Bergen sentrums store julebord-guide 2023: fra persetorsk og rakfisk til franske fristelser
OBS: Denne saken er fra 2023. Norsk julemat som buffé eller elegant 5-retter? Frister amerikansk, italiensk eller fransk julemat mer, har sentrum også det.
Julebord kan være så mangt. For to, for ti, for familie, for firma, formelt, uformelt, 5-retter, lunsj eller buffé. Heldigvis har Bergen sentrums restauranter virkelig noe for de aller, aller fleste. De på denne listen har egne julebord-menyer. Denne er ofte i tillegg til den vanlige menyen. Andre restauranter har gjerne ikke typiske julebord-retter, men de skifter ofte meny i disse tider til mer vinterpreget mat.
Noen steder vil ha som krav at dere er et bestemt antall personer, andre igjen at hele følget velger samme meny og så har andre igjen valg på hovedrett. Noen restauranter har også kun forhåndsbestilling. Så les deg litt opp, bestill bord på favorittplassen din eller sjekk ut en ny.
Når starter julebordsesongen egentlig?
Oppstarten er ulik. Sesongen starter 20. oktober hos Villa Paradiso, mens Egon serverer julemenyen fra 9. november. De fleste kan en si er i gang med julebord fra midten av november.
Er du ute etter persetorsk, pinnekjøtt, ribbe, rakfisk, lutefisk og andre tradisjonsrike retter, med påfølgende desserter som oser klassisk, norsk jul? Mange restauranter i Bergen sentrum tilbyr dette både som ferdige menyer og a la carte. Noen kan også ha smakfulle overraskelser der de kombinerer det tradisjonelle med det en ny vri. Som brunost-is. Merk at sjømatrestauranter ofte også har kjøtt på menyen. Sjekk ut julematen på følgende steder:
Vil du ha litt franske følelser eller italiensk smak av jul? Frister porchetta, tortellini de magro, langtidsbakt appelsin- og balsamicoglasert svinenakke, confit de canard, bûche de noël, pandoro med mascarponekrem og zeppole? Nykommeren Basso Social er jo også et spennende og helt nytt bekjentskap blant sentrums spisesteder, som også har fått på plass julemeny.
Sjekk ut menyene på følgende steder:
Buffé er både praktisk, tidsbesparende og gir mange valgmuligheter for alle gjestene. Her kan du få mat både fra hav og land, og velge å forsyne deg av dessert kanskje både en og to og tre ganger… Eller persillepoteter, surkål, kålrotstappe og annet tilbehør, om du synes det kan bli knapt.
Merk at ikke alle nødvendigvis har buffé hver dag. Nyheten sjømatbuffé hos Fish Me med skalldyr, sjømat, sushi, lutefisk og masse annet digg dekkes opp hver fredag og lørdag fra 10. november til 16. desember. Scandic Ørnen tilbyr til julebuffé i restaurant Aquila fredager og lørdager fra 17.november. Siste dag er lørdag 16.desember.
Sjekk buffétilbudet på følgende steder:
Ikke alle vil ha hvite duker, for formelle omgivelser eller planlagt i for lang tid. Da er det greit å vite at det er flere alternativer – for eksempel lunsj med smak av jul. Egon reserverer for eksempel aldri mer enn 50 % av restauranten og har derfor alltid ledig for drop-in. Ribbesmørbrød hos Egon Bristol eller Egon Kjøttbasaren kan jo gi instant julefølelse så godt som noe annet.
Noen hoteller har også familiejulebord på utvalgte søndager, som Hotel Norge by Scandic og Clarion Hotel Admiral. Her spiser f.eks barn under hhv 4 og 5 år gratis. Hotell tilbyr også ofte showpakker, så her kan både bytur og julebord med mer kombineres. Sjekk ut følgende steder for det litt mer uformelle julebordet med venner, familie eller bedriften din:
Soya restaurant sier det veldig bra, så vi kopierer herved følgende: Ønsker dere et annerledes julebord? Hva med å vente med den tradisjonelle julemiddagen til selve familiemiddagen på julaften, og prøve noe helt nytt for julebordet i år? Her kan dere teste ut mat med juletema utenfor Europa.
Psst: hos Cartel’s frister de forresten med ekstra gode priser om du ikke legger julebordet til en helg…