Susanne Sunde og Linnea Wilmot hos Vitti tilbyr internasjonal vintage i den nye, spennende butikken i Veiten 2.

OBS! Artikkelen er mer enn ett år gammel

Mote

Vitti Vintage – Bærekraftig handel i sentrum

Under åpningen av byens nye vintage og secondhand klesbutikk sto køen gatelangs. Etterspørselen og kundemengden er så stor at det allerede begynner å tømmes på lageret. Det betyr ny internasjonal shoppingtur for gründere Susanne Sunde og Linnea Wilmot.

– Alt i butikken er håndplukket av oss. Før åpning besøkte vi Nederland, London og Italia, hvor vi har kontakter som hjelper oss, og finner store markeder for grossister. Slik finner vi de virkelig gode klærne. Det ligger mye jobb i sourcingen av klærne til butikken, men det er utrolig givende, forteller de to damene i 20-årene.

Unge aktivister

Det var Linnea som først begynte sin reise i gjenbruk. For 10 år siden, som 13-åring kalte hun seg for miljøaktivist, og for 6 år siden gikk hun over til å handle utelukkende vintage og gjenbruk. Siden den gang har hun også lokket bestevenninnen Susanne med på lasset.

– Vi var begge shopoholikere, og gjør det aller meste sammen. Over tid ble det naturlig at også denne jakten på skatter og klær ble vår greie. Det startet som noe morsomt vi gjorde sammen, en skattejakt etter møbler, klær, og morsomheter som utvidet seg til å bli noe vi virkelig brenner for begge to.

Vitti Vintage – Bærekraftig handel i sentrum
Med Vitti Vintage i Veiten trenger man ikke dra så langt for å finne virkelig eksklusive, kule og enestående klær.

Økt etterspørsel

Vitti Vintage er en vintage- og bruktbutikk med fokus på klær og tilbehør. Behovet for en trendy, klesfokusert bruktbutikk ble raskt tydelig for Susanne og Linnea når de selv var på jakt. Ofte måtte de kjøre langt, eller til og med fly for å finne det virkelig gode utvalget.

– Valget om å starte butikk selv kom av flere faktorer. Det handler om både mangel på gode steder å handle, samtidig som vi opplevde at etterspørselen ble større. For 10 år siden var jeg alene på Fretex i klesavdelingen. Nå er det ofte mye folk, og gjerne i alle aldersgrupper. Da er det på tide at det behovet blir møtt, forteller Linnea. Hun ønsker å gjøre valget om å handle bærekraftig enklere.

Bærekraftige valg

– Mange kjenner på samvittigheten, og ønsker gjerne å være mer bevisst rundt hva de handler. Samtidig er det trendy med vintage mote og gjenbruk. Da ønsker vi å være tilgjengelig, og behjelpelig, slik at det blir lettere å ta bærekraftige valg. Med Vitti Vintage trenger man ikke dra så langt for å finne virkelig eksklusive, kule og enestående klær.

Vitti Vintage – Bærekraftig handel i sentrum
- Mange trodde vi var helt gal når vi startet. Men så langt har det gått helt strålende, sier grunderne Susanne Sunde og Linnea Wilmot.

Trodde vi var gal

Samtalen om Vitti startet i det små, og var lenge bare en tanke. Idèen lå i hodene til Linnea og Susanne, helt til de en dag gikk forbi lokalet i Veiten 2. Det var helt perfekt. Rundt juletider fikk Vitti bein å gå på.

– Mange trodde nok at vi var helt gal, ler de to jentene.

– Vi har ingen erfaring, ingen utdanning rundt det å drive bedrift, og vet generelt lite om hva vi har begitt oss ut på. Men det går strålende godt så langt!

Noe for alle

I forkant av åpningen har familie og venner vært uvurderlige. Butikken er pusset opp og gjort om til en spennende, interessant og kuriøs blanding av tiår og trender. Interiøret er brukt, hentet rundt omkring i Norge, og gjør det hele til en studie i trendhistorie.

– Det å skape en butikk for alle har vært viktig for oss hele veien. Dette er ikke en butikk for unge trendsettere eller eldre damer som går på Fretex. Her finner du noe for alle, fra alle år, og i alle stiler. Vi fokuserer på å ha unike plagg som man ikke finner andre steder, men har også noen basisplagg.

Hverdagsmote

I billigkassen, hvor unge tenåringer gjerne flokker til, finnes klær som blir levert inn til butikken. Det er her de mer vanlige og dagligdagse merkene fra H&M og Cubus havner. Disse er ekstra lavt priset, og Linnea og Susanne håper mange av dem finner nye hjem hvor de blir verdsatt. Resten av butikken holder de mer håndplukkede, spesielle funnene.

– Det er ikke dyrt i resten av butikken. Men det er forskjell i kvalitet, stoff og hvordan klærne er laget. I tillegg er det lagt innsats i å finne verdien og opphavet til plaggene. Det er en større jobb enn mange tror.

Vitti Vintage – Bærekraftig handel i sentrum
Hos Vittig finner du alt fra billige og dagligdagse merker til eksklusive, håndplukkede funn fra inn- og utland. I tillegg er det en egen utleieavdeling!

Utleie av vintage

En avdeling bak i butikken er ekstra spesiell. Her henger dyre vintage funn, som har høy verdi. Disse selges, men kan også leies for en billigere penge. Slik kan plaggene brukes, uten at verdien synker eller at de blir hengende i et skap å vente på riktig anledning.

– Mange bruker mye penger på klær for spesielle anledninger, som så aldri brukes igjen. Et alternativ er å leie et antrekk, og levere det tilbake for neste person sitt bruk. Vi har klær til gallaer, store middager og andre spesielle anledninger. Vi kan også ta i mot bestillinger på produkter, dersom det er noe spesielt man er ute etter. Da holder vi øynene åpne når vi handler inn til butikken, forklarer Linnea.

Bruk og kast

Susanne og Linnea håper gjenbruk og bærekraftig shopping er en trend som er kommet for å bli. De ser den økende støtten og ønsket om å bidra til et bedre klimabilde, og håper Vitti kan være med å gjøre en forskjell.

– Jo mer man stopper opp og tenker, jo oftere man stiller spørsmål ved konsumerkulturen, og hvordan vi bruker og kaster – jo lettere blir det å gjøre aktive og bevisste valg. Selv klærne man har hjemme – kanskje noen ønsker å bruke dem når vi er lei? Dersom vi tar vare på og behandler klær og produkter godt, kan det få nytt liv hos noen andre senere.