Silje Sigurdsen på marmorbrudd i Nord-Italia. Foto: Ingeborg Løvlie for Kunzt

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Opplevelser

Kunzt-Silje: Rushet når alt klaffer på jobb er bedre enn sex

Silje Engja Sigurdsen er – i egne ord – et lite kravstort menneske. Hun trives med de små gledene i livet: Mat, søvn og trening er alt som skal til for at Silje har det ganske fint. Men hvordan har denne enkle bergenseren klart å skape, bygge og drifte Norges, Nordens – ja kanskje til og med verdens strømmetjeneste om kunst og kunstbransjen?

På jobb med Kunzt er nemlig Silje en ganske annen.

– Jeg elsker å jobbe, ler hun. Det har jeg alltid gjort! Jeg har jobbet siden jeg var 15, og liker selvstendigheten, å tjene mine egne penger og være ansvarlig over meg selv og valgene mine. Jeg liker å kunne ta egne avgjørelser.

Kunzt-Silje: Rushet når alt klaffer på jobb er bedre enn sex
Silje Sigurdsen intervjuet performancekunstner Marina Abramovic. Foto: Kunzt.no

Kunst-offerne

Silje startet Kunzt i 2017, etter fullført utdannelse som kunsthistoriker. Da hun startet på utdannelsen hadde hun egentlig tenkt å bli kunstner selv, men utdanningen åpnet øynene hennes til virkeligheten.

– Jeg fikk oppleve og se hvordan livet til en kunstner er. For å kunne leve av kunsten sin krever det enormt mye, og mange ofrer nesten alt. Økonomisk, mentalt, familie… det var ikke noe jeg kunne se for meg at jeg ville gjøre. Og så følte jeg heller aldri at jeg utviklet meg til det nivået som kunstner selv, innrømmer hun. Istedenfor ble det studiene og læren om kunst som ble veien å gå.

Kunzt-Silje: Rushet når alt klaffer på jobb er bedre enn sex
Silje Sigurdsen hadde arbeidsbord i Mediekuben på Media City Bergen. Bor nå i Oslo og bruker offentlige bibliotek for å spare penger. Foto: Privat

Konservativt og fritt

Etter studiene søkte Silje på flere stillinger, men jobber innen kunst i samfunnet er få og langt imellom, med mange søkere. Hun endte opp med å starte Kunzt mens hun jobbet for BT og Aftenposten som kunstkritiker, også på video, og ønsket å skape et lavterskeltilbud for kunstinteresserte og andre å komme og oppleve alle former for kunst.

– Kunstmiljøet er et spennende sted å være, og det er alltid noe nytt å dykke ned i. Men så kan det også oppleves som litt rart, det er både konservativt og fritt på samme tid. Mange føler at det skal fortsette som det alltid har gjort, og at kunstforståelsen også skal være slik. Så for eksempel at jeg driver med film og video-blogging, og nå streamer, er veldig nytt for mange i kunstbransjen, sier Silje.

Kunzt-Silje: Rushet når alt klaffer på jobb er bedre enn sex
Silje Sigurdsen intervjuet komiker Else Kåss Furuset om hvorfor hun kjoper kunst. Foto: Ingeborg Løvlie, Kunzt.no

Jeg er Kunzt

Kunzt.no kan du nå abonnere på innholdet, og få tilgang til over 200 videoer, intervju og annet innhold. Silje har vært påpasselig med at hun ikke ønsker mye annonsørinnhold eller å tjene penger via reklame. Det er hun takknemlig for nå, etter 2020. Abonnementinntektene har gjort at hun har fast grunn under føttene, og har råd til at ting ikke alltid går på skinner.

– Nedstengningen av landet var faktisk velkommen fra min side, innrømmer hun. Som for mange andre ble det en tvungen tid til å sette seg ned og ta noen steg tilbake. Til å finne tilbake til seg selv.

– Jeg frilanser på siden av å bygge Kunzt og produsere innhold til mine seere og følgere, så nedstengingen lettet litt på trykket. Det ble mulig å tømme kalenderen litt, stoppe opp og kun fokusere på Kunzt.

