Bergen Julemarked på Festplassen er på grunn av koronarestriksjonene avlyst i 2020. Men mange av de mest populære utstillerne kan fremdeles besøkes rundt omkring i sentrum. Her kan du se hvor du treffer de.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Her treffer du utstillerne fra Bergen Julemarked i 2020

I disse dager er savnet stort hos oss alle etter det store flotte julemarkedet vårt på Festplassen. Også utstillerne og de andre involverte savner det som skulle blitt et høydepunkt i julen. Men flere av bedriftene og utstillerne er likevel å treffe rundt omkring i sentrum. Vi har samlet en liten guide som forteller deg hvor du også i år kan finne merkevaren du savner mest fra Bergen Julemarkeds mange utstillere, og kanskje også oppdage noen nye favoritter.

Fjåk

Før: Bergen Julemarked, bod nr. 56.
Nå: Pop-up butikk på Galleriet

Fjåk er Norges første «bean to bar»-sjokoladeprodusent. I sjokoladefabrikken i en nedlagt barnehage i Eidfjord i Hardanger kommer det altså kakaobønner inn, og ferdige sjokoladeplater ut. Nå har de åpnet pop up-butikk på Galleriet.

– Folk trenger noe søtt i denne litt bitre tida, sier sjokoladegründer Agurtxane.

Fjåks sjokolade smaker av Norden, og har varianter med brunost, reinsdyrlav og pepperkaker. Sjokoladen er blant de mest eksklusive i verden. Det kan over 64 internasjonale sjokoladepriser bekrefte. Målet til sjokoladefabrikken i Hardanger, er verdensherredømme.

Her treffer du utstillerne fra Bergen Julemarked i 2020
De nydelige, prisbelønte sjokoladene til Fjåk fikk du i bodnr. 56 på Bergen Julemarked i 2019. Julen 2020 finner du Fjåk som pop-up butikk i 1. etasje i Galleriet.

Siden Covid-19-pandemien satte en stopper for mye av det som vanligvis er Fjåks hovedmarked i juletiden, som blant annet Bergen Julemarked, måtte selskapet tenke nytt.

– Det har gått bedre enn vi fryktet. Sjokolade er kanskje noe mange spiser når de har det litt trått, for nå håper vi bare vi har nok sjokolade fram til jul, sier Hereid.

Netthandel og egne butikker har gjort susen, og i førjulstiden har de altså åpnet egne sjokoladeri med sjokoladesmaking og alle varianter av Fjåk tilgjengelig. De smaksatte sjokoladene er laget med lokale ingredienser, som reinsdyrlav fra Hardangervidden, geitost fra Undredal og traktkantarell frå skogen i Eidfjord. Alle deler av produksjonen er økologisk og bærekraftig, fra valg av kakaobønder til sjokolade-emballasjen.

Pop up-butikken i Bergen ligger i Kaffelades gamle lokaler i første etasje på Galleriet.

Her treffer du utstillerne fra Bergen Julemarked i 2020
Hos Audhild Viken i Bellgården på Bryggen er den romslige butikken bygget om til Norsk Designmarked. Foto: Mai Vabø

Norsk Designmarked og Ting

Før: Bergen Julemarked, bod nr. 23.
Nå: Audhild Viken, Bellgården

Hos Audhild Viken på Bryggen er tradisjonelle troll og andre typiske suvenirer ryddet bort til fordel for et stort og romslig pop-up julemarked med en mengde norske designere. Klassikere som Dale of Norway, Oleana, Marius, Røros og flere som vanligvis finnes i butikken har også fått nye produkter til markedet. Det som er mest “turist” er ryddet bort, og istedenfor frontes varer som er myntet mot det norske markedet.

– Vi har blant annet fått med oss merkevarene Kupong knitwear, Fogg Gildeskål, Kaibosh, Lilleba, Lillelam, Norlender og Rauma og kunstneren Øystein Dybdal som har konseptet Tiny People, sier Charlotte Larsen – daglig leder og designer for Und AS. Hun står bak ideen om et julemarked utelukkende for norsk design.

Her treffer du utstillerne fra Bergen Julemarked i 2020
Hos Audhild Viken på Bryggen blir det bygget om til et stort og romslig pop-up julemarked i førjulstiden, som byr på en rekke spennende norske designere og merkevarer. Foto: Mai Vabø

– Flere av merkene er kjente og oppadstormende designmerker, som garantert vil kunne friste til og med de mest kresne kundene. Jeg tror at man helt reelt vil kunne finne gaver til alle og enhver, og understreker at det er viktig for arrangørene at det fokuseres på norske kvalitetsprodukter, med et bærekraftig fokus som gjelder her, med gjennomtenkt produksjon og kvalitetsmaterialer.

På Bryggen finner du også Ting – butikken med det rare i. Ting har tradisjonelt hatt bod på Julemarkedet hvert år, men har faktisk også egne lokaler på Bryggen. Her finner du gaver til både store og små, også mye her fra nordiske designere.

Her treffer du utstillerne fra Bergen Julemarked i 2020
De deilige smakene fra kontinentet du i 2019 kunne nyte på Bergen Julemarked, kan du i 2020 få smake hos Dutch Cheeseman sin pop-up delikatessebutikk i 1. etasje på Galleriet, med utgang mot Torgallmenningen.

Hollandsk ost, Smaken av Frankrike og Italia fra Dutch Cheeseman

Før: Bergen Julemarked, bodnr. 34, 43, 44 og 84
Nå: Pop-up butikk på Galleriet

Hos Dutch Cheesemans nye pop-up, Delicatessen Pop-up Shop finner du nå alle de deilige pølsene, skinkene og ostene som skal til for å gjøre julen helt perfekt. Med praktisk inngang fra Torgallmenningen finner du enkelt frem – bare følg duften av italienske pølser.

Her treffer du utstillerne fra Bergen Julemarked i 2020

– Våre mest populære produkter er håndlaget pasta, balsamicoeddik og parmaskinker. Vi har også en rekke deilige oster og skjærebrett som passer perfekt under juletreet, sier Jelis Noom.

Som følge av flere gode tilbakemeldinger og lykkeønskninger fra bergenserne vurderes det nå om butikken skal holde åpen også etter julen, i de kommende vintermånedene. Men vær rask, så du får med deg de beste godbitene hjem til jul.

Her treffer du utstillerne fra Bergen Julemarked i 2020
Nordnes Verksteder har pop-up butikk i 2. etasje på Xhibition julen 2020.

Nordnes Verksteder

Før: Bergen Julemarked, bodnr. 85
Nå: Pop-up på Xhibition

Nordnes Verksteder tilbyr arbeidsplasser til de som vanligvis faller utenfor det ordinære arbeidslivet. I år har de åpnet julebutikk på Xhibition. Her finner du kortreiste, helt unike julegaver. Mange av produktene er laget i gjenbruksmaterialer, og flere av produktene er produsert i tre fra Fløyen. Butikken holder åpent helt frem til lillejulaften.

Her treffer du utstillerne fra Bergen Julemarked i 2020
De populære drikkebrikkene får du julen 2020 hos Nordnes Verksteder i pop-up butikken på Xhibition.

– Da det ikke ble julemarked på Festplassen måtte vi tenke nytt, så det er fantastisk at vi fikk muligheten til å åpne pop-up butikk midt i hjertet av Bergen. Er det noe vi trenger ekstra mye av i år er det glede og julestemning, og det kan jeg garantere at du finner hos oss, sier markeds- og salgsansvarlig Christine Bruland.

– Et av våre mest populære produkter er drikkebrikkene med bergenske ord og uttrykk. De får folk i godt humør og er en super gave til de som har alt.

Her treffer du utstillerne fra Bergen Julemarked i 2020
Made in Bergen finner du på SUNDT Mini-julemarked i 4. etasje på SUNDT.

Made in Bergen retail

Før: Bergen Julemarked, bodnr. 65 og 66,
Nå: Sundt Mini-julemarked, 4. etasje på SUNDT motehus

Denne litt uvanlige førjulstiden har Made in Bergen Retail laget pop-up julebutikk i 4. etg på SUNDT motehus. Julebutikken er en del av SUNDT Mini-julemarked som åpnet 19. november, og som holder åpent hver dag til og med 22. desember.

Made in Bergen Retail er arrangør av julemarkedet sammen med Eikenberg AS. Markedet fremmer et knippe lokale aktører innen alt fra mat, fetevare, klær, design, interiør, gatekunst, tur- og reiseartikler, samt en kafé med nydelig utsikt over Torgallmenningen.

– Idéen om å stelle istand dette julemarkedet kom etter at det ble klart at Bergen Julemarked på Festplassen ble avlyst grunnet pandemien, forteller Camilla Grindheim Larsen, sosiale medier-ansvarlig hos Made in Bergen Retail. Hun forklarer at noen av de som tidligere har vært med på julemarkedet på Festplassen gikk sammen om å skape et alternativt julemarked innen trygge rammer. Valget falt på SUNDT motehus som hadde ledige lokaler på 500 kvm. Her er det rom for en trygg julehandel.

Et viktig budskap fra både Made in Bergen Retail og SUNDT Mini-Julemarked er å fremme lokale aktører.

– På dette julemarkedet får små og lokale aktører vist frem sine innovative gründervirksomheter som gjenspeiler skaperglede i nærområdene. Aldri før har det vært viktigere å støtte sine lokale forhandlere. Bruk dem i dag og de er her i morgen, avslutter Camilla, og trekker frem noen få av de mange populære produktene som selges på julemarkedet hos Sundt.

Treleker fra både Halvmåneverkstedet – håndlaget av Felix Klessmann, og en treleke som heter Theodor fra spillogleker.no. Theodor kan bygges om til 4 ulike figurer. Du finner også gjenbrukbare bivoksposer til brød, bakst, matpakke og snacks fra Mi+Moe, og ikke minst gavekort til lokale aktører i bergensområdet. Gavekortene Made in Bergen Retail selger på SUNDT Mini-Julemarked hjelper lokale aktører som har hatt et vanskelig år.

Her treffer du utstillerne fra Bergen Julemarked i 2020
Eikenberg har i år et stort utvalg matgaver og andre spennende julegavetips utstilt i fjerde etasje på SUNDT Mini-julemarked.

Eikenberg

Før: Bergen Julemarked, bodnr. 21
Nå: Sundt Mini-julemarked, 4. etasje på SUNDT motehus

EIKENBERG er stolt medaktør og medarrangør av julemarkedet i 4. etasje hos Sundt. Her finner du en hyggelig fetevare pop up-butikk i 4 etasje på Sundt Mini-julemarked der man prøver å dele julestemningen med gaver i alle prisklasser og med noe som passer til enhver.

Fra en enkel vennegave til kr 100 per pakke, til nydelige trekasser med alt det julen fordrer av mat og noe drikke. Mellom disse to ytterkantene finnes et utall forskjellige varianter som er pakket inn i kurver, esker, cellofan og mer, slik at gaven blir komplett.

– 2020 er det merkelige året som har tvunget frem mange endringer, funderer Svein Egenberg selv.

– Noen kanskje til det bedre? Bergenserne er jo en fantastisk fin rase – spontane, lekne og med et glimt i øye. Dette kommer tydelig frem på marked. Vi tror matgleden med venner og familie nå i julen blir utrolig viktig, og vi skal komme oss ut av 2020 og inn i 2021 sammen. Maten spiller en god og sentral rolle i dette. More is more! Bon appetitt, humrer han.

Årets største julegavehit: Kosemat som venner og familie kan samles rundt og nyte.

Produsenter i Eikenberg pop-up:

 • Eikenberg AS, Krydder/salt, oljer saus, syltet
 • Ostegården, med verdensmesterosten.
 • Bønes Gårdsmat, Norges beste pinnekjøtt
 • Kandal kjøtt, fenalår av geit
 • Mimi, sennep, sauser, sild
 • Wulff, ryper, hjort, andebryst
 • Sjokolade
 • Hogganvik, verdens nest beste ost,
 • Myking gård, geitost
 • Svanøylaks i alle mulige varianter
 • Hardanger frukt og cideri, most av eple/bær
 • Bakst og Brygghuset, julekaker
 • Heimelaga mat frå Pløylo, Røykt pinnekjøtt
 • Helgheim bigård, honning
 • Granberg Garveri, skinnprodukter fra villsau, sau, geit og rein

Sjøsaker

Før: Bergen Julemarked, bodnr. 57
Nå: Sundt Mini-julemarked

I år finner du årets mest smakfulle og bærekraftige julegaver på standen til Tekslo seafood i 4. etasje på Sundt-senteret. Her selges den herlige Sjøsaker serien med 8 smakfulle krydder, alt fra tacokrydder til søl – som er en ren tare art.

– Vårt beste julegavetips er en av våre flotte julegave-esker som inneholder 4 stk krydder fra Sjøsaker-serien, forteller Runar Trellevik fra Tekslo seafood. Han innrømmer at det har vært et tøft år med mange nye retninger, og at mye ressurser har gått til netthandel og online markedsføring. Nå ser de alle frem til noen uker på marked og å treffe bergenserne igjen.

Utstillere med butikk i sentrum

Outland
Butikk i Fortunen 4

Outland Bergen

 

Susan Fosse
Butikk i Jacobsfjorden 6 C, Bryggen

Susan Fosse

Stadion Sport
Butikk i Strandgaten 25

https://www.bergensentrum.no/bedrift/stadion-sport/

Blæst Rainwear, Marius Kids, Dale of Norway
Nilssen på Bryggen, Bryggen 3

Nilssen Bryggen

 Bodoni Forlag
Butikk i Hollendergaten 10

Bodoni

Bergen Kino
Kino i Neumannsgate 3

Bergen Kino

Den Nationale Scene
Teater på Engen 1

Den Nationale Scene – DNS

 Julehuset
Butikk i Holmedalsgården 1 på Bryggen

Julehuset

Myte Illustrations
Butikk i Jakobsfjorden 6 B, Bryggen

Spekemat og matgaver
Har bod på Fisketorget om sommeren

Heim
Butikk i Bredsgården 1 B på Bryggen

Andre julemarkeder i sentrum

Også andre steder i Bergen finner du spennende små markeder og utstillere med mye godt og fint i bodene sine. Ta deg en tur, opplev julestemningen og få noe godt og varmt i glasset mens du nyter hustrige førjulsdager i vestlandshovedstaden.

Julemarked på Munkebryggen

Bærekraftige liv på Nordnes, og Bondens Marked Bergen inviterer til et stemningsfullt, korona-tilpasset utendørs julemarked på Havrommet på Nordnes. Mellom fredag 27. november til søndag 20. desember får du smakfull julemat fra lokale produsenter og flotte bærekraftige julegaver i trygge omgivelser.

Jul på Bryggen

Tradisjonen tro kommer Snøprinsessen til Bryggens små smitt og smau også denne julen. Ta deg en tur innom og opplev design, kunst og mer fra byens lokale mindre aktører, for 10. år på rad. Kanskje finner du noe fint? Kanskje er det her den virkelige julestemningen gjemmer seg? Ta turen og se selv.