gift_img
BELIGGENHET
Gatenavn: Strandgaten 3
ÅPNINGSTIDER

Man – fre: 09 – 19
Lørdag: 10 – 17

Hagelinfamilien er av svensk opprinnelse. I middelalderen var Bergen en av Nord-Europas storbyer og tiltrakk seg mange dyktige håndtverkere. Hagelinfamilien drev en anerkjent gullsmedforretning på Strandkaien gjennom generasjoner. I følge muntlige overføringer fikk søstrene Hagelins far nikkelallergi og måtte kvitte seg med sitt håndtverk. Han solgte bedriften til Magnus Aase som drev videre som gullsmed i lokalene på Strandkaien. Hagelinfamilien flyttet til Sogndal der de drev Nedre Stedje Gård i det som i dag er en del av Sogndal sentrum. De to søstrene klarte ikke å slå seg til ro i Sogndal. Vi kan jo tenke oss hvordan stemningen var i det Hagelinske hjem når far begynte å fortelle om gamle dager i Bergen. Da de ble gamle nok dro de til Stabekk, der de utdannet seg på Stabekk Husmorskole. I 1929 flyttet de to søstrene Elna og Gudrun Hagelin til Bergen.

I Bergen ville de realisere en drøm. De ville starte butikk for salg av fiskemat. Ikke hvilken som helst fiskemat, – men hjemmelaget fiskemat, basert på gamle, bergenske oppskrifter og tradisjoner. Da de hadde kommet frem til de beste oppskriftene, åpnet de sin butikk i Kong Oscars gate. Fiskematen ble en stor suksess og er i dag kjent langt utover byens grenser.

Søstrenes Hagelins fiskemat lages på nøyaktig samme måte i dag som i 1929. Råstoffet er fersk, håndskåret hysefilet. Dette er Søstrene Hagelin alene om. Den gang som nå, var det en utfordring å få tak i fersk hyse. Men fikk de ikke tak i, laget de ikke farse. Dette er også retningslinjene i Søstrene Hagelin i dag. Derfor kan det være at vi ikke alltid har Hagelin fiskepudding i butikken. De to søstrene ble en legende og vil alltid bli husket for den herlige hjemmelagede fiskematen og sine gode, gamle bergenske oppskrifter.

I 1957 flyttet butikken til Olav Kyrres gate, og i 2009 fikk butikken nye eiere som flyttet den inn i lokalene til Madam Bergen i Strandgaten 3 og slo sammen de to butikkene. Her finner du i dag det beste fra de to beste fiskematbutikkene i Bergen, og kanskje i Norge.