Jul i Bergen sentrum byr på stemningsfulle juleopplevelser. I denne saken får du en oversikt over hva Julebyen Bergen kan by på julen 2023.
Opplevelser

Jul i Bergen sentrum

Lukt, smak, se, føl og hør jul overalt i Bergen sentrum. Med vår store juleoversikt, vil du ikke gå glipp av høydepunktene.

Det kommer ikke til å være vanskelig å få julestemning i Bergen i år heller. Selv om det kan være at snøen uteblir, er det lett å få stjerner i øynene likevel. For butikker, serveringssteder og arrangører av markeder har virkelig lagt seg i selen – eller skal vi si sleden – for at du skal kunne se, smake, lukte og høre jul når du ferdes i sentrum.

Jul i Bergen sentrum
Pepperkakebyen er åpen fra 18. november til 31. desember, og kan i år besøkes på Kode Permanenten.

Pepperkakebyen

Jul er tradisjon, og verdens største pepperkakeby er selvsagt på plass også i år. Fra 18. november til nyttårsaften kan du besøke den på Kode Permanenten i Nordahl Bruns gate 9. Åpningstidene er det ikke noe å si på. Hverdager kl. 9-21 (også i romjulen). Lørdager kl. 9-20 (også i romjulen). Søndager kl. 10-19. Julaften kl. 9-13. 1. juledag lukket. 2. Juledag kl. 13-18. Nyttårsaften kl. 11-15

Jul i Bergen sentrum
Lysfesten går av stabelen for 34. gang lørdag 25. november kl 16, med vakker musikk, allsang, tenning av julegran og fantastisk fyrverkeri.

Lysfest og fyrverkeri

Merk deg lørdag 25. november. Da er det igjen tid for lysfest på Festplassen og området rundt Smålungeren, i regi av Bergens Tidende. Merk at det av miljø- og sikkerhetsmessige hensyn vil det ikke bli levert ut fakler til publikum i år. Fyrverkeri, tenning av julegran og allsang blir det selvsagt som vanlig. Hele programmet finner du på BTs Lysfest-side på Facebook.

Jul i Bergen sentrum
De store adventslysene skal skinne også i år på Fløyen. 3. desember tennes det første klokken 13.15. Foto: Sverre Hjørnevik / www.floyen.no

Jul til fjells på Fløyen

De store adventslysene skal skinne også i år på Fløyen. 3. desember tennes det første klokken 13.15 av prest Øyvin Rudolf Sønnesyn Berg. St.Jakor synger. Det blir kreativt juleverksted fra 11 til 14 ved Naturskolen i skogen bak lekeplassen, og det koster 50 kroner å være med. Det vil også være aktiviteter de to neste søndagene. Siste søndag i advent er på julaften, så da blir det ingen aktiviteter. Men Fløibanen går, og det siste lyset vil bli tent også i år.

Jul i Bergen sentrum
Barn i alle aldre kan bare glede seg til Bergen Julemarked. Fra 1. til 22.desember blir det karuseller, pariserhjul, mat, drikke og varierte salgsboder på Festplassen. Åpent hverdager 12 til 21 og helger 10-21.

Bergen Julemarked

Barn i alle aldre kan bare glede seg til Bergen Julemarked. Fra 1. til 22.desember blir det karuseller, pariserhjul, mat, drikke og varierte salgsboder på Festplassen. Den populære varmestuen med bar er også på plass, det samme er juletreskogen der juletreselgerne Mjøs fra Osterøy har både pyntegrønt og årets tre til deg. Du kan også få det levert hjem, om du ønsker det.

Det vil også være daglige aktiviteter, og programmet kan oppdateres på kort varsel. Så følg med her. Åpent hverdager 12 til 21 og helger 10-21.

Jul i Bergen sentrum
Blant sentrums mer enn 800 butikker, spisesteder og andre virksomheter kan du gjøre julegaveshoppingen til en stemningsfull opplevelse!

Julegaver

Enten du selv trenger noe nytt, som selvsagt også kan være brukt – eller er på utkikk etter den perfekte julegaven, finnes det ikke noe bedre sted å lete enn i sentrum. Blant sentrums mer enn 800 butikker, spisesteder og andre virksomheter kan du velge mellom blant annet 175 spesialforretninger, 130 butikker innen klær, sko, vesker og annen mote og 75 butikker med produkter for interiør, hus og hjem.

Og finner du ingenting…vel, da kan vi trygt anbefale byGAVEKORT. Det kan brukes på mer enn 320 steder innen shopping, servering, kultur og opplevelser i Bergen sentrum.

Jul i Bergen sentrum
I Bergen sentrum kan du velge mellom nærmere 300 spennende spisesteder, både på ikoniske Bryggen og i resten av Bergens historiske og vakre sentrum. Her finner du noe for enhver smak!

Ta en spisepause med julemat

Både små og store føtter trenger en hvilepause. Da er det greit å vite at det finnes noe for alle ganer, enten du vil ha en kjapp matbit eller ta en 3-retters middag. Husk at mange restauranter også har egne julemenyer fra november av. Du kan få en italiensk smak av jul hos Villa Paradiso, frankofile kan kose seg hos Le Mathis Bistro og de tradisjonsbundne kan gå til Fish Me for en tradisjonell julemeny fra vann og land. De har også sjømat-buffé med skalldyr, sjømat, sushi, lutefisk og masse annet digg hver fredag og lørdag fra 10. nov til 16. desember.  Bestill bord og finn din favoritt blant sentrums mer enn 275 restauranter, kafeer og barer.

Jul i Bergen sentrum
For mange har det blitt tradisjon å gå på en julekonsert. Det er mange artister som også i år opptrer i Bergen.

Julekonserter

For mange har det blitt tradisjon å gå på en julekonsert. Det er mange artister som også i år legger turen til Bergen, og noen bor her allerede. Her er et lite utvalg.

30. november: «Stille natt Hellige natt» i Johanneskirken
I 35 år har dette vært en juletradisjon som har besøkt norske kirker. I år er artistene Rune Larsen, Alexander Rybak, Anna-Lisa Kumoji og Ole Børud. Stille natt arrangeres i samarbeid med Strømmestiftelsen.

4. desember: «Sissels jul» i Grieghallen.
I desember skal Sissel ha juleturné i Skandinavia, og selvsagt legges en av konsertene til Bergen. Og hva kan du forvente i Grieghallen? Dette sier hun selv til arrangøren:

– Konserten skal speile tiden og musikken vi hører på og trenger, frem til høytiden setter inn for fullt. Den er glad, vakker, morsom, litt sår, og den skal berøre. Når du som publikum går ut fra salen ønsker jeg at du skal føle at vi opplevde noe sammen i konsertsalen, og at det var unikt og kun for deg.

5. desember: «Deilig er jorden» i Bergen domkirke.
Den svært erfarne trioen Rein Alexander, Anita Skorgan og Christine Guldbrandsen er klare med kjente og kjære julesanger. Følg artistenes reise fram mot jul på «Deilig er Jordens» offisielle Facebook-side. Her legges det også ut eventuelle ekstrakonserter. For billettene fyker ut.

16.desember: «Fliflet/Hamre morer julen inn» på Ricks Teater.
Det meldes om rytmiske kjekkas-låter fra Balkan og Texas! Allsang. Mye trommer, masse trekkspill. Gode flir, raske øyekast og tårevåte juleperlesanger. Gjester fra øverste prishylle.

11., 12 og 18.desember: «Kurt Nilsen – julekonsert» Grieghallen og Forum.
Kurts julekonserter blir som regel utsolgt. Så vil du sitte og nyte låtene fra «Have Yourself A Merry Little Christmas», er det bare å sikre seg billett til årets utgaver som er fordelt på to steder.

Mange flere julekonserter finner du i Hva skjer?-kalenderen, der navn som Christel Alsos, Eva Weel Skram, Oslo Gospel Choir, Moddi, Bugge Wesseltoft, Trygve Skau samt  duoen Lars Bremnes & Maria Haukaas Mittet også står på plakaten.

Jul i Bergen sentrum
Ta med hele familien og opplev at det kjente og kjære universet fra NRK blir levende når Store Scene på DNS forvandles til Svingen! Foto: Sebastian Dalseide - DNS

Kjekt for hele familien

Julen gjør at også voksne er enda mer mottakelige for barnlig moro. De typiske barnearrangementene vil nok more like mye besteforeldre og foreldre som barn.

«Jul i Svingen» overtar Store Scene hos Den Nationale Scene fra oktober og ut desember. Her vil det bli både vanlige juleforberedelser og mer uvanlige aktiviteter for Linus og vennene hans Akaya, Nure, Åsa, Børre, Atif og Victoria.

«Svartnissen Bergen» på Ole Bull Scene 19. november kan fort komme til å glede hele familien med sin humor. Svartnissen har vært en juletradisjon siden 2019. Handlingen? Den onde Svartnissen, spilt av Eivind Dundas, er på vei til Bergen og truer med å avlyse hele julen. Han hater juletrær og gaver og pepperkaker, og gjør alt han kan for å ødelegge julen en gang for alle…

«Teskjekjerringas jul» på Barnas kulturhus 25. november og utvalgte datoer i desember byr både på forestilling og verksted der du kan lage din egen teskjekjerring. Billettene er gratis og legges ut 7 dager før arrangementet. Bestill og hent på billett.bergen.kommune.no

«Putti Plutti Pott» inntar Grieghallen 1. desember og spilles på utvalgte datoer. For kan det bli jul uten sangene og historien om den lille nisseguttens reise med Julenissens trylleskjegg? For mange er svaret et klart nei: «for vi må finne skjegget»!

Bergen offentlige bibliotek varter også opp med mange tilbud til jul, også på film! Barnekino lørdag 2. desember er for eksempel den norske filmen «Julenissens datter» fra 2018, med aldersgrense 9 år.

Onsdag 29. november fra klokken 18 inviterer Bymuseet i Bergen, Sjøforsvarets musikkorps og Kommandanten på Bergenhus festning til familiearrangement «Jul på festningen» i vakre omgivelser. Det blir selvsagt musikk, tenning av julegran i Borggården og du…kanskje kommer festningsnissen i år også? Det er gratis inngang, og det er også gratis parkering på Koengen mellom kl. 17.15 og 20.15

Og apropos gratis. Husk at i «Hva skjer?»-kalenderen kan du huke av for alt som er gratis.

Jul i Bergen sentrum
Fjorårets braksuksess Julegøy er tilbake på Ole Bull Scene fra 1. november til 16. desember.

Moro med juleshow for de voksne

Det er gjerne ikke alt som små barn skal høre. Det er julemoro med aldersgrenser også i ukene fremover. På utvalgte datoer i november og desember på Ole Bull Scene står Thomas Giertsen klar som konferansier for «Julegøy». Du kan glede deg til å høre og le av Christine Hope,  Egil Skurdal, Sjur Koppen og Joakim Olsen. Anbefalt aldersgrense her er 12 år.

Ricks vil også la latteren runge, og byr på «En tidig jul» 7., 8. og 9. desember. Sigrid Bonde Tusvik, Henrik Fladseth og Jonny Bayer er med alle dager. Martin Lepperød de to første og Dangfart Tønnessen den siste. Aldersgrense er 20 år.

Forum er stedet for de store anledninger. Her blir det Humorgalla 8. desember. De som skal få salen til å riste av latter er Nils-Ingar Aadne, Steinar Sagen, Erlend Osnes, Marlene Stavrum og Frida Homlung. Her er aldersgrensen 18 år.

Jul i Bergen sentrum
Unn deg selv og de du er glad i en avslappende overnatting og deilig hotellfrokost på et av Bergens mange fine hoteller.

Overnatting i julen

Bergen sentrum tilbyr overnatting i alle kategorier. Velger du å bo i sentrum, har du kort gangavstand til byens restauranter, shopping og all julemoro. Du kan da kombinere både julegavehandling, et restaurantbesøk og en konsert uten å tenke på hjemreisen – enten den er kort eller lang. Avslutt byturen med en natt i en myk hotellseng og våkne opp til en deilig og lang frokost, i historiske eller moderne hotellomgivelser. Kan det bli bedre?

Ukrainsk ballett

«Nøtteknekkeren» settes opp på Forum Scene lille julaften. Komponisten Pjotr Tsjaikovskij gjorde denne fortellingen til en av verdens mest populære balletter i 1892. Nå er det en verdensomspennende juletradisjon å se denne forestillingen. Denne versjonen bruker klassisk koreografi av Marius Petipa og fremføres av Classical Ukrainian Etoile Ballet. Turnéen i Skandinavia presenteres av non-profit organisasjonen Kultur For Folket for å støtte ukrainske ballettkunst og artister som ikke har mulighet til å opptre i hjemlandet.

Jul i Bergen sentrum
Medlemsbedrifter og partnere i samarbeidsorganisasjonen Bergen Sentrum AS vil også i år sørge for dekorativ vinterbelysning fra teateret til julemarkedet og rundt Lille Lungegårdsvann. Foto: Robin Strand

Dekorativ vinterbelysning i sentrum

Lys er og blir en viktig del av julen. Derfor skal også sentrumsgatene skinne og glitre. Årets dekorasjoner i Strandgaten vil få på plass den rette atmosfæren, på samme vis som møner og smau på Bryggen gjør det lille ekstra for mørketiden. Medlemsbedrifter og partnere i samarbeidsorganisasjonen Bergen Sentrum AS vil også sørge for dekorativ vinterbelysning fra teateret til julemarkedet og rundt Lille Lungegårdsvann. Galleriet, Bergen Storsenter, Skostredet – ja alle bidrar med stort og smått. Vi kalles ikke Julebyen Bergen uten grunn. Som den ikke ukjente sangen sier så fint: «Vi pynter til jul og til glede for alle som er til stede. Med stjerner og lys, med glitter og grønt, vi pynter vårt hus med alt som er skjønt.»