Kunzt-Silje: Rushet når alt klaffer på jobb er bedre enn sex
Silje Sigurdsen. Foto: Ingeborg Løvlie, Kunzt.no

Juleglede

Silje har brukt tiden på mellom annet å endelig lære seg å lage en utsøkt pizza fra bunn, og er tydelig veldig fornøyd med akkurat denne lærdommen. Hun har også skjønt at hun jobber bedre, dersom hun har det bra med seg selv, og tar det med seg videre nå når jobben igjen er i gang for fullt.

– Heldigvis er jeg ganske flink til å slappe av, ler hun, og kan ikke understreke nok at en god natt søvn, god mat og trening er det eneste hun trenger for et godt og avslappet liv. Kanskje akkurat derfor ser hun frem til julen.

– Julen for meg er den beste tiden. Jeg liker generelt høsten og vinteren, når det er mørkt og man kan gjøre det ekstra koselig inne, men julen er ekstra spesiell. I år har jeg allerede planlagt pepperkakebakelag med venner i Oslo i anledning Pepperkakebyen. Siden jeg ikke er i Bergen må jeg gjøre opp for det som best jeg kan, smiler hun. Men selve juletiden er alltid hjemme på Vestlandet.

– Det er noe med en pyntet juleby og å gå gjennom sentrum i juletiden som er så fint. Julegranen på Torgallmenningen, Pepperkakebyen… det er tradisjon, og trygt og godt. Det trengs litt ekstra i år, mener Silje. Hun elsker tiden tilbragt med familie og å roe helt ned. Samholdet og fellesskapet gjør julen god.

– Og så maten. Maten er det viktigste i julen, ler hun. Familien har som tradisjon på julaften å gå en lengre tur etter middag, og forsyner seg gjerne med kalde pinnerester igjen før leggetid.

Når jeg kjenner at jeg virkelig treffer på noe, får kontakt med menneskene jeg møter og alt klaffer; lys, lyd, energien, kunstverkene, så er det bedre enn sex

Silje Sigurdsen, Kunzt

Rushet av jobben

Det blir tydelig gjennom praten med Silje at menneskene bak kunsten er det som driver henne i jobben. Hun praktisk talt bobler over av entusiasme og energi når hun snakker om alle hun får møte og prate med om kunst. Beskrivelsene av kunstnere og andre hun møter gjennom jobben, som vier livet til prosjektene sine på en smittsom og herlig måte er levende. Det er dette som gjør at Silje elsker jobben sin – og som gjør at hun er så veldig god til akkurat det hun gjør. For henne handler det om menneskene vel så mye som kunsten. Og som hun selv sier – kulturen og kunsten definerer menneskene.

– Når jeg kjenner at jeg virkelig treffer på noe, får kontakt med menneskene jeg møter og alt klaffer; lys, lyd, energien, kunstverkene, så er det bedre enn sex. De jeg intervjuer og lager saker på er nøye håndplukket, og det er viktig at de har det som seerne ønsker å lære mer om. Ellers er ikke kvaliteten like god som jeg krever av meg selv, påpeker hun.

Stille før stormen

Håpet de neste årene er at Kunzt skal kunne utvides til å involvere flere enn Silje, og at hun skal kunne hyre hjelp. Hun har jobbet mye med egne kunnskaper innen video og filmskaping, men håper å få inn noen til klipping, til planlegging og produksjon, og gjerne noen til å hjelpe med research. Kunzt er nå helt og holdent drevet og produsert på egenhånd, og Silje alene gjør nok for fire stillinger.

Kunzt er foreløpig alene på markedet, og Silje har nytt godt av mangelen på konkurranse. Men hun er ikke under noen illusjon av at det kommer til å vare evig.

– Det føles som stillheten før stormen. Men jeg har fått et forsprang, og seilet er klart for å komme gjennom også det. Det er helt sinnsykt at jeg har brukt fire år på dette, men jeg er klar for mange år til, avslutter hun.