15.-21. april 2023 er Bergen stedet for debatt, erfaringsutveksling og opplevelser knyttet til en bærekraftig utnyttelse av havet. Uken starter spektakulært med Statsraad Lehmkuhls hjemkomst fra jordomseilingen The One Ocean Expedition lørdag 15.april, og fortsetter gjennom uken med konferanser, møter, aktiviteter og kultur.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

One Ocean Week – Vi feirer havet!

15. til 21. april 2023 er det duket for fest og feiring av havet. Gjennom debatter, opplevelser, konferanser og kulturutveksling, skal Bergen utforske bærekraftig utnyttelse av havet. Bli med å ønske Statsraad Lehmkuhl hjem etter nesten to år til sjøs, og sett søkelyset på fremtiden vi ønsker oss.

One Ocean Week feires på en rekke arenaer, og det blir fullpakket program gjennom hele uken. Alt fra næringsliv, til politikken, kulturlivet og småbarnsfamilier skal inkluderes, og det vil være noe for alle etter hvert som uken går.

One Ocean Week – Vi feirer havet!
Foto: Bergen kommune, «Statsraad Lehmkuhl vender tilbake fra ekspedisjon».

Hjemkomst

Lørdag 15. april starter det hele når H. M. Kong Harald kommer til Bergen for å ønske Statsraad Lehmkuhl velkommen hjem etter nesten to år ute på havet. Seilskuten har vært på verdensseilaset One Ocean Expedition, og hjemkomsten skal feires i stor stil på Bryggen, med kadetter fra Forsvarets Høgskole, Sjøkrigsskolen, syngende fra master og rær. Alle skip og båter inviteres til å følge innseilingen i kortesje fra Sotrabroen og inn til byen. Merk at Bergen havn vil ha egne reguleringer for båttrafikk i selve Vågen denne dagen.

Opplev havet

Gjennom uken kan du også oppleve ekspedisjonen selv, i Akvariets eget One Ocean Live Center med filmer, dome-360, forskningsfunn og mye mer. Still deg til rors og klatre i stigen slik mannskapet har gjort på havet.

16. april blir det familiedag på Bryggen, og det inviteres til åpent skip på Statsraaden. Her skal hele familien få utforske, undersøke, smake og oppleve, og det blir mye spennende som skal skje denne dagen.

One Ocean Week – Vi feirer havet!
Foto: Mathias Falcone, «Mye å finne på for store og små».

Årlig arrangement

Videre gjennom uken blir det konferanser, møter, aktiviteter og kultur, og programmet vil være relevant for alle innenfor både næringsliv, forskning, politikk og formidling. I årene som kommer skal One Ocean Week bli et årlig arrangement for å skape oppmerksomhet, og dele kunnskap rundt havet sin viktige rolle for bærekraftig utvikling i et globalt perspektiv.

Programmet oppdateres helt frem til ukens oppstart, og det er mulig å slenge seg på dersom også du har noe å bidra med til One Ocean Week!

One Ocean Week arrangeres av Havbyen Bergen med partnere, med initiativ fra Bergen kommune og Vestland fylkeskommune. Les mer og se fullt program via nettsiden til arrangementet, eller på facebook-eventet “One Ocean Week 2023” og “Statsraad Lehmkuhls store hjemkomst”.