Ansvarlig arkitekt for Pepperkakebyen gjennom 29 år er Kjersti Brakstad Hjelmeland.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

En Pepperkakeby under konstruksjon

Endelig er november her, og det er snart tid for den store åpningen av Pepperkakebyen den 14. november. Med bare 10 dager igjen til åpningen går det heftig for seg inne på Sentralbadet, hvor alt skal bygges, klargjøres, organiseres, belyses og pyntes til publikum.

Oppdatering 6.11: På grunn av nye koronarestriksjoner er åpningen av Pepperkakebyen utsatt inntil videre.

Ansvarlig arkitekt for Pepperkakebyen gjennom 29 år er Kjersti Brakstad Hjelmeland. Hun har vært med nesten siden starten, og er alt dypt inne i konstruksjonsarbeidet.

– For meg starter jobben med Pepperkakebyen allerede om sommeren, hvor vi har startmøte og finner ut av de aller første detaljene – hvor skal vi være i år, spesielle hensyn og tiltak som må tas høyde for, og så videre. Så i september begynner jeg planleggingen for fullt, forteller Kjersti.

En Pepperkakeby under konstruksjon
Pepperkakebyen 2020 under konstruksjon i Sentralbadet.

Den gang da…

I bakgrunnen høres lyden av bygging, snekring og prat, ettersom byen sakte tar form, og terreng og landskap legges inn. Det er et dyktig team som hvert år bruker noen uker i oktober og november i Sentralbadet for at alt skal stå ferdig når byen åpner. Mange har vært med i flere år, men noen er også helt nye. Det er spennende å se byen vokse rundt dem.

– Det er viktig at det er lagt gode planer for utformingen av årets pepperkakeby innen vi starter med oppbyggingen. Da er det så mange som skal bidra og få mye gjort på kort tid, at det blir kaos om ikke alt er ferdig planlagt, innrømmer Kjersti. Mye skal skje på kort tid, og det er godt med mange års erfaring når Pepperkakebyen har vokst seg så stor, ja faktisk verdens største i sitt slag.

En Pepperkakeby under konstruksjon
Pepperkakebyen oppstod i 1991 i kjøpesenteret Galleriet. Her holdt den hus til og med 2006. Her nyter Kjersti og teamet en velfortjent matpause under byggingen en gang på 90-tallet.

– Det er klart at de første årene tenkte vi at det ble så fint og koselig, der vi bygget terreng av butikkers gamle banankasser og ba alle på Galleriet ta vare på alt vi kunne få bruk for. Vi saumfarte bossrommet daglig, ler hun.

– Men det var vaklevorent og falleferdig, og ettersom byen vokste gikk det ikke an å bygge på underlag som ikke var stødig lenger. Så da ble det mer hjelp av snekker og, som nå er med på å bygge baser av paller og annet sikkert materiale slik at vi kan bevege oss rundt i “terrenget” og flytte på og justere de ulike byggverkene. Det må til når hele byen skal vises frem på best mulig måte.

En Pepperkakeby under konstruksjon
Å plassere alle pepperkakebyggverkene på rett sted i Pepperkakebyen er en stor oppgave. Det er viktig at alle finner igjen byggverket de har bidratt med når Pepperkakebyen står ferdig.

Alle skal finne frem

Det er en stor jobb å skulle stå til ansvar for bergensernes lille verdensberømte by, og Kjersti tar det på største alvor. Hun plasserer selv ut de aller fleste husene, og flytter rundt på store og små bygg til hun er fornøyd. Bak henne kommer lys-settere og detaljerte miljøskapere og lager stemningen ettersom små bydeler blir ferdigstilt. Litt etter litt trer bybildet frem, med kjente monumenter og mindre kjente familiehus, gater, skoler og barnehager.

– Det er klart at det viktigste momentet er at alle skal finne husene de har bidratt med. Vi bidrar selv med en del små hus slik at vi har bybakgrunnen uten at noen av barna eller klassene skal se sitt hus gjemt helt bakerst. Men alt skal passe sammen og det er en fin balanse mellom å dra frem de store viktige byggene som Johanneskirken, og samtidig huske på det lille familiehuset i gatene bak. Og noe blir jo flyttet litt på. Selv om adressen gjerne står på huset havner det ikke alltid der – men jeg håper familien kan tilgi litt kunstneriske friheter, og være fornøyd i Rådhusgaten istedenfor, smiler Kjersti.

En Pepperkakeby under konstruksjon
Det er mange detaljer å ta hensyn til når Pepperkakebyen skal bygges på nytt, hvert år.

Detaljer og helheten

Hun beveger seg inn og ut mellom gatene og forsøker å både se det store og de små bildene. Ettersom rutinene jobber seg inn år etter år, og de store problemene løses handler det mer og mer om detaljer. For hvert år skal byen bli litt bedre. Litt penere. Litt koseligere. For hvert år blir alle litt mer kresen, både Kjersti og resten av teamet hennes. Og kanskje også publikum.

– Det kan være en fordel og en ulempe. Selvsagt skal man jobbe for å bli bedre, men det er fort gjort å miste seg selv i detaljene og miste helhetsinntrykket. Så derfor er også startfasen med planleggingen så viktig, fordi den setter de store linjene og gir noe å jobbe ut fra. Og det gir muligheten til å være åpen for endringer, så det er en viktig balansegang.

Kjersti puster tydelig enda med magen, og beholder en stoisk ro i kaoset, men påpeker at alt bare blir mer og mer hektisk. Enda er Sentralbadet i full belysning og byen er bare i startfasen, men snart kommer det kjente blå lyset og miljø-byggingen kommer i gang for fullt. Innen lørdag 14. november står Pepperkakebyen nok en gang og venter på besøk fra alle byens gater og smau.

Skal du besøke Pepperkakebyen?

I år må alle hente ut billett på nett, og bestille fastsatt tidspunkt for besøket – uavhengig av gratis adgang eller ikke. Dette er et av flere smitteverntiltak som gjennomføres for å tilrettelegge for en trygg opplevelse i årets utgave av Pepperkakebyen.

Åpningstider i Pepperkakebyen:

Hverdager kl. 9-21 (også i romjulen)
Lørdager kl. 9-20 (også i romjulen)
Søndager kl. 10-19
Julaften kl. 9-13
1. Juledag lukket
2. Juledag kl. 13-18
Nyttårsaften kl. 11-15