Den lille sorte er alltid en slager. Trives du ikke i kjole, kan en penbukse være et godt festalternativ. Foto: Capone & Mrs Capone
Mote

Bli julebord-klar i Bergen sentrum

Klar for julebord? Det blir du med vår guide med alt fra frisør og antrekk til parkering og overnatting. Litt etikette får du også med på veien.

Det var turist- og servicenæringen som lagde kommersielle julebord i Norge på 1900-tallet. Da var det øvre middelklassen som blant annet dro ut på byens restauranter eller på på høyfjellshotell for å kose seg. På 1960-tallet oppsto bedriftsjulebordene som vi kjenner de i dag.

Slips i pannen

De har vel gjerne også utviklet seg. Fra å være litt elleville der slips ble pannebånd utover kvelden, til mer å være en sosial og koselig møteplass.

I Bergen sentrum finner du restauranter og hoteller som fortsatt dekker på fra alt til bufféjulebord, familiejulebord og 5-retters julebord til mer kontinentale og eksotiske smaker, som du kan lese mer om i vår store julebordguide.

Sko og klær til julebordet

Enten du skal ha julebord som lunsj, med familie og små barn som møter nissen eller en elegant 5-retter – så er det jo alltid kjekt med noe nytt å pynte seg med. Enten det er undertøy, høye hæler eller en hatt. I Bergen sentrum får du alt fra gjenbruk som hos Salongen Vintage til kjoler for damer i alle fasonger hos Mr og Mrs Capone. Som navnet antyder, også har klær og sko til herrer. Enten du vil glitre og vise igjen, eller gå for en mer klassisk look som den lille sorte – finner du dine favoritter i vår omfattende oversikt over kles- og skobutikker i sentrum.

De ansatte gleder seg til å veilede deg, slik at du finner klær du trives i. Enten du trenger plagg uten stramme glidelåser som gir god plass til dessert, skal danse natten lang eller ha filosofiske samtaler i dype stoler og ikke bevege deg én meter.

Bli julebord-klar i Bergen sentrum
La det glitre, la det rock’n roll! Vis deg frem på julebordet!

Det lille ekstra

Har du klær og sko på stell, men ønsker å piffe opp antrekket er det noen små og enkle grep du kan gjøre. Et fint skjerf, et belte til kjolen, noen raffe og glitrende øredobber eller kanskje et statementsmykke er din ting? Klokker er jo også en fin detalj. På samme vis som et elegant lommetørkle i dressjakkelommen, en personlig slipsnål eller mansjettknapper med en morsom eller nøytral look. Utvalget er vidt, fra David-Andersen og Tusen Tikk til samisk design hos Juhls silver gallery.

En kroppslig overhaling

Verbale overhalinger er jo ikke kjekt. Når det kommer til hud og hår og negler derimot, finnes det knapt noe bedre. Det er nesten så vi negl(!)isjerer mye om vinteren, men plutselig er sannhetens time der. Da kan det være godt at noen andre tar seg av en eller flere deler av prosessen. Som manikyr, pedikyr, neglestøp, hårklipp, skjeggstuss, voksing eller hudpleie. Dersom du ikke bor med noen som er god på å massere, kan du også skjemme deg bort med en time hos en proff. Noen frisører tar seg av hele deg fra topp til tå som Ramsvik , mens andre har spesialisert seg på herrehoder – som Morland Barbers. Sjekk behandlingen du er ute etter hos de flinke folkene i den store velværeoversikten.

Bli julebord-klar i Bergen sentrum
En ny sveis, negler og makeup, eller en forfriskende tur til barbereren vil også gjøre susen for julebordet.

Fra A til B

Å komme seg frem og tilbake på en grei måte, er jo en del av opplevelsen. Heldigvis er det god kollektivtransport inn til Bergen sentrum. Du finner tidene for hverdager, kvelder, helger og helligdager hos Skyss. Skyss har ansvaret for det offentlige tilbudet av buss, bybane, båt og ferje i hele Vestland fylke.

Har du med egen bil, har du mange parkeringsvalg hos Bergen Parkering og Aimo Park slik at du kan komme tett på stedet du skal til. Sjekk oversikten vår.

Sov godt

Det er jo ikke alltid en skal hjem samme dag. Å kombinere julebord med et show, konsert, en tur på Bergen Julemarked eller julegavehandling kan jo fint kombineres med en natt på et av de mange flotte hotellene i sentrum. Her er både historiske hotell på like historiske Bryggen, klassiske hotellkjeder som Scandic og Strawberry for deg som samler bonuspoeng og små boutiquehotell med unik sjarm og atmosfære.

Er julebord jobb…?

1980-tallets julebordtrender hvor slipset endte opp som pannebånd er forbi. Nå er det god mat og drikke, sosiale relasjoner og samhold som står på agendaen.

Det som kan jo være greit å ha i bakhånd, er at du på et firmajulebord ikke er en privatperson – men ansatt. Det kan faktisk få betydning for jobben din. Så…

  • Ikke ta «den store samtalen» med sjefen
  • Ikke overvurder hvor festlig bordkavaleren din synes du er
  • Ikke la føleri og følera ta over
  • Ikke bruk drikkebongene slik at promillen blir lik skostørrelsen din, så unngår du at festen blir advokatmat.

PS: Ny runde julebord? Er du utslitt etter dansing og mingling, kom i form hos Sats!

Visste du at…..

I eldre, nordisk tradisjon ble julebordet dekket julaften og stod dekket i alle fall julenatten, noen steder hele julen. På bordet skulle det brenne lys hele julenatten. Julenatten trodde en at familiens døde kom på besøk, så det var vanlig å lage et eget julebord til de døde, eller la julematen stå igjen på bordet til natten, slik at de døde kunne forsyne seg.

Julebordet kunne også ha en magisk betydning ved at en sikret seg neste års tilgang på mat. Det er likevel tvilsomt om dette viser at det er en ubrutt tradisjonslinje som strekker seg tilbake til det magiske innholdet ved det hedenske blotet ved juletider. (Kilde: snl.no)