Laila, Ken og Ansok bak kjøttdisken i byens nye slakterbutikk Slakt i Strandgaten.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mat og drikke

Lyst på noe skikkelig fett?

Byens feteste fetevare utvider lokaler og tilbud med ny slakterforretning. Hos Slakt, Colonialen finner du “det meste fra nese til haletipp på dyrene”, skal vi tro Ken Petter Skorge Kristiansen. Sammen med sin kone Laila har han drevet Colonialens mange lokasjoner siden den spede begynnelsen. Nå er de klare for et nytt eventyr.

– Tanken om slakter har vi lekt med i lang tid, og ventet på riktig øyeblikk, sier han. Det øyeblikket kommer til helgen (12. desember, red. anm.). I sommer da nabolokalet til Fetevaren ble ledig, og det oppleves at pandemien gir økte mattrender i hjemmene tok de spranget og det har gått raskt i svingene siden.

– Vi opplever at flere lager skikkelig mat hjemme, og ønsker kvalitetsingredienser som de vet hvor kommer fra og hva som er gjort med. Colonialen og alle våre konsepter har alltid fokusert på lokale råvarer av beste kvalitet, og det vil vi fortsette med hos Slakt. Heldigvis har vi mange produsenter som vi allerede har samarbeidet med i mange år, som ønsket å bli med også på dette prosjektet, forteller Ken. Han er svært stolt av, og ønsker spesielt å fremheve bøndene og gårdene ekstra, gjennom Slakt. Gi dem et vindu til å skinne.

Noen av gårdene som har levert kjøtt og annet til Colonialens restauranter i en årrekke og som nå skal øke samarbeidet til å levere hele dyr til Slakt, er Røysland gård, Larsastova, Vikja gård og Nyyyt.

Lyst på noe skikkelig fett?
Butikksjef Andreas Ansok er mangeårig kjøkkensjef og medeier på Colonialens restauranter, og bringer med seg mye kunnskap og kjærlighet for kjøttdisken til Slakt.

Savnet av råvarer direkte hjem

– Det har vært et savn for oss å ikke tilby de samme nydelige råvarene som vi serverer i restauranten, direkte til kundene. Da vi startet på Paradis hadde vi store fylte disker med kjøtt, men så gikk vi bort fra det etter hvert som vi utvidet og ble større. Det kjennes godt og riktig å komme tilbake til den siden av oss selv, sier Ken.

Navnet Slakt var debattert over, og det ble lurt på om det kanskje ville være mer skremmende og “ærlig”, enn man ønsket. Men Ken er overbevist om at det er riktig for dem.

– Slakt er catchy og trendy, samtidig som det ikke legger skjul på noe. Sannheten av hva vi gjør skinner gjennom, og man skjønner umiddelbart hva konseptet er. Helt nakent og ærlig, smiler han fornøyd.

Lyst på noe skikkelig fett?
Slakt er nabo med Colonialen Fetevare i Strandgaten.

Juletiden hos Slakt

Den nye slakterbutikken kommer til å ha store disker fylt med delikatesser av alle slag. Det blir fokus på hele dyr, og å bruke alt fra dyrene. Ken kan mellom annet nevne patè, postei, kjøttdeig sammen med de deilige stekene og andre godbitene fra dyrene. I tillegg kan man finne tilbehør som coleslaw, kimchi og sauser av diverse slag som anbefales sammen med kjøttet.

– Nå åpner vi like før jul, og har selvsagt bestilt inn mengder av pinnekjøtt, ribbe, svinenakke og annet snop, forsikrer Ken, og kan selvsikkert anbefale å ta førjulshandelen av ferskt kjøtt hos Slakt i år. Det tilbys et fullsortiment, slik at man ikke skal mangle på noe.

– Vi tilbyr også egne Slakt-pakker, hvor det kjøpes en hel pakke med ingredienser, samt oppskrift og fremgangsmåte. Det blir som en hjemme-utgave av noe man kan få servert i våre restauranter, og det vil bli mye å velge mellom her ettersom vi lager nye pakker med tiden.

Lyst på noe skikkelig fett?
Butikksjef Andreas Ansok (t.v.) sammen med innehaver Ken Petter Skorge Kristiansen bak kjøttdisken hos Slakt.

Fra kokk til medeier og butikksjef

Slakt-pakkene, som selve butikken er også et gjensyn for dem som lenge har brukt Colonialen. Det har tidligere vært tilbudt fredags-pakker, som siden ble avsluttet grunnet mangel på tid og kapasitet til å gjennomføre. Men med den nye oppstarten og kvalifiserte kokker bak disken tror Ken at Slakt kan bli et nytt høydepunkt i Bergen, både til hverdags og fest. Mellom annet står den anerkjente kokken Andreas Ansok som butikksjef, og vil fronte Slakt fra bak disken.

– Andreas er i en klasse for seg selv. Han kommer fra mange år med oss som medeier og kjøkkensjef både i Kong Oscars gate og på 44, og det er ingen ved siden av når det kommer til kunnskap og kjærlighet for kjøttdisken, skryter Ken.

Lyst på noe skikkelig fett?

Kvalitet og delt kunnskap

Det blir svært tydelig at her ligger kvalitet i fokus, både i disken og i de ansatte som skal servere kunder. Ken understreker at en skal kunne komme inn og få råd til både valg av kjøtt, tilberedning og gjerne også gode tips, uavhengig av om man velger å handle hos Slakt.

– På sikt ønsker vi også å kunne tilby kurs for mindre grupper i hvordan behandle kjøttet, hvordan en skjærer til et helt dyr og hvordan man best nytter hele dyret. Da kan man lære om alle prosessene man skal gjennom, og tilberedning av alt vi selger. Dette satser vi på fra januar på nyåret, men det avhenger litt av tilstanden i byen og hvordan ting går da, avslutter han.