Roll & Rock, Skostredet

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering

I Bergen er sommeren i full gang, og byens store utvalg av serverings- og spisesteder er klar for en sommersesong som skal minnes. Her er byLIV med sommerens guide til restaurant og uteservering i sentrum.

Tiden under koronakrisen ble brukt flittig blant både kokker og innehavere av Bergens beste serveringssteder, og resultatet ser vi nå. Nytenkende konsepter og fiffige løsninger for å overholde alle regler og retningslinjer, slik at både bergensere og turister skal føle seg trygg og kunne nyte alt Bergen kan by på av mat, drikke og gjestfrihet på restaurant og uteservering.

byLIV har tatt jobben med å samle noen av byens mest spennende, spesielle, nye og gamle serveringssteder både restaurant og uteservering under en stor guide. Her finner du alt fra tradisjonsrik norsk husmannskost til hipp, ny og spennende fusionmat fra hele verden.

Vel bekomme!

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering
Restaurant Opus XVI på Vågsallmenningen sin britiske kjøkkensjef Colin Lee har bakgrunn fra flere internasjonale toppkjøkken, og har hatt fokus på fisk og skalldyr når han har komponert menyen.

Restaurant Opus XVI

Vågsallmenningen 16

Åpent: se oppdaterte åpningstider på opusxvi.no

Restauranten hos luksuriøse Hotel Opus XVI åpnet i april 2018 og har vokst i popularitet siden, med en rekke gode anmeldelser etter besøk av både Bergens Tidene og Dagens Næringsliv. Deres britiske kjøkkensjef Colin Lee, har bakgrunn fra flere internasjonale toppkjøkken, og har hatt fokus på fisk og skalldyr når han har komponert menyen.

Opus XVI defineres som sjømatrestaurant først og fremst, men har alltid gode alternativer til en sart palett. Om sommeren serveres det mye skalldyr som sjøkreps, blåskjell, hummer og reker, og den deilige fiskesuppen var en storselger i fjor. Og gå ikke glipp av deres rikholdige sjømattårn, med et stort utvalg sjømat. Dersom ikke havets skatter er noe for deg, finner du alltid gode alternativer og ikke minst deilige vegetar- og veganretter på menyen.

Obs: Prøv også Afternoon Tea. Hver lørdag kan man oppleve levende musikk og tradisjonell afternoon tea servert med fingersmørbrød, kaker, konfekt og nystekte scones. Husk å bestille bord, det fylles fort opp i helgene.

Hver sommer tilbyr Opus XVI uteservering på Vågsallmenningen. Så fort været spiller på lag, åpnes det ute langs fasaden på det ærverdige bygget som er fredet av Riksantikvaren.

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering
Menyen hos Allmuen bar og bistro i Valkendorfsgaten skifter daglig, basert på de beste råvarene for sesongen.

Allmuen bar og bistro

Valkendorfsgaten 1 B

Åpent: Tirsdag – lørdag fra kl 16

Menyen hos Allmuen skifter daglig, og det er alltid noe nytt å oppleve eller smake, basert på de beste råvarene for sesongen. Hver søndag holdes det også spesielle konsepter som du finner via deres sosiale medier.

Tross skiftende meny, finner du alltid noe kjøtt, fisk og vegetariske alternativer – grillet på Allmuens Josper kullgrill. Du kan også nyte akkurat det du måtte ønske og som passer deg og ditt behov, fra flere småretter til en komplett menysmaking med drikke til.

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering
Hos Sumo lanseres en oppdatert meny i slutten av juni!

Sumo

Vestre Torggate 3

Åpent: Mandag – lørdag fra kl 12, søndag fra kl 14

Hos Sumo lanseres en oppdatert meny i slutten av juni, med et utvalg av nye og spennende retter, i tillegg til klassikerne og kundefavorittene. Alle Sumo Restauranter holder åpen gjennom sommeren med uteserveringer, slik at du kan nyte solen sammen med god mat og drikke. Dette, sammen med nytt, unikt samarbeid som er planlagt, så blir dette en veldig spennende sommer hos enhver Sumo Restaurant!

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering
Enhjørningen er Bergens eldste Fiskerestaurant og ligger på historiske Bryggen, i et hus fra ca. 1702. Enhjørningen sjøstue nr.1 har alltid vært betraktet som en av de siste hanseatiske stuer på Bryggen, og navnet er først kjent fra år 1304, hvor det fortelles om en kjøpmann som bodde i Enhjørningsgården allerede før 1260.

Enhjørningen Fiskerestaurant

Åpningstider: Tirsdag – lørdag 16 – 22

De ansatte hos Enhjørningen Fiskerestaurant stråler igjen etter gjenåpningen av en av Bergens mest tradisjonsrike og kjente restauranter i mai. Etter nesten to og en halv måned stengt var det deilig for både de ansatte og kundene å endelig kunne entre Enhjørningsgården igjen.

Enhjørningen har vært åpen siden 1983 og døren har aldri før vært lukket i en så lang periode. Jeg har vært så heldig og fått drive her de siste 32 årene, og må ærlig innrømme at det var en herlig følelse og endelig kunne ta imot de første gjestene og vite at nå er vi tilbake i normal drift igjen.

Øyvind Thorsen

Enhjørningen er Bergens eldste Fiskerestaurant og ligger på historiske Bryggen, i et hus fra ca. 1702. Enhjørningen sjøstue nr.1 har alltid vært betraktet som en av de siste hanseatiske stuer på Bryggen, og navnet er først kjent fra år 1304, hvor det fortelles om en kjøpmann som bodde i Enhjørningsgården allerede før 1260. Hele gården er i dag restaurert og tilbakeført som den var på 1700-tallet.

– Her er alt litt skjevt, og det knirker litt i gulvene. Men bygget har en helt unik atmosfære, det er som å komme inn i et pent møblert hjem fra 1800 tallet, sier Thorsen.

Thorsen ønsker alle gjester hjertelig velkommen, nye, gamle, stamkunder etc, nå trengs det nytt liv og røre hos Enhjørningen.

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering
To Kokker holder også til i Enhjørningsgården på Bryggen.

To Kokker

Enhjørningsgården på Bryggen

To Kokker holder også til i Enhjørningsgården, i det samme huset, med den samme unike, hjemmekoselige og intime atmosfæren som Enhjørningen Fiskerestaurant. Dessverre holdes den ikoniske restauranten stengt inntil videre, og vil kun åpnes for større selskaper på minst 15 personer.

 

Brasilia

Olav Kyrres gate 39

Åpningstider: Mandag-torsdag kl 16-22, fredag-lørdag kl 16-23, søndag kl 15-22

Brasilia-teamet ønsker å gi gjestene den beste matopplevelsen på tryggest mulig måte, og har derfor tilpasset konseptet etter anbefalingene fra myndigheter. Den eneste forskjellen nå, er nå at du fyller ut et skjema med hvilke tilbehør du ønsker, og får dette servert direkte til bordet. Alle de fantastiske kjøttypene serveres av Brasilias gouchos ved bordet som før. Hos Brasilia er det alltid all-you-can-eat konsept, så her er det bare gjøre god plass i magen før besøket.

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering
Med et utvalg på mer enn 1 000 titler har Altona Vinbar og Kjøkken Norges største vinutvalg for en vinbar.

Altona Vinbar og Kjøkken

C. Sundts gate 22

Åpningstider:
Mandag–torsdag kl. 17–24, f
redag–lørdag kl. 17–00.30, søndag kl 16–22

I en av Bergens eldste skjenkestuer holder Altona hus. Med en historie som strekker seg tilbake til 1600-tallet, da kjent som vertshus og herberge, kan Altona skryte på seg 400 år med erfaring. Deres somelierer hjelper deg til den beste vinen for deg, uansett prisklasse, og vinbaren er perfekt for en nesten hvilken som helst anledning, enten det er veninnegjengen eller datekveld.  Med et utvalg på mer enn 1 000 titler har Altona Norges største vinutvalg for en vinbar.

Her kan du nyte en god vin med ekte norske oster og skinker, spesielt utvalgt av husets kokk. Er du sulten på mer, serveres hele menyen av ekte norske råvarer, helt lokalt, med utgangspunkt i norske mattradisjoner.

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering
Bergen Brunsj i Kaigaten i Bergen serverer brunsj fra morgen til kveld.

Bergen Brunsj

Kaigaten 16

Åpningstider: Søndag og mandag kl. 11 til 17, tirsdag – fredag: kl. 11 – 23, lørdag kl. 10 – 18

Bergen Brunsj serverer brunsj fra morgen til kveld. Det er kvalitetskaffe, masse god vin i glassene og god atmosfære der alle er velkommen!

Bergen Brunsj bytter meny hver 3. måned, og baserer hver meny på verdens byer på B. I vinter har det vært Buenos Aires og Bangkok som sto i fokus. Nå loves det en lettere og friskere lunsj til å nyte utendørs i sommer. Og som alltid vil Bergen Brunsj være å finne på alle menyene, og også siderettene består. Brooklyn pastrami for eksempel, har holdt seg på menyen fra dag èn.

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering
Salsa i Neumanns gate tar det beste fra Latin Amerika og lager av det de deiligste rettene og drinkene.

Salsa

Neumanns gate 25

Åpningstider: Søndag – torsdag: 16 – 22, fredag – lørdag: 16 – 23

Salsa tar det beste fra Latin Amerika og lager av det de deiligste rettene og drinkene til sommeren. Alt er inspirert av latino-kulturen, og er deretter vridd rundt moderne amerikansk mat for å skape noe helt spesielt. Salsas «solhage» er åpen hele sommeren, og du kan sitte ute med en frossen margarita og solen i ansiktet, eller du kan komme ned i den atmosfæriske, unike restauranten for å drømme deg vekk til Latin Amerika med herlig mat og drikke.

Kom til Salsa “and dance with your demons”.

Bryggeloftet og stuene

Bryggen 11

Åpningstider:
1. etg: Hver dag kl.12 – 23
2. etg: Tirsdag – lørdag kl 17 – 23

God gammeldags bergensk gjestfrihet er nok en vesentlig årsak til at mange av byens travle kvinner og menn har funnet sitt spisested her. Med lang historie tilbake til 1910, var Bryggestuen allerede på den tiden et populært spisested. I dag er det utvidet til både Bryggestuen og loftet, og holder en av Bergens vakreste uteservering-lokasjoner, midt på Bryggen. Dette er stedet for en god utepils.

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering
Hos Escalon i Vetrelidsalmenning og i Veiten er det intimt, uformelt, rimelig og like mye godt å spise for barna som for de voksne. Akkurat som det helst skal være på en tapasbar/-restaurant i Madrid eller Barcelona.

Escalon

Åpningstider: Søndag – fredag fra kl 16, lørdag fra kl. 14.

Escalón kommer fra en tanke om å “nyte livet – det kommer ikke i reprise”, og Spania med sitt klima og mattradisjoner, er selvsagt perfekt for denne tanken. 4. juni markerte 22 år siden grunnlegger Trond Kjellevold tok med seg dette livssynet og de tilhørende mattradisjoner fra sitt opphold i Spania og satte det ut i livet i form av Escalón, som siden er blitt synonymt med tapas.

Hos Escalon er det intimt, uformelt, rimelig og like mye godt å spise for barna som for de voksne. Akkurat som det helst skal være på en tapasbar/-restaurant i Madrid eller Barcelona. Selv om situasjonen er noe annerledes nå grunnet Covid-19, så satser restauranten likevel på å holde trykket oppe gjennom sommeren slik at man over tapas og spansk musikk forhåpentligvis kan bringe Spania litt nærmere hjemmet.

Jamie’s Italian

Nedre Ole Bulls plass 4

Åpningstider: Mandag – søndag kl 13 – 21

Jamie Oliver lanserte ny meny 1. april, og går for et større utvalg grønne og friske retter. Bergensernes smaksløker skal utfordres, og hver rett står på egne ben med spennende smaker. Fokuset i sommer blir på lettere mat, tilbudet av sjømat og skalldyr økes, og det blir flere salater. Klassikerne blir selvsagt fortsatt å finne, og den røde tråden er som alltid: italiensk mat med en Jamie Oliver twist. 

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering
Sabrura tilbyr sushi på Galleriet og Bergen Storsenter

Sabrura

Galleriet og Bergen Storsenter

Åpningstider: Mandag-lørdag kl 10-23, søndag kl 13-23

De siste månedene har vært spesielle også for Sabrura, men nå ser sushi-restauranten hos Galleriet og Bergen Storsenter frem til sommeren. Også her måtte det tenkes nytt, men Sabrura tok utfordringen på strak arm. Den ikoniske sushi-buffeten måtte bort, og take-away har tatt over som bærebjelke i konseptet. Men nå er det klart for mer liv og latter igjen inne i restauranten, hvor det kan nytes deilig sushi laget på fersk fisk, med vakker utsikt over fisketorget. Det er satt opp nye kombo-menyer som skal gjengi buffet-følelsen, og det kommer ny sommermeny.

Villani

Skostredet 9 A

Åpningstider: Mandag – søndag: 12 – 22

Hos Villani restaurant i Skostredet skal man føle seg som hjemme. Fokuset ligger på autentisk mat og en atmosfære som tilrettelegger for koselige måltider med dem man er glad i. Villani tilrettelegger enkelt for store grupper eller selskaper, og tilbyr da også selskapsmenyer. Book på forhånd, slik at alt kan ordnes for deres måltid, og smittevern kan overholdes.

Villanis kokker er ansvarlig for en herlig meny, med ekte italiensk mat fra Italias mange regioner. Her smaker du lidenskapen i hver en bit. Uteområdet er stort, med ca 200 sitteplasser og rikelig med plass og avstand mellom bordene. Derfor kan Villani også enkelt tilpasse seg nye retningslinjer ettersom de kommer.

byLIVs sommerguide til restaurant og uteservering
Uteserveringen til Roll & Rock American Diner i Skostredet bærer preg av amerikansk 50- og 60-talls stil.

Roll & Rock American Diner

Skostredet 14

Åpningstider: Søndag – torsdag: kl. 11 – 22, fredag – lørdag: 11 – 23

Roll & Rock kan, som Villani, skryte på seg en av Skostredets beste uteserveringer. I skikkelig 50- og 60-talls stil fra Amerika, kan du nyte en milkshake og burger, enten du velger å sitte ute i solen eller innendørs i deres stilige lokaler. Eller hva med en porsjon skikkelige amerikanske pannekaker til lunch?

Er du bare ute etter en kveld på byen uten mat (selv om vi anbefaler All American Royale burgeren på det sterkeste), kan du ta turen og nyte kvelden hos Roll & Rock. Baren har åpent til kl. 01:00 ukedager, og 02:30 fredag og lørdag.