I denne saken får du tips til hvordan du kan bake byggverk til Pepperkakebyen!
Opplevelser

Våre beste tips til Pepperkakeby-bakere

Har du planlagt å være med på å bygge verdens største Pepperkakeby i år? Da har vi noen gode tips til deg, slik at både byggverket ditt og hele Pepperkakebyen blir så bra som mulig, gjennom hele utstillingsperioden.

Endelig er det den tiden på året. Tiden for å samle familie og venner, planlegge, bygge og pynte årets bidrag til Pepperkakebyen. Vi vet at for mange er dette en av høstens koseligste aktiviteter. Pepperkakebyggingen samler både små og store til en felles aktivitet som setter startskuddet for årets juleforberedelser for mange.

Årets Pepperkakeby er den 32. i rekken, og gjennom den erfaringen vi har samlet opp i løpet av disse årene, så vet vi litt om hvordan pepperkakebygget bør være for at det skal holde seg pent gjennom hele utstillingsperioden.

Våre beste tips til Pepperkakeby-bakere

Ikke planlegg et for stort byggverk

Hvert år kommer det inn rundt 2000 byggverk til Pepperkakebyen, og for at vi skal få plass til alle er det viktig at hvert byggverk ikke er for stort. Et stort byggverk har også større sjanse for å gå i stykker, enten på veien til innlevering eller i løpet av utstillingsperioden, hvor det kan bli utsatt for temperatursvingninger, fuktighet og vibrasjoner.

Istedenfor å satse på et kjempestort byggverk, anbefaler vi at du satser på å lage et passe stort byggverk og heller legge mer flid ned i å planlegge spennende arkitektur, fargerik pynting og andre fine detaljer.

Et viktig tips, uansett størrelse på pepperkakebygget, er å steke pepperkakeelementene lenge, slik at de er helt gjennomstekte og tørrest mulig. Det vil også gjøre delene sterkere slik at de holder fasongen helt frem til 31. desember. Husk også å lime delene godt sammen, helst ikke med melisglassur, men med smeltet sukker eller annen lim. Bygget skal jo ikke spises, så limpistol kan også benyttes for å være sikker på at byggverket holder sammen.

Husk åpninger i byggverket

Pepperkakebyen bygges opp med alle byggverkene plassert i små byrom, trivelige gater og i flott landskap, og for å få den riktige stemningen lyssettes det både inni husene og rundt i lokalet. For å få den riktig koselige stemningen, husk at byggverket ditt må ha åpning under, for at vi skal komme til med lys, og gjerne noen vinduer og dører som lyset kan strømme ut fra.

En annen viktig ting å tenke på er å ikke montere byggverket ditt på en plate eller lignende. Det kan bli vanskeligere for oss å plassere det i riktig bymiljø i Pepperkakebyen, og det er vanskeligere å komme til med lyssettingen.

Våre beste tips til Pepperkakeby-bakere

Vær kreativ

Vi får inn byggverk i alle fasonger og former, noe som er veldig gøy! Vær gjerne kreativ når du planlegger akkurat ditt bygg, og se gjerne etter inspirasjon i ditt eget nærmiljø eller i Bergen sentrum. Vi håper å få inn en del byggverk basert på historiske bygg fra Bergen, og her er det jo en hel del spennende bygg å hente inspirasjon fra. Vi pleier også å få inn både båter, fly, slott og borger, så fantasien er det eneste som setter grensene.

Noe av det artigste med pepperkakehus-bygging er pyntingen, så her er det også bare til å åpne opp kreativiteten og kose dere med melisglassur og snop. Det blir kanskje tid til en smaksprøve eller to også under arbeidet?

Lever ditt byggverk i tide!

Når byggverket ditt er ferdig, kan du levere det inn til oss i Kode Permanenten fra og med fredag 20. oktober kl. 9 til og med mandag 6. november kl. 19. Du kan levere alle dager i dette tidsrommet, også lørdager og søndager mellom kl. 9 og 19.

Husk at alle som leverer et byggverk til Pepperkakebyen får både diplom og en gratisbillett til å besøke den ferdige Pepperkakebyen når den åpner 18. november.  Klar – ferdig – bak!