Folkeprosjektet Pepperkakebyen. I år stiller Rema 1000 med gratis pepperkakedeig som kan hentes i Sentralbadet.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Pepperkakebybyggingen 2020 er i gang!

Endelig er tiden kommet for de virkelige forberedelsene til verdens største pepperkakeby. Nå deles det ut pepperkakedeig til alle store og små bakere, enten det er barnehager, skoler, eldre- og sykehjem eller familier. Kanskje du til og med tar på deg et bygg solo?

For at Pepperkakebyen skal bli en realitet hvert år er det mye som skal klaffe og mang en dugnadsånd settes på prøve. Men bergenserne elsker den hjemmebakede byen sin, og de er ikke av et slag som gir opp en tradisjon uten kamp. I år stiller Rema 1000 med gratis pepperkakedeig som kan hentes i Sentralbadet.

Pepperkakebybyggingen 2020 er i gang!
Nøstet med Fjord Line og Hurtigruten i Pepperkakebyen

Dugnaden er vital

Vi har snakket med noen av menneskene som gjør det mulig, og selvsagt noen ord med sjefen selv – Steinar Kristoffersen.

– Pepperkakebyen er et folkeprosjekt, det er bygget opp av menneskene i byen. Barna som for 30 år siden kom med sine bidrag er blitt voksne og baker nå med barna sine. Jeg tror det er derfor byen skaper et slikt engasjement og er så viktig for bergenserne, sier Steinar. Han mimrer tilbake til tidligere katastrofer, med knust Pepperkakeby og en vag antydning om at byen i 2007 kanskje skulle ta et pause-år. Hver gang trør pepperkake-glade bergensere til.

– Dugnaden er vital for Pepperkakebyen. På mange måter er jo hele bake- og byggeprosjektet en dugnad for alle som vil være med. Men selvsagt er det også noen som bidrar med mer enn dette også, og som spesielt i år gjør det mulig for oss å gjennomføre på en måte som er trygg og holder smittefaren på et minimum. Seniorene og Rema 1000 sine bidrag har vært viktige for den prosessen.

Pepperkakebybyggingen 2020 er i gang!
Pepperkakebyen 2011. Foto: Anniken Hagen

Det ligger mye nostalgi i byen for oss alle. Alle vet hva byen er og er glade for å hjelpe til, spesielt når overskuddet går til gode og veldedige organisasjoner.

Christer Andersen, kjøpmann Rema 1000 Kalmarhuset

Rema 1000

Christer Andersen, kjøpmann hos Rema 1000 Kalmarhuset har levert 2 paller – hele 65 bokser – med deig til prosjektet. Og det er mer hvor det kom fra dersom behovet er der.

– Vi er glad for å kunne bidra til og støtte opp under en slik tradisjon, spesielt i slike tider som verden er i nå, sier han, og understreker viktigheten av tradisjonen for byen, og at det må holdes i live.

– Det ligger mye nostalgi i byen for oss alle. Alle vet hva byen er og er glade for å hjelpe til, spesielt når overskuddet går til gode og veldedige organisasjoner. Jeg tror at vi alle kjente på frykten i år for at det ikke skulle bli en Pepperkakeby, og det skal vi gjøre vårt ytterste for å sørge for at det blir. Så vårt bidrag er deig til alle de iherdige bakerne og byggmesterne, og oppfordre enda flere til å hente deig i Sentralbadet og bli med, avslutter han.

Pepperkakebybyggingen 2020 er i gang!
Johanneskirken og DNS i en tidligere utgave av Pepperkakebyen
Pepperkakebybyggingen 2020 er i gang!
Kreml og PKB-hotellet i en tidligere utgave av Pepperkakebyen

Spenningen er stor

Steinar har noe kontroll på hvilke prosjekter og byggverk som er planlagt, men han er også spent på hvordan bergenserne bruker kreativiteten sin. Alt er velkommen i byen. Jevnlig får Pepperkakebyen rundt 2000 bidrag, og håpet er at det blir enda flere i år.

– Byen feirer 950 år, så på tross av at året ikke gikk som forventet håper vi mange vil vise frem byen også på denne måten, og at de leverer byggverk som representerer Bergen gjennom årene, sier han, og oppfordrer til å bruke fantasien.

Vil du bidra til Pepperkakebyen 2020?

Du kan altså få gratis deig og gratis billett til Pepperkakebyen 2020 dersom du ønsker å bidra til årets by. Henting av deig og innlevering av byggverk skjer i Pepperkakebyen, Sentralbadet, Teatergaten 37  i perioden 16. – 31. oktober kl 9-19.