole Bulls begravelse:

”Ole Bull blev det første og største festøieblik i dette Folks Liv; han gav os Selvtillid, – det største, som den gang kunde gives os”.

Les mer: www.kunstmuseene.no