Pepperkakebyen ble åpnet i Sentralbadet den 8. desember 2020.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Verdens største pepperkakeby – imot alle odds

Nå er den endelig her igjen. Vår alles kjære pepperkakeby åpnet tirsdag 8. desember for sesongen, og blir som alltid stående ut året, minst. Den store miniatyrbyen som skaper julestemningen for tusenvis av bergensere hvert år, og har gjort så i nærmere 30 år. Pepperkakebyen vår er verdenskjent og den består – år etter år – imot alle odds.

I 2007 var det mangel på lokaler. I 2009 ble byen lagt i ruiner en uke før oppstart. Og nå, i 2020… Skulle det bli en verdensomspennende pandemi som til slutt tok knekken på tradisjonen etter 30 år? Selvsagt ikke.

Verdens største pepperkakeby – imot alle odds
Fra den spede start med pepperkakesjef Steinar og den gangs senterleder på Galleriet Dagrun Waag Linchausen som hadde kontroll på byen.

Flere tusen byggverk

Pepperkakebyen er nok en gang reist av bakeglade bergensere, barn og voksne, skoler, barnehager, vennegjenger og sykehjem. Over 2000 byggverk stilles hvert år ut i Sentralbadet, hvor stemningen er til å ta og føle på, og forventningene står i taket. Hvilke av Bergens mange bygninger er blitt gjengitt i pepperkakeform? Ser du noen av verdens store under? Finner du igjen ditt bidrag? Hva har andres fantasi og bake/byggeglede bragt frem i pepperkakene?

En opplevelse for hele familien, uansett alder. Pepperkakebyen i Bergen må ses. Men noen endringer blir det altså. Av smittevernshensyn blir det i år bare billetter tilgjengelig på nett, og alle må kjøpes på forhånd. I tillegg velger du dag og tid for besøket når billettene kjøpes. Slik kontrolleres mengden mennesker til all tid. Men vær rask – de populære tidspunktene forsvinner fort!

Verdens største pepperkakeby – imot alle odds
Pepperkakebyen er alltid barnas prosjekt først og fremst.

Pepperkakebyen gjennom tiden

Steinar Kristoffersen, pepperkakebysjefen selv, har vært med bergensbyen siden den spede start i 1991. Den gang var det han og sjef hos Bergen Legevakt, Dagrun Waag Linchausen – dengang senterleder – som startet prosjektet på Galleriet. Da som nå handlet det om barna, og alle byens små var invitert. Steinar mimrer tilbake til en annen tid.

– Den gang var det et lite prosjekt vi hadde jobbet med å sette sammen, og vi så tidlig at det hadde potensiale, sier Steinar. Han tror bergensernes evne til å omfavne nye tradisjoner, og Bergens borgerlige engasjement som gir den helt spesielle tilknytningen mellom bergenserne og Pepperkakebyen.

– Vi har bygget konseptet sammen, som en by. Hvert år bidrar man til å bygge en hel by sammen, og ser den vokse og bli til noe eget. Da er det klart at man blir knyttet til det. Dagens foreldre er barna vi brakte til den første pepperkakebyen i 1991, som nå baker sammen med sine barn, og siden barnebarn, ler har.

Verdens største pepperkakeby – imot alle odds
Hvem knuste pepperkakebyen?

Stort engasjement

Det blir tydelig med årene at engasjementet for Pepperkakebyen bare vokser. I 2009, da byen ble knust bare en uke før åpning strømmet det til med siste liten bidrag, og en fullverdig by ble bygget på en uke. Analyser av sosiale medier og medier som rapporterte saken viste at pepperkakeknusingen var det som opprørte flest vestlendinger hele måneden, og sakene flest ønsket å lese.

Verdens største pepperkakeby – imot alle odds
Et stort team står hvert år ansvarlig for reising og gjennomføring av byen.

Mange bidragsytere og medhjelpere

Også i år har engasjementet vært avgjørende for gjennomførelsen. Seniorene har bidratt med utkjøring av pepperkakedeig og henting av byggverk. Rema 1000 har levert to hele paller med deig til prosjektet, og dugnadsånden har vært til å ta og føle på i oppkjøringen til årets Pepperkakeby. Steinar tror ikke det hadde gått like smertefritt å gjennomføre uten alla som bidrar til utkjøring, henting, rydding og andre oppgaver. Eventuelt overskudd går til gode formål. Derfor er byen avhengig av dugnadsånden i Bergen.

Verdens største pepperkakeby – imot alle odds
2004: Pepperkakebyen i Bergen, den gang på kjøpesenteret Galleriet. Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet

20 millioner

– 2020 har vært og er et usikkert år, og det gjelder også økonomien hos oss. Derfor håper vi inderlig at bergenserne også i år vil stille opp og bidra, og kjøpe billetter til Pepperkakebyen. Så langt har Bergens Pepperkakeby bidratt med over 20 millioner til forskjellige veldedige organisasjoner, mellom annet Redd Barna, og vi håper å kunne fortsette med det, sier Steinar. Han forsikrer også om at sikkerheten til de besøkende er en topp prioritet, og man skal ikke være redd for å besøke Pepperkakebyen av noen grunn.

– Vi har et stort areale som man kan bevege seg på, og vi har gjort alt av forebyggende tiltak som kan gjøres. Mellom annet er det alltid begrenset hvor mange som kommer inn, og det blir ingen køer eller annen trengsel. Dersom det skulle være behov ber vi selvsagt alle besøkende vise respekt og overholde minst en meters avstand, forsikrer han.

I anledning Bergens 950 år i 2020 er det ekstra spennende å se om noen av Bergens historiske bygg blir å finne inne i Pepperkakebyen. Hva håper du å finne?