Velkommen til skjellsettende smaksopplevelser på Bergen Sjømatfestival!

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Endelig får Bergen sin egen sjømatfestival

Bergen er Norges fremste sjømathovedstad og medlem i Unesco sitt kreative nettverk innen gastronomi. Sjømat har hatt stor betydning for byen gjennom alle tider og er en viktig del av vår matkultur. I år lanseres første utgave av Bergen Sjømatfestival. Alexandra Krage Angel hos Matarena AS står i spissen for den nye sjømatfestivalen, som går av stabelen 11. – 13. mars.

– Det har vært et ønske i lang tid å få i stand noe som virkelig fremmer sjømaten og som kan ha en betydning for byen, både lokalt og nasjonalt, sier Alexandra. Etter suksessen Bergen Matfestival i høst, tok flere av de involverte restaurantene kontakt, med ønske om en festival med fokus på sjømat. Da var det enkleste og mest logiske valget å følge opp, og bruke planleggingen og kontaktene som var bygget til matfestivalen.

Endelig får Bergen sin egen sjømatfestival

Bransjen trenger oss

– Vinteren er den beste tiden for sjømat her til lands, både smaken og kvaliteten jevnt over er på sitt aller beste, forteller Alexandra. I tillegg synes hun det er viktig at restaurantene får en samarbeids- og synlighetsarena ut mot publikum i en svært krevende tid.

– Festivalen er på mange måter en invitasjon til bergenserne om å komme ut og å være sosial innenfor trygge rammer. Restaurantene og serveringsbransjen trenger oss alle nå, og det er en perfekt mulighet til å prøve noe nytt, nyte et fantastisk måltid, og støtte opp under sentrum slik at vi fortsatt har alle de fantastiske valgmulighetene når ting til slutt går tilbake mot normalen, understreker hun.

Endelig får Bergen sin egen sjømatfestival

Dalende statistikk

Statistikken viser at interessen og forbruket av sjømat er fallende, og mange tror dette kommer av mangel på kunnskap hos forbrukerne. Derfor vil sjømatfestivalen også sette fokus på hvor enkelt det er å tilberede sjømat med råvarene vi har rett utenfor stuedøren. Sjømat er nemlig ikke bare de tradisjonsrike fiskekakene og fiskesuppen. Det ligger årevis av erfaring og kunnskap bak riktig tilberedningen av sjøens buffet, og nå skal dette frem i lyset.

– Vi er opptatt av å bidra til at trenden innen sjømat skal vende oppover. Vi ser at med hjemmekontor er det et økende fokus på å lage mat fra bunn med gode råvarer i hjemmene, og mange bruker mye mer tid på kjøkkenet. Da er det viktig at også sjømaten blir en del av denne utviklingen, og at vi bidrar og inspirerer spesielt de unge til å lære seg hvor enkelt det er å lage sjømat.

Endelig får Bergen sin egen sjømatfestival

Fra skolebenken til kokkekunster

I oppløpet til festivalen har også de nærliggende ungdsomsskolene blitt invitert med på festen. Noen av byens beste kokker er blitt engasjert til å dra ut til skoler for å lære 9. klassinger om hvor enkelt det er å lage moderne og god sjømat. Festivalen bidrar med kokk og råvarer, og elevene får selv delta og får oppskrifter med seg hjem. Etter bare en time var 30 klasser påmeldt til prosjektet, og 20 heldige klasser får besøk av en av byens anerkjente kokker.

– Her var det kokkene selv som tok initiativ, og vi ser enorm suksess allerede, forteller Alexandra. De jobber med å berike elevenes kunnskap om sjømat, og håper også å øke rekrutteringen til kokkefaget, som vi ser sliter litt nå. Det er viktig å holde på kunnskapen, og å holde på dyktige unge kokker slik at vi kan dyrke videre på det gastronomiske mangfoldet vi har i byen, understreker hun.

Endelig får Bergen sin egen sjømatfestival

Konkurranse og moro

Med seg på laget har Alexandra 24 av Bergens beste restauranter som setter lokal mat og drikke på menyen. Alle restaurantene er medlem i sjømatnettverket Smak av Kysten, som jobber med kompetanseutvikling innen sjømat gjennom hele året. Hver deltagende restaurant brenner for den lokale sjømaten og legger denne helgen spesielt vekt på å opplyse, berike og begeistre med spesielle sjømatmenyer for anledningen.

Som publikum kan man også, i tillegg til å nyte deilig sjømat byen rundt, bli med å konkurrere om titler som vestlandsmester i rekepilling, og bergensmester i østersåpning. Begge konkurransene finner sted 13. mars, i Mathallen på Fisketorget, og krever påmelding. Vinnerne mottar gavekort på hele 2000 kroner.

Bærer du på en hemmelig familieoppskrift på bergensk fiskesuppe? Ja, da kan du delta i verdensmesterskapet i bergensk fiskesuppe! Er du ikke typen som selv vil konkurrere, men nyter en god publikumsplass, kan du få plass i juryen. Finalen går i år på Bjerck Restaurant og Bar den 10. eller 11. mars, se nettsiden for endelig tidspunkt. Regjerende verdensmester Morten Tungesvik er hoveddommer i konkurransen. Med seg i juryen har han flere av regionens beste matfolk: Ørjan Johannessen, Hanne Frosta og Aicha Bouhlou. Og selvsagt blir byens ordfører, Marte Mjøs Persen med i dommerpanelet.

– Vi er heldige som har fått med oss Bergen Kommune på laget, sammen med Bergen Sjømatråd og Sparebanken Vest. Uten deres støtte, både finansielt og til gjennomføring, hadde ikke dette vært mulig, avslutter Alexandra